Σοκ για μισθούς και μπλοκάκια

wpid-wp-1460869101831.jpeg

Πρόταση σοκ που φέρνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, έχει καταθέσει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ, απαιτώντας όπως καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα από μισθούς και «μπλοκάκια» που αθροιστικά ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών, που αποκαλύπτει σήμερα το Liberal.gr, λίγες ώρες μετά τις «φωτιές» που άναψε και πάλι ο Πόουλ Τόμσεν, περιλαμβάνεται στο γνωστό «πακέτο» φορολογικών μέτρων που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το κουαρτέτο και έχει αποδεχθεί στο σύνολό του το οικονομικό επιτελείο.
Ωστόσο η πρόταση που βάζει «φωτιά» στα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο το οποίο «ζυγίζει» τις επιπτώσεις και τις συγκρίνει με άλλα έκτακτα μέτρα που μελετώνται, όπως ακόμη και οι αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, προκείμενου να κλείσει ο «λογαριασμός».
Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Liberal.gr, έχει επιφυλαχτεί να τη μελετήσει και να απαντήσει μετά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον.
Και αυτό γιατί μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ ευελπιστεί ότι θα έχει σαφές στίγμα των προθέσεων των δανειστών για την περαιτέρω πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως για το πώς θα διαμορφώνονται πλέον οι σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκής τρόικας και ΔΝΤ, ευελπιστώντας ότι θα έχει αποδώσει «καρπούς» η επίθεση του Πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάνρτ και Πόουλ Τόμσεν, αλλά και η μίνι «άσφαιρη» περιοδεία του στην Ευρώπη.
Τα μηνύματα πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον και με βάση τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι, αφού για μια ακόμη φορά εξέφρασε ανοιχτά και με τον πλέον επίσημο τρόπο στο «γήπεδό» του σαφέστατες επιφυλάξεις για τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, εμμένοντας στην ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ.
Φωτιά στο αφορολόγητο – Εξανεμίζονται και οι «τρικ» ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα
Η σημερινή αποκάλυψη του Liberal.gr, για περισσότερο επώδυνες αλλαγές στη φορολογία για όσους μισθωτούς έχουν και εισοδήματα από «μπλοκάκια», πιστοποιεί ότι για το ΔΝΤ το θέμα του αφορολογήτου και ως εκ τούτου της μεγαλύτερης μείωσης της έκπτωσης φόρου παραμένει ψηλά στην ατζέντα του. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι αρχικές προτάσεις των δανειστών έκαναν λόγο για αφορολόγητο πέριξ των 8.000 ευρώ κα έκπτωση φόρου περίπου στα 1.700 – 1.800 ευρώ.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι χθεσινές επισημάνσεις, για το αφορολόγητο, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος επιτακτικά ζήτησε εκ νέου την μείωση του ορίου κάτω από τις 9.090 ευρώ δίνοντας ως «αντάλλαγμα» τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου.
Ο κ. Τόμσεν μάλιστα υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, μεγαλύτερο και από της Γερμανίας, λόγος για τον οποίο άλλωστε υπενθύμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να σταματήσει η υπερφολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων όπως και οι περικοπές συγκεκριμένων δαπανών (π.χ. για την Υγεία).
Σε κάθε περίπτωση η «μπάλα» είναι για ακόμη μια φορά στο «γήπεδο» της κυβέρνησης και μένει να δούμε εάν μετά τις «βολές» που δέχεται από όλες τις πλευρές στην Ουάσινγκτον, εφόσον υιοθετηθεί η «σκληρή» γραμμή για επιπλέον μέτρα, θα προχωρήσει και σε νέες υποχωρήσεις ή θα παίξει στα «ζάρια» τη διαπραγμάτευση.
Επιπλέον υποχωρήσεις που σημαίνει ότι πέρα από την κατάργηση του αφορολογήτου για εισοδήματα από μισθούς και μπλοκάκια άνω των 20.000 ευρώ, θα φέρουν αυξήσεις πέρα από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και στους χαμηλότερους από το 6% στο 7% και από το 13% στο 14%, κίνηση η οποία φυσικά θα «τινάξει» την αγορά στον «αέρα».
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο δρόμο προς τη βουλή
Εκτός βέβαια από το θέμα του αφορολογήτου ορίου και τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που μονομερώς αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα αποσαφηνίζει και το ποιά είναι ακριβώς τα σχέδια για τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν:
—αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή της βενζίνης στην Αττική για παράδειγμα θα πάει από 1,33 ως 1,38 ευρώ / λίτρο. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί (στην Αττική) από 1,05 ως 1,08 ευρώ/ λίτρο.
–αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα, που μεταφράζεται σε αύξηση από 0,20 έως 1 ευρώ το πακέτο
—αύξηση του τέλους που επιβάλλεται στην κινητή τηλεφωνία με στόχο την είσπραξη επιπλέον 50 εκατομμυρίων ευρώ,
—επιβολή νέου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
—θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Από την άλλη πλευρά, πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στην άμεση φορολογία αφού η νέα κλίμακα και οι νέοι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:
–22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
–29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)
–37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ)
–45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Κλίμακα που, όπως έχει επισημάνει το Liberal.gr, φέρνει νέες επιβαρύνσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με μηνιαίο μισθό από 710 έως και 1.570 ευρώ, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με εισοδήματα 833 έως 1.833 ευρώ/μήνα.
Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο τους εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά θα κινείται στη φιλοσοφίας της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο όριο, με τον «μικρό» συντελεστή να διαμορφώνεται στα 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και τον ανώτατο συντελεστή στο 10% (από 8% σήμερα).
«Κλειδωμένη» είναι εξάλλου και η αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 15%, από 12.001 έως 35.000 ευρώ σε 35%, ενώ άνω των 45.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 45%), των μερισμάτων από 10% σε 15%, αλλά και η αυξημένη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων ειδικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τον ΕΝΦΙΑ 2016.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ:

Επιβάρυνση σήμερα:                                                 Επιβάρυνση μετά τις αλλαγές

Φόρος που αναλογεί στο εισόδημα: 3.800 ευρώ                   4.350 ευρώ

Εισφορά αλληλεγγύης: 350 ευρώ.                                      426 ευρώ

Σύνολο φόρου: 4.150 ευρώ                                           4.776 ευρώ (αύξηση 626 ευρώ).

image

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/oxafies/~3/dxH-p53d-NI/blog-post_194.html