Πάρτε βαθειά ανάσα … Μάιος έρχεται

wpid-wp-1460826487994.jpeg

ΔΝΤ και Ε.Ε. καθίζουν τον Τσίπρα στο τραπέζι με άδεια ταμεία
Το Μάιο στερεύουν τα δημόσια ταμεία και η χώρα θα δεχθεί οποιαδήποτε αξιολόγηση υπό τον φόβο της στάσης πληρωμών – 8 δισ. ευρώ μέτρα ζητάει ο Τόμσεν για να απομακρύνει το ενδεχόμενο του haircut

Το μόνο σίγουρο στις αέναες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των δανειστών είναι ότι η χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ξαναζήσουμε το ίδιο έργο που ζήσαμε και το περσινό καλοκαίρι.

ΔΝΤ και Ε.Ε. με αριστοτεχνικό τρόπο, για άλλη μια φορά έφεραν τον Τσίπρα στο απόλυτο μηδέν.

Με άδειες τσέπες στο τραπέζι της ρουλέτας…

Για όσους δεν κατάλαβαν, σας το γράφουμε όσο πιο απλά γίνεται: Η αξιολόγηση θα γίνει με τα κρατικά ταμεία στεγνά και με τον Τόμσεν, να ζητά τώρα μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αξιολόγηση είναι προφανές ότι θα πάρει επικίνδυνη τροπή στα μέσα Μαΐου, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε αυτό το timing ο Πολ Τόμσεν ζητάει μέτρα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει έως τις 22 Απριλίου στο Eurogroup, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνάντηση Ομπάμα– Μέρκελ στις 24 Απριλίου.

Ο Τόμσεν του ΔΝΤ τόνισε ξεκάθαρα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χρειάζεται μέτρα που αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ ή 8,1 δισεκατομμύρια! Μιλάμε βεβαίως για πολλά περισσότερα από τα 5,4 δισεκ. που έχει επικοινωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό.

Το χειρότερο όλων είναι ότι και ο Σόιμπλε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σε αυτή την φάση αναδιάρθρωση χρέους.

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, στην καλύτερη περίπτωση ο κ. Τσίπρας το μόνο που θα καταφέρει είναι να πάρει μια «υποσχετική» για το χρέος.

Για να είμαστε πιο σαφείς, άλλη μια υποσχετική και μάλιστα προφορική.

Το «πού αποσκοπεί η πρακτική του ΔΝΤ να ανεβάζει κάθε μέρα και περισσότερο τον πήχη των νέων μέτρων;», είναι σαφές.

Οι δανειστές ανεβάζουν συνεχώς το δημοσιονομικό κενό για να «κοντύνουν» το όποιο κούρεμα ή διευθέτηση του χρέους.

Σε αυτό τον ανορθόδοξο πόλεμο κυβέρνησης και δανειστών ακόμα και οι πιθανότητες είναι κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Επί έξι και πλέον έτη συνεχών διαπραγματεύσεων καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει έστω και μια μάχη…

Τα συμπεράσματα δικά σας.

image