Άρχισαν τα χοντρά ζόρια

wpid-wp-1446098916658.jpeg

Αρχίζει να σφίγγει ο κλοιός της εποπτείας για την κυβέρνηση: η δόση των 2 δισ. καθυστερεί, οι διαφωνίες για ένα ζήτημα – «φωτιά», την προστασία της πρώτης κατοικίας, παραμένουν, η πρόταση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ δεν γίνεται αποδεκτή και σαν κερασάκι στην τούρτα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπενθύμισε την παρουσία Σόιμπλε κάνοντας σύνδεση της αξιολόγησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει μέχρι και ο Ντράγκι.

Και μπορεί ο Ντομπρόβσκις να άφησε ένα παράθυρο για εξεύρεση συμβιβασμού στα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία βιάζεται να προλάβει για να αποφύγει την απειλή «κουρέματος» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ στις αρχές του χρόνου.

Λίγες μέρες πριν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολάντ και στον απόηχο επιθετικών δηλώσεων εκ μέρους του Σόιμπλε για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παρεμβάσεις» που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης (παραπέμποντας στην αναθέρμανση του Grexit από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ), ενώ σημείωνε ότι «η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας». Η απάντηση, όπως φαίνεται, ήρθε περίπου δύο εικοσιτετράωρα μετά, διά του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος βρίσκεται στην επιρροή του Σόιμπλε.

Χωρίς επιλογές

Πέρα από τη συγκεκριμένη «συνιστώσα» του στρατοπέδου των δανειστών, η οποία με εμφατικό τρόπο υπενθυμίζει την παρουσία της, πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές συνολικά πιέζουν την κυβέρνηση να περάσει τώρα τα δύσκολα μέτρα και να εγκαταλείψει όποια ιδέα για το τρενάρισμα δύσκολων μέτρων και την παραπομπή τους στο μέλλον. Προτρέπουν δηλαδή να μην φοβηθεί τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος και φέρνουν ως επιχείρημα το ότι στη συνέχεια θα μπορεί να κυβερνήσει έχοντας αφήσει τα δύσκολα πίσω.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές παρά το να αντιμετωπίσει την κατάσταση και όπου χρειάζεται να πιέσει επαναφέροντας στην ατζέντα το στοιχείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Η εμπλοκή στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επί του οποίου υπήρξε διαφωνία με το «κουαρτέτο», έδωσε τη θέση της στην κυβερνητική αισιοδοξία μετά τη συμβολή του Ολάντ και την αναφορά Ντομπρόβσκις στη δυνατότητα επίτευξης συμβιβασμού.

Ωστόσο υπάρχουν συμβιβασμοί και συμβιβασμοί, καθώς η απόσταση μεταξύ της πρότασης της κυβέρνησης και αυτής των θεσμών, που καλύπτει πολύ μικρή μερίδα δανειοληπτών, τα πιο φτωχά νοικοκυριά στην ουσία, είναι μεγάλη. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και θα προσπαθήσουν ο συμβιβασμός να «κάτσει» όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κυβερνητική πρόταση – η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει από τη διαπραγμάτευση το «μάξιμουμ» και έκανε λόγο για «σκληρή μάχη».

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει αντιρρήσεις να προχωρήσει γρήγορα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όμως από τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία εξαρτά τη βιωσιμότητά της, καθώς, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η πρότασή της, αναμένει να δημιουργηθεί εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή ο Γάλλος Πρόεδρος ανέδειξε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε μείζον πολιτικό ζήτημα, ισότιμο με το χρέος και το Προσφυγικό, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που αναζητούσε πολιτική στήριξη. Σημείωσε σχετικά ότι πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν θα γίνεται κατάσχεση και, αν χρειαστεί, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο επίπεδο του Eurogroup ή και σε σύνοδο κορυφής.

Πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι (κομίζοντας το δικό του μερίδιο στη γενικότερη πίεση προς την κυβέρνηση) με κάθε ευκαιρία ακόμη και ο «φίλος» Φρανσουά υπογράμμισε λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά την ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση μπορεί να διεκδικεί η κυβέρνηση σε επιμέρους ζητήματα.

Μπλέξιμο με τον ΦΠΑ

Για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η εκκρεμότητα επίσης παραμένει και έτσι εξασφαλίστηκε μία ακόμη εβδομάδα παράταση έως την τελική εφαρμογή του μέτρου, το οποίο είναι ακόμη στον αέρα και αν δεν βρεθεί λύση θα ισχύσει τελικά ο συντελεστής 23%.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει ικανοποιητικά ισοδύναμα και από την άλλη θέλει να αποφύγει τον ενιαίο συντελεστή, αντιλαμβανόμενη ότι θα επιφέρει πλήγμα σε μεγάλο κομμάτι των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αλλά και σχολών χορού, ωδείων κ.λπ.

Κι ενώ το θέμα μένει ανοιχτό συντηρώντας την ένταση με εκπροσώπους και φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με δηλώσεις του ρίχνει σχεδόν καθημερινά «λάδι στη φωτιά».

Σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος, το κυβερνητικό επιτελείο διεκδικεί πολιτική λύση και σε αυτό το ζήτημα, αλλά η απάντηση ήρθε διά στόματος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε ερώτημα της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη δεν άφησε πολλά περιθώρια: απάντησε πως, αν η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση (κι ενώ έχει δικαίωμα για φορολογική απαλλαγή), ή θα επιβάλλει τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% ή θα πρέπει να βρει ισοδύναμα. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται από τους θεσμούς γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.

http://www.topontiki.gr/article/147522/arhisan-ta-hontra-zoria