Ο Τιμοκατάλογος της αρπαχτης

wpid-wp-1456993111723.jpeg

Στα παραστατικά που έχει στα χέρια του το «Εθνος» φαίνεται καθαρά η προσπάθεια του εκδότη να εκμεταλλευτεί συγκυρίες για να αποκομίσει κέρδη.

Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 2009. Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου από τον Γιώργο Παπανδρέου, κι ο Κώστας Καραμανλής έχει δρομολογήσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Η τότε συζήτηση περιστρεφόταν στο εάν η εκλογή θα γίνει από το Συνέδριο ή από τα μέλη του κόμματος κι ο απερχόμενος πρόεδρος ουσιαστικά απασχολείτο με το να οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές χωρίς καμία σκιά ως προς τη διαδικασία.

Ηταν τότε που η εκδοτική εταιρεία του Π. Μαυρίκου εκδίδει ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου και τιμολογεί το ποσό των 15.000 ευρώ, με δικαιολογία «αφιέρωμα στη ΝΔ και στα συνέδρια». Το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου φέρνει στην ηγεσία της ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά, όμως ο Π. Μαυρίκος συνεχίζει να τιμολογεί! Νέο τιμολόγιο στις 26 Φεβρουαρίου, άλλες 15.000 ευρώ, και πάλι με αιτιολογία «η πορεία της ΝΔ προς το συνέδριο». Ακριβή πορεία…

Ρωτήσαμε τον Μενέλαο Δασκαλάκη, τότε γενικό διευθυντή της ΝΔ, αργότερα στέλεχος των κυβερνήσεων Σαμαρά και σημερινό γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, για τις οικονομικές σχέσεις της ΝΔ με το συγκρότημα Μαυρίκου. Μας είπε ότι τον καλύπτει απόλυτα η επίσημη απάντηση της ΝΔ, που εκδόθηκε έπειτα από συνεκτίμηση όλων των στοιχείων.

Ο κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε ότι δεν έχει κάποια άλλη εικόνα όπως και ότι όταν εκδίδονται κάποια τιμολόγια δεν σημαίνει ότι εξοφλούνται κιόλας. Επίσης, κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης, στο πλαίσιο εκστρατειών των κομμάτων, δίνονται χρήματα σε όλες τις εφημερίδες. Πέρα απ’ αυτό δεν γνωρίζει κάτι άλλο.

Η έκδοση τιμολογίων συνεχίζεται μέχρι περίπου τα μέσα του 2010, όταν ξαφνικά τον Αύγουστο ο νέος γενικός διευθυντής Θανάσης Σκορδάς αρνείται να πληρώσει άλλες 15.000 του τιμολογίου Μαυρίκου, το οποίο είχε εκδοθεί τον προηγούμενο μήνα και ζητεί αντιλογισμό με έκδοση πιστωτικού τιμολογίου. Σε επικοινωνία μας μαζί του, ο κ. Σκορδάς μας είπε: Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως γενικού διευθυντή της ΝΔ περιήλθε σε γνώση μου τιμολόγιο της 18.8.2010 αξίας 15.000€ πλέον ΦΠΑ της εταιρείας Ελληνική Βιομηχανία Εκτυπώσεων ΑΕΒΕ (συμφερόντων Μαυρίκου), το οποίο δεν αποδέχθηκα. Αντιθέτως, ζήτησα την άμεση έκδοση ισόποσου πιστωτικού προκειμένου να αντιλογισθεί, πράγμα το οποίο συνέβη με την έκδοση του υπ. αρ. 6 πιστωτικού της 2.9.2010. Εκτοτε, σε όλη τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου ως γεν. διευθυντή της ΝΔ, χειρίσθηκα τις οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυπταν από τις διαφημιστικές εκστρατείες του κόμματος, προς το σύνολο του Τύπου, σύμφωνα με τα πραγματικά μεγέθη κάθε μέσου.

Τέλος, μιλήσαμε και με τον μέχρι προ μηνός γενικό διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα, ο οποίος μας είπε: ότι στο διάστημα που ήταν εκείνος διευθυντής ούτε είχε εκδοθεί ούτε είχε εξοφληθεί κανένα τιμολόγιο προς τον κ. Μαυρίκο ή εταιρεία συμφερόντων του. «Αυτό μπορώ να το πω κατηγορηματικά».

Συμπερασματικά, το κενό εξακολουθεί να υπάρχει: τιμολόγια που εκδίδονται από τις εκδοτικές επιχειρήσεις Μαυρίκου προς τη ΝΔ και τα σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναπάντητα. Σε αυτό επικεντρώνει, άλλωστε, και την κριτική της η κυβέρνηση, καθώς σε ανακοίνωσή της ρωτά «αν ο κ. Μαυρίκος -για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος ή αν έχει να λαμβάνει και για ποιες υπηρεσίες ακριβώς».

image

http://olympia.gr/2016/03/03/