Μοντέλο Νέρωνα φορμάρει ο Τσίπρας

wpid-wp-1459343003231.jpeg

Ο Τσίπρας κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία σαν άλλος Νέρωνας. Όχι γιατί θέλει να κάψει την Αθήνα, όπως ο Ρωμαίος αυτοκράτορας τη Ρώμη, αλλά γιατί ετοιμάζεται να υπερφορολογήσει τους υπηκόους του, σπορ στο οποίο διέπρεψε ιδιαίτερα ο αιμοσταγής Νέρωνας, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο οι αγελάδες που κινδυνεύουν από το υπερβολικό άρμεγμα, αλλά και οι αυτοκρατορίες.

Ως τότε οι Ρωμαίοι, ήταν οι πλέον αποτελεσματικοί στην είσπραξη των φόρων. Επί Νέρωνος, όμως, (54-68 μ.Χ.) όλα άλλαξαν. Η οικονομική του πολιτική, ήταν ιδιαίτερα φορομπηχτική τακτική που είχε εξόχως αρνητικές συνέπειες τόσο στην οικονομία της αυτοκρατορίας όσο και στα ταμεία της Ρώμης.

Η ζημιά αποδείχθηκε ανεπανόρθωτη, παρά τις προσπάθειες των μετέπειτα αυτοκρατόρων. Ήταν κάτι που, μαζί με άλλες αιτίες, οδήγησε στην κατάρρευση της Ρώμης το 476 μ.Χ.

Πανομοιότυπο μοντέλο ακολούθησε έξι αιώνες αργότερα και η ιαπωνική αριστοκρατία, με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Η αύξηση των φόρων έφερε… άδεια ταμεία, με αποτέλεσμα, στα μέσα του 12ου αιώνα, η αυτοκρατορία να κηρύξει χρεοκοπία.

Σε αντίθεση με την Ρώμη και την Ιαπωνία, οι κυβερνήσεις της Κίνας (1644-1912) εφάρμοσαν πολιτικές εναντίον της υπερφορολόγησης των πολιτών, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις αυστηρές ποινές, οδήγησαν σε αύξηση των κρατικών εσόδων.

image

http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/montelo-nerona-formari-o-tsipras