Mόνο ο Νίκος Καρανίκας μπορεί να σώσει το MEGA

wpid-wp-1457710692686.jpeg

Mην αγχώνεστε, δεν παραιτήθηκε ο Πεφάνης από το ΔΣ του Mega. Οπως μας πληροφορεί ο Βαγγέλης Μανδραβέλης στην Καθημερινή, το υψηλόβαμο στέλεχος του καναλιού όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά έχει πολλές τρεχάλες τις τελευταίες ώρες και κρίσιμες επαφές που αποσκοπούν στην εξυγίανση του καναλιού. Σημειώνεται ότι ο κ. Πεφάνης είναι το μοναδικό εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και ότι η παραίτησή του θα δημιουργούσε τρομακτικό πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης.

Πάντως, η σεναριολογία σχετικά με το μέλλον του Mega έχει ανάψει. Πολλοί διακρίνουν ως πιθανό σενάριο οι πιστώτριες τράπεζες να αναλάβουν ενεργότερη συμμετοχή στη διαχείρισή του. Αλλοι διαβλέπουν ότι οι βασικοί μέτοχοι του καναλιού, Βαρδής Βαρδινογιάννης και Γιώργος Μπόμπολας, θα ορίσουν πρόσωπα της δικής τους εμπιστοσύνης, με εκτελεστικά καθήκοντα.

Το σενάριο της αύξησης του μ.κ., είτε από υφιστάμενους μετόχους είτε από νέους μετόχους παραμένει ακόμη «ζωντανό». Μάλιστα, υποστήριζαν ότι κερδίζει έδαφος η αύξηση των 25 εκατ. ευρώ, που θα δώσει και αναπτυξιακή προοπτική.

Τα προβλήματα στο κανάλι οξύνθηκαν μετά την αποτυχία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του μήνα. Οι μέτοχοι δεν κατέβαλαν τα σχετικά κεφάλαια, ύψους 15 εκατ., που θα αξιοποιούνταν ως κεφάλαιο κίνησης στην επιχείρηση. Η εταιρεία εμφανίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θεωρείται μονόδρομος, καθώς οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάνουλες.

Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” παρεμβαίνει στην κρίση του MEGA και καλεί τους μετόχους να αναθέσουν το management  του μαγαζιού στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα. Ο Νίκος ταιριάζει γάντι στο προφίλ του MEGA ενώ αισθητικά είναι τρίτος εξάδελφος των Καμπουράκη-Οικονομέα. Με τον Καρανίκα μανατζαρέο οι μέτοχοι του καναλιού θα έχουν καθημερινά πρόσβαση στο Mαξίμου ενώ για χάρη του η Μενεγάκη θα εγκαταλείψει τον Κοντομηνά για το μεγάλο κανάλι. Η ίδια η Μενεγάκη τώρα διαθέτει τα 25 εκατομμύρια ευρώ της αμκ και πολύ εύκολα μπορεί να γίνει και μεγαλομέτοχος.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί ο Νίκος Καρανίκας είναι η μόνη αναπτυξιακή πρόταση για το Mega τσάνελε. Εάν είμασταν στη θέση του πρωθυπουργού θα επιβάλλαμε στους σημερινούς μετόχους την λύση Καρανίκα.

Σε διαφορετική περίπτωση πολύ σύντομα θα έχουμε επανάληψη της υπόθεσης Alter  ως προς το λουκέτο. Δείτε πως οι εργαζόμενοι  του ALTER στον ιστότοπό τους περιγράφουν  το σκάνδαλο του Alter.

H MODERN TIMES, εταιρία συμφερόντων Γιαννίκου και μέτοχος του Σταθμού αγόραζε δικαιώματα ταινιών, κυρίως ξένου προγράμματος σε πολύ χαμηλό κόστος από εταιρείες εξωτερικού και offshore. Στη συνέχεια, μεταβίβαζε τις ταινίες αυτές στις διαφημιστικές εταιρείες σε πολύ υψηλό κόστος, οι οποίες με τη σειρά τους το μεταβίβαζαν στο ALTER πιο ακριβά, έτσι ώστε να έχουν κέρδος 20% με 30%. ( είναι οι περίφημες «επιστροφές»).

Κατ’ αυτό τον τρόπο φαίνεται να κέρδιζαν: η MODERN TIMES, αφού αγόραζε τα δικαιώματα των ταινιών σε πολύ χαμηλό κόστος και κατάφερνε να τα πουλάει πολύ πιο ακριβά (500 ευρώ αγορά 50.000 η πώληση) στις ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ, οι ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ που και αυτές με την σειρά τους μεταβίβαζαν πιο ακριβά τις ταινίες στο ALTER κερδίζοντας περίπου ποσοστό 20% με 30%.

Η MODERN TIMES από τις παραπάνω πωλήσεις είχε μεγάλα έσοδα και θα έπρεπε να πληρώσει ΦΠΑ στην εφορία. Για να μην πληρώνει ΦΠΑ είχε στηθεί ένα ακόμα έξυπνο κόλπο.

Το ALTER πουλούσε στην MODERN TIMES εσωτερικές παραγωγές σε αξία αντίστοιχη με αυτή των ύποπτων συναλλαγών με τις διαφημιστικές, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές παραγωγές του σταθμού να είναι αναγκαστικά υπερτιμολογημένες.

Έτσι η MODERN παρουσίαζε αντίστοιχα έξοδα με αυτά των εσόδων της και κατάφερε με αυτό τον τρόπο να αποφεύγει την πληρωμή του ΦΠΑ. Από το 2006 έως και το 2009 το ALTER είχε αγοράσει μέσω των διαφημιστικών ταινίες αξίας περίπου 410.000.000€.

Mάλιστα η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που είχε ασκήσει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά των πρώην μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Κώστα Γιαννίκου και Θ. Αθανασούλη, αφορoύσε σε εικονικές συναλλαγές ύψους 8 εκατομμυρίων του τηλεοπτικού σταθμού με εξωχώριες εταιρίες, χρήματα που όπως φαίνεται να προέκυψε από δικαστική έρευνα  κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Η πολυετής προκαταρκτική έρευνα, για τα πεπραγμένα στον τηλεοπτικό σταθμό κατέληξε στην άσκηση ποινική δίωξης, με παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης, για τις εξής πράξεις:

(α) της απάτης από την οποία η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιους οι οποίοι διαπράττουν απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και (β) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Η υπόθεση αφορά σε εικονικές συναλλαγές συνολικού ύψους άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας τηλεοπτικών θεαμάτων ΑΛΤΕΡ και εξωχώριων εταιρειών, ελεγχόμενων από μετόχους της πρώτης εταιρείας. Μέσα απο τις συναλλαγές οι εισαγγελείς φέρονται να εντόπισαν σειρά παράνομων πράξεων.

Από την επεξεργασία στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής διαπιστώθηκε ότι μέρος των πιο πάνω χρημάτων κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στενού κύκλου των κατηγορουμένων.

Από την πολυετή έρευνα της εισαγγελέως για όλο το χρονικό διάστημα που λειτούργησε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΤΕΡ αποδεικνύεται ότι όλες οι ύποπτες συναλλαγές εντοπίστηκαν μεταξύ εταιρειών των κύκλων Γιαννίκου και Αθανασούλη που διοικούσαν την εταιρεία, ενώ για μία ακόμη φορά σε κανένα σημείο, δεν υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή της οικογένειας Κουρή η οποία ούτε γνώριζε το τι είχε συμβεί στην εταιρεία αλλά και επανειλημμένα είχε καταγγείλει ατασθαλίες και είχε ζητήσει έλεγχο και από τις φορολογικές και από τις δικαστικές Αρχές.

image

Mια πιο τσαχπίνικη εκδοχή του ALTER είχε παρουσιάσει η Lifo:

Το 1994 άνοιξε το Κανάλι 5 (αργότερα σκέτο 5).

Από εκείνη την περίοδό του θυμάμαι την εκπομπή Trash Tv, τον Ζαν Κοέν που έκανε ένα πεντάλεπτο σχόλιο με τίτλο «ΕΛΕΟΣ» στο τέλος του οποίου αναγκαστικά -σχεδόν ψυχαναγκαστικά- θα εξοργιζόταν με τα κακά κείμενα θα κατέληγε “Έλεος κύριοι, έλεος!” και καπάκι έπεφταν οι τίτλοι με μουσικό σήμα το «να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες».

Το κανάλι επίσης φιλοξενούσε εκπομπές του Ρένου Αποστολίδη (το άλλοθι κουλτούρας!), αλλά και τα Παιδιά της Νύχτας που όλο και κάποιο γυμνό θα είχαν – όταν δεν είχαν παράξενους τύπους να τσακώνονται.

Ή εναλλακτικά η εκπομπή θα ήταν κάπως έτσι: Πολύς κόσμος δεν ξέρει πως το Κανάλι 5 είχε φτιάξει και τις δικές του ελληνικές σειρές. Για παράδειγμα ρίξτε μια ματιά στη Δίωξη Εγκλήματος (προφανώς λόου μπάτζετ αντιγραφή του Τμήματος Ηθών), δείτε έστω τους τίτλους αρχής.

Η εικόνα είναι τόσο πολύχρωμη που θυμίζει βίντεο-άρτ. Για ένα φεγγάρι η Γωγώ Μαστροκώστα έκανε κι αυτή εκπομπή στο 5, δεν είμαι σίγουρος για τι πράγμα ακριβώς. Ήταν μάλλον κι η εποχή αλλά κι επίσης συνέβαινε πάντα στα περιθωριακά, σχετικά μικρά κανάλια: αρκούσε ένας παρουσιαστής, ένα στούντιο και όλο και κάποιον τρόπο θα έβρισκε για να γεμίσει το δίωρο κάθε μέρα.

Επίσης θυμάμαι τις αυτοσχέδιες κουτσομπολίστικες εκπομπές του Αλκίνοου Μπουνιά, τις εκπομπές του Κολλάτου («Καραμανλής: Εθνάρχης; Προδότης;»). Α! Να και το πρωτότυπο τοκ-σόου της Κατερίνας Γιατζόγλου μέσα σ’ ένα κλουβί. Στο κλουβί με τον Μίστερ Μπούτια ο οποίος πρωταγωνιστούσε και σε άλλες εκπομπές όπως στο UNDERGROUND: Αστέρια και Λινάτσες όπου βλέπουμε και τον Κάτμαν νεαρό. Ο οποίος Κάτμαν παρουσίασε και το πρωινάδικο του σταθμού με τη Νένα Χρονοπούλου.

“Κάθε πρωί με σωστή ενημέρωση για όσα συμβαίνουν γύρω μας!” Προσπαθώ να φανταστώ τη σωστή ενημέρωση που θα προσέφεραν στους τηλεθεατές η Νένα Χρονοπούλου και ο Κάτμαν, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ.

Εκσυγχρονισμός. Μετά το κανάλι έγινε «Άλτερ 5» και είχε κρυστάλλινη ψηφιακή εικόνα και έμοιαζε πως θα γινόταν ένας σύγχρονος state of the art σταθμός, με την έλευση του Νίκου Αλιάγα στην Ελλάδα για να λέει το βραδινό δελτίο.

Αλλά και με την ιστορική, πρώτη εκπομπή για το ίντερνετ, τους Hackers. [τους θυμάστε;] Μετά το 5 έφυγε τελείως απ’ τον τίτλο και έμεινε το Alter (λογικό: δεν υπάρχουν άλλωστε τα τέσσερα προηγούμενα Alter, όπως δεν υπάρχει και Extra 1 ή Extra 2).

Mε Τατιάνα, Ευαγγελάτο, κουτσομπολίστικες εκπομπές, Αννίτα Πάνια, Πύλες του Ανεξήγητου, και εξαντλητικές διαφημίσεις των πολιτιστικών του προϊόντων, Κάλη Καρατζά, Αϊμέ θα πει μάνα, Ζουζούνια, Πολυξένη και Παπαγάλο, διαβάστε στον Κόσμο του Επενδυτή, TiVo, Avanti.

image

http://kourdistoportocali.com/ipeople/medialand/kp-315/