Τζων Κένεντυ και Μέρλιν Μονρόε έκαναν τον Παντελίδη

wpid-wp-1460646005717.jpeg

Ποιος να το έλεγε. Κοντά στους δύο μήνες έχει πεθάνει το παλληκάρι και δεν τον αφήνουν σε ησυχία, εκεί που έχει πάει. Λέω για τον τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη που τον έχουν μάθει οι πάντες, όσοι γνωρίζουν ελληνικά, όσοι διαβάζουν ελληνικά. Τέτοιο πράμα δεν έχει ξαναγίνει.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Δημήτρης Μητροπάνος η Μελίνα Μερκούρη, ο Δημήτρης Χορν, ο Στέλιος Καζαντζίδης, αναφέρω έτσι όπως μου “ρχονται ονόματα τεράστια και πολυαγαπημένα, ο Χατζηχρήστος, η Βέμπο, ο Ηλιόπουλος, η Καρέζη, όμως για κανέναν δεν έπαιξε τόσο μοιρολόγι, τέτοια αμερικανιά.

Είναι κάποια πρόσωπα-φετίχ στην Αμερική, αιώνες να περάσουν δεν θα σταματήσουν να ασχολούνται μαζύ τους. Με ανύπαρκτες και υπαρκτές λεπτομέρειες που αφορούσαν εν ζωή π.χ. τον Τζων Κένεντυ, την Μαίρυλιν Μονρώ, τον Άντυ Ουώρχολ, τον Έλβις Πρίσλεϋ, τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Χάμφραιη Μπόγκαρτ. Να πω κάτι, μην το ξεχάσω.

Τον Μάρλον Μπράντο π.χ. και τον Πωλ Νιούμαν τον ξεχάσανε, δεν τους κάνει γκελ η μνήμη τους. Ψοφάνε να διαβάζουν για τον Τζαίημς Ντην. Άβυσσος, η ψυχή του… κόσμου.

Λέμε για τον Παντελή Παντελίδη. Δεν ξανάγινε στα χρονικά. Στην Ελλάδα. Ακόμα γράφουν, πώς πέθανε, γιατί πέθανε, τι είχε γράψει στο προσωπικό ημερολόγιο μιας τραγουδίστριας, ότι είχε δεσμό με μια άλλη, τι λέει η Φρόσω, η Μέλπω, η Θέκλα, η Ασήμω, ο Πίπης, ο Μίμης, ο Λούλης, ο φίλος, ο συνάδελφος, ο γείτονας, το παιδί στο συνεργείο, στο κουρείο, στο καφενείο.

Κάτι σημαίνει αυτό. Και δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει αυτό το κόλλημα με τον αδικοχαμένο Παντελή Παντελίδη, που τέλος πάντων δεν ήτανε και ο Φρανκ Σινάτρα, ούτε ο Νταίηβιντ Μπάουι της Ελλάδος. Ποιος, αλήθεια, μπορεί να δώσει μια ερμηνεία στο φαινόμενο της «παντελίτιδος» που κτύπησε τα ελληνικά μήντια.

image

http://www.zougla.gr