ΕΚΤΑΚΤΟ: ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ! ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ “ΝΤΟΥ” ΚΑΙ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ “ΜΠΛΟΚΟ” ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ – ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ “ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ” ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ!

wpid-wp-1456148426953.jpeg

Νεότερη ενημέρωση: 600 Αφγανοί μετανάστες, λίγοι από τους σχεδόν 5.000 που έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να κλείσουν, ουσιαστικά, τα σύνορά τους και να τους απαγορεύουν τη διέλευση στα εδάφη τους επιχείρησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα.

Προκλήθηκε ένταση, με συνέπεια οι σκοπιανές αρχές να κλείσουν τη συνοριακή γραμμή και για τους Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες, στους οποίους μεν επιτρέπεται να περνούν τα σύνορα αλλά μόνο αν έχουν μαζί τους, εκτός από το υπηρεσιακό σημείωμα που τους δίνουν οι ελληνικές αρχές, ταυτότητα ή διαβατήριο!

Προηγούμενη ενημέρωση: Σύμφωνα με πληροφορίες Αφγανοί -κυρίως- λαθρομετανάστες έκαναν μαζική επίθεση και έσπασαν το μπλόκο των Σκοπιανών στα σύνορα. Αυτή την ώρα γίνονται μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Νωρίτερα:Κατά χιλιάδες εγκλωβίζονται και πάλι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς, τους οποίους δε θεωρεί πρόσφυγες, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η κυβέρνηση της Σερβίας μετά την απόφαση της Αυστρίας να μείωση σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων που επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.

Ήδη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ έχουν εγκλωβιστεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και περίπου 20 χιλιόμετρα πριν την Ειδομένη βρίσκονται άλλοι περίπου 3.000 πρόσφυγες και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φτιάξει στο σημείο νέο καταυλισμό.

Επίσης, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ειδομένη, καθώς μόνο το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν με επιβατικά πλοία περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο, Λέσβο, Κω και Ρόδο, ενώ μέσα σε δύο μέρες Παρασκευή και Σάββατο, έφτασαν πάνω από 900 πρόσφυγες στο Καστελόριζο.

Την ώρα που οι Σκοπιανοί έκλεινα τα σύνορα η Ευρώπη…καθησύχαζε:

Την άποψη ότι το πέρασμα των προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ… είναι ακόμα «δυνατό» εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΠΓΔΜ να έχει κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς πολίτες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως οι ροή των προσφύγων συνεχίζεται.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα», δήλωσε η Ν. Μπερτό ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τα συμπεράσματα της Συνόδου, σύμφωνα με τα οποία τα ευρωπαϊκά κράτη συμφωνούν ότι θα σταματήσουν την πρακτική της μεταφοράς των βαρών από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, αλλά και τις μη συντονισμένες ενέργειες. «Τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν την ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε η Ν. Μπερτό.

image

http://www.makeleio.gr/?p=549787