ΜΥΘΟΣ ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ! Στο τραπέζι το κούρεμα των καταθέσεων αντί… του χρέους

wpid-wp-1443981062958.jpeg

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η… καταιγίδα όσον αφορά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι μπορεί κατά την προεκλογική περίοδο να κράτησαν σιγήν ιχθύος, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεχάσει τα προαπαιτούμενα και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ έστειλε ένα τεχνοκρατικό τελεσίγραφο προς την εληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της ΕΕ μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις, μετά να αξιολογηθεί η υλοποίηση τους και στο τέλος να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κεφαλαίων που απομένουν να δοθούν, ώστε μετά να ξεκινήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, προειδοποιούν:

1. Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

2. Θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επί του παρόντος δεν συζητείται. Η σχετική διαπραγμάτευση αναμένεται να αρχίσει όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Μύθος η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων
Στο πλαίσιο αυτό, η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης περί εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων μάλλον είναι… μύθος. Κι αυτό όχι γιατί δεν θέλει η κυβέρνηση αλλά διότι οι δανειστές δεν έχουν και τόσο καλές προθέσεις… Έτσι, εάν η κυβέρνηση αρχίζει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα που οι δανειστές απορρίπτουν, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι στο τέλος η Αθήνα να αναγκάζεται να συναινεί σε ό,τι ζητούν οι Ευρωπαίοι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία, σκηνικό που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος του grexit δεν έχει ξεπεραστεί.

Την ίδια στιγμή, όμως, ακόμα κι αν οι προθέσεις των δανειστών ήταν οι καλύτερες δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα πρώτα δείγματα που έχουν δώσει οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, οι οποίοι λειτουργούν σαν να βρίσκονται στους πρώτους μήνες του 2015, όπου νόμιζαν ότι όλες οι συμφωνίες μπορούν να επανεξεταστούν. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Τις προηγούμενες μέρες ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με στελέχης της Eldorado Gold για την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, οι συνομιλίες δεν πήγαν καθόλου καλά…

crashonline

http://www.triklopodia.gr/mithos-ta-isodinama-sto-trapezi-kourema-ton-katatheseon-anti-tou-chreous/