Στόχος του Περισσού η τρίτη θέση

wpid-wp-1442554941327.jpeg

Αισιοδοξία επικρατεί στον Περισσό λίγες μέρες πριν από τις κάλπες. Το ΚΚΕ προσδοκούσε το βράδυ της Τετάρτης να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη των προεκλογικών συγκεντρώσεων που θα διοργανωθούν στην Αθήνα, δίνοντας έτσι και μέσω της «εικόνας» της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα μια ώθηση πιθανώς σε κάποιους αναποφάσιστους να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Οι ποσοτικοί στόχοι σε αυτές τις εκλογές μπορεί να μοιάζουν ελαφρώς αισιόδοξοι για το ΚΚΕ, καθώς το γενικόλογο «στοχεύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή άνοδο» συνοδεύεται αυτήν τη φορά και από εκείνον της κατάληψης της τρίτης θέσης. Τα δεδομένα άλλωστε είναι πολύ διαφορετικά από τις διαδοχικές εκλογικές μάχες του 2012 και πολύ περισσότερο από εκείνη του Ιανουαρίου του 2015.

Οι ερωτήσεις περί συνεργασίας με τις υπόλοιπες «αριστερές δυνάμεις» ατόνησαν λόγω των εξελίξεων. Ζήτημα ακυβερνησίας αντικειμενικά δεν τίθεται και αυτό το ξεκαθαρίζουν και οι δύο διεκδικητές της πρώτης θέσης, ενώ το ΚΚΕ είναι ένα από τα δύο κόμματα (χωρίς να υπολογίζεται η Χρυσή Αυγή) που δεν έβαλαν μέσα στη Βουλή την υπογραφή τους στο τρίτο μνημόνιο.

Είναι λοιπόν λογικό ότι οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΚΚΕ, αλλά και του γ.γ. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα δεν θα σταματήσουν να επικεντρώνουν τα «βέλη» τους στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Αιχμή» της κριτικής του Περισσού στο κόμμα του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι η στάση που κράτησαν ο ίδιος και τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας όσο παρέμεναν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη του ΚΚΕ στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και στις ομιλίες τους σε συγκεντρώσεις δεν ξεχνούν ποτέ να αναφερθούν στη στήριξη ή ανοχή που έδωσαν τα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος στις αποφάσεις για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων Οργανισμών Τοπικής Διοίκησης και άλλων φορέων, στην παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου της 20ής Φεβρουαρίου, στα σχέδια Καμμένου για ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο.

Ακόμα, χρεώνουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα στελέχη του ότι δεν έφυγαν ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά καταψήφιζαν δηλώνοντας παράλληλα πως στηρίζουν την κυβέρνηση. Στον Περισσό τονίζουν (και θα το κάνουν έως την τελευταία στιγμή) πως τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν τους ανάγκασε ο Αλέξης Τσίπρας. Όταν, δηλαδή, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτείται και οι ίδιοι γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στις παρεμβάσεις τους οι υποψήφιοι του ΚΚΕ επιχειρούν ακόμα να μην αφήνουν την παραμικρή απορία σχετικά με τη μόνη πτυχή των θέσεών τους που μπορεί να συγχέεται με εκείνες της Λαϊκής Ενότητας. Εκείνη δηλαδή για την έξοδο από την ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα. Στον Περισσό ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι καμία σχέση δεν έχουν οι δύο θέσεις. Άλλωστε το ΚΚΕ συνδέει τη θέση του για έξοδο από την ευρωζώνη με την αποδέσμευση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και (ακόμα πιο σημαντικό) με την άμεση κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

http://www.topontiki.gr/article/142901/stohos-toy-perissoy-i-triti-thesi