Κόβουν από τους πολίτες, δίνουν αναδρομικά στους βουλευτές

wpid-wp-1451759018325.jpeg

Αυτό θα πει δημοκρατία και ισονομία. Να θεωρούνται οι βουλευτές -οι συνταξιούχοι, έστω- κάτι διαφορετικό από όλους τους άλλους πολίτες. Έξι μήνες τώρα οι κυβερνητικοί αρμόδιοι μελετούν τρόπους για να μην εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων μετά το 2012. Το έχουν πει καθαρά, άλλωστε πως λεφτά δεν υπάρχουν παρά την επιταγή του μνημονίου να επιστρέψουν τα αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντα.

Αντίθετα, αποδέχθηκαν απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναδρομικά 100.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους συνταξιούχους βουλευτές.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε για διαβούλευση στο διαδίκτυο, προβλέπεται ότι οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/2008 στους δικαστικούς λειτουργούς.

Κι αυτό διότι οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με βάση τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών. Το δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης εντούτοις άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο.

Το μόνο που απομένει τώρα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να ρυθμιστεί «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών». Μία πονηρή διάταξη που κλείνει πονηρά το μάτι στους συνταξιούχους βουλευτές. Αυτή τη στιγμή, τους λέει, δεν μπορώ να σας δώσω τίποτε. Μας παρακολουθούν άλλωστε. Αλλά εδώ είμαστε. Αφήστε να ξεχαστεί και βλέπουμε.

Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Διαβάζοντας, όμως κανείς την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν μπορεί να μη σταθεί στη φράση ότι για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί σωρεία τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Που σημαίνει ότι σε όλα τα χρόνια του μνημονίου και την ώρα που κόβονταν ανηλεώς μισθοί και συντάξεις, οι πρώην πατέρες του έθνους διεκδικούσαν επιτακτικά και ομαδόν πολλά εκατομμύρια από τη χρεοκοπημένη πατρίδα. Και το πέτυχαν…

http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/kovoun-apo-tous-polites-dinoun-anadromika-stous-vouleftes