Μας δίνουν στεγνά στα όρνεα οι Αριστερές ανωμαλάρες για ένα χρέος που έφαγαν οι κλέφτες πολιτικοί

wpid-wp-1460954815786.jpeg

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για έξτρα μέτρα ώστε να κλείσει η συμφωνία και με το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας πως «η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στις προτάσεις που κατέθεσαν οι θεσμοί ώστε να υπάρξει
σύγκλιση είναι κι εκείνη για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο αν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018Αυτό επιβεβαιώνεται με ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα που διένειμε το Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής. Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται στην Ουάσιγκτον μεταξύ κλιμακίου του Υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων των θεσμών απέδειξαν ότι υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Οι πηγές προσθέτουν ότι η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς όμως καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μία φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

Η πρόταση για το 2018

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων είναι κι εκείνη για περαιτέρω «προληπτικά» μέτρα, που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν εάν και μόνο εάν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018.

Εν ολίγοις, όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και στα οποία συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και μόνο, αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ” αυτή την πρόταση τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από τον στόχο.

Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Ακολουθεί το σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου:

1. «Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ” αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

image

Ζητούν «ρεαλιστικά μέτρα» που φτάνουν τα 9 δις
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η πρόταση που έπεσε στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης για «προληπτικά μέτρα», που μπορεί να φτάσουν το ύψος των 3,6 δισ. ευρώ (και θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%), έρχεται να προστεθεί στο προβλεπόμενο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, που ζήτησε «ρεαλιστικά μέτρα» από την ελληνική κυβέρνηση, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί μίλησε για «αξιόπιστα μέτρα».
Η κ. Λαγκάρντ, αν και προανήγγειλε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη ως προς τη βιωσιμότητα και σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, προσγειώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι όλα μπορούν να τελειώσουν μέχρι το Πάσχα.
Σύμφωνα με τη «WSJ» και το πρακτορείο MNI, η λύση αυτή για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις συζητήθηκε στο περιβόητο Washington Club και, όπως αναφέρουν οι πηγές που αποκάλυψαν το σχέδιο, τα «προληπτικά» αυτά μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν τώρα.
Εάν τελικά οι δανειστές επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων, προληπτικών μέτρων, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα-νερό, κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6%, περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές μισθών στο Δημόσιο, «πάγωμα» των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας.

image

zougla.gr