Η ιστορία του «πάρτα όλα»

wpid-wp-1451545812876.jpeg

Η ιστορία του «πάρτα όλα»: Παιγνίδι για μικρούς και μεγάλους, που παίζεται στην χώρα μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με χρήματα ή όχι, για το καλό το νέου χρόνου.

Παιγνίδι για μικρούς και μεγάλους, που παίζεται στην χώρα μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με χρήματα ή όχι, για το καλό το νέου χρόνου.

Στο επίκεντρο του παιγνιδιού βρίσκεται μια σβούρα – κοκάλινη παλιότερα, πλαστική σήμερα – στις έξι πλευρές της οποίας αναγράφονται οι εντολές προς τους παίκτες και συγκεκριμένα:

Πάρε ένα
Βάλε ένα
Πάρε ένα
Πάρε δύο
Πάρτα όλα
Βάλτε όλοι
Αρχικά, οι παίκτες που συμμετέχουν στο παιγνίδι, συμφωνούν για την συνεισφορά τους στην μπάγκα, που μπορεί να είναι χρήματα, μάρκες ή και φασόλια παλιότερα, όταν το παιγνίδι γίνεται καθαρά για ψυχαγωγικό σκοπό. Ο πρώτος παίχτης στριφογυρίζει την σβούρα και περιμένει αυτή να «καθίσει», οπότε διαβάζει την εντολή της πάνω πλευράς και πράττει αναλόγως. Ακολουθεί ο δεύτερος, ο τρίτος κ.ο.κ.

Όταν η εντολή είναι «πάρε ένα ή δύο», ο παίκτης κερδίζει από την μπάγκα μία ή δύο μονάδες, ενώ στο «βάλε ένα ή δύο» βάζει στη μπάγκα μία ή δύο μονάδες. Στην εντολή «βάλτε όλοι» συνεισφέρουν στην μπάγκα όλοι οι παίχτες από μία μονάδα, ενώ στο «πάρτα όλα» ο τυχερός τινάζει την μπάγκα στο αέρα.

Το παιγνίδι έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ρώμη και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές ότι παιζόταν στην Αγγλία τον 18ο αιώνα με την ονομασία teetotum, όπως ονομάζεται και σήμερα στα αγγλικά. (απαντάται και την ονομασία «Put and Take»). ΄Ενα είδος «πάρτα όλα» με την ονομασία ντρέιντελ (dreidel) παίζεται από τους Εβραίους κατά την εορτή της Χανουκά, ενώ με την ονομασία perinola το συναντάμε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

http://feedproxy.google.com/~r/sansimeragr/frontpage/~3/HUxxVIte248/1035