O θάνατος σου πάει πολύ!..

wpid-wp-1460923136932.jpeg

Σε απόγνωση η κυβέρνηση καθώς όπως όλα δείχνουν το τίμημα των Υποκλοπών της Velculescu θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα.

Ο Τσακαλώτος έσπευσε απελπισμένος να ζητήσει βοήθεια από τον οικονομικό σύμβουλο του Ομπάμα, (του πρότεινε μάλιστα εάν χρειαστεί να οργανώσουν Τελετή Εξευμενισμού του Ταμείου με ανθρωποθυσία του Θοδωρή Μιχόπουλου) αλλά ο Λευκός Οίκος αδιαφόρησε για την προσφορά. Μετά και από τις σκληρές δηλώσεις Λαγκάρντ, την πόρτα από τον Ολάντ, την άρνηση Σόιμπλε για κάθε συζήτηση περί μείωσης του χρέους, οι επιλογές της κυβέρνησης αρχίζουν να περιορίζονται στις εξής δύο που ανέδειξε το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” σε προηγούμενη ανάρτησή μας:

1.Στο (αιματηρό) κούρεμα των 120 δις ευρώ καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται παγιδευμένες (γι΄αυτό διατηρούν τα capital controls;) ή στην

2.Παραίτηση Τσίπρα με προσφυγή στις κάλπες.

Εάν ο Τσίπρας επιλέξει παρόλα αυτά να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που πρόσθεσε στις απαιτήσεις των δανειστών η διαρροή στα Wikileaks η κοινωνική έκρηξη που θα προκληθεί στην Ελλάδα θα είναι άνευ προηγουμένου. Οσο μάλιστα περνάει ο χρόνος και η κυβέρνηση βρίσκεται στο καναβάτσο τόσο πιο σκληροί θα γίνονται οι δανειστές. Στην τελική ανάλυση λιγότερο θα τους κοστίσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα παρά να πετάνε δις ευρώ σε ένα πηγάδι δίχως πάτο.

Σύμφωνα τον τηλεοπτικό σταθμό Mega λοιπόν έπειτα από τις δύο σύντομες συναντήσεις που είχε με την Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είδε στην Ουάσινγκτον και τον σύμβουλο Οικονομικών του Ομπάμα, Αντουέλ Αντεγιέμο από τον οποίο και φέρεται να ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, ο Λευκός Οίκος συνδέει και επίσημα την ελληνική οικονομική κρίση με το προσφυγικό, μια άποψη για την οποία το Βερολίνο εκφράζει ευθέως την αντίθεση του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Αντεγιέμο για τις επαφές που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και για τις εξελίξεις όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την αξιολόγηση. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση που τηρούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ζητούν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη λήψη επιπλέον μέτρων. Δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο. Στο τέλος ο Τσακαλώτος ρώτησε τον κ. Αντεγιέμο εάν επιθυμεί να θυσιασθεί ο Μιχόπουλος (στο VAN δίπλα στον Τσακαλώτο) που στην εφηβεία του ήταν αντάρτης πόλης και αδιαπραγμάτευτος αντιεξουσιαστής μπας και υπάρξει εξευμενισμός του Ταμείου. Ο κ. Αντεγιέμο αδιαφόρησε για την πρόταση.

Μετά από αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περιγράψει σε σημείωμα του Μαξίμου το άγριο μαστίγωμα που της κάνουν οι δανειστές οι οποίοι θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους Ελληνες κατσιαπλιάδες (πολίτες και πολιτικούς).

Αυτό που δεν αναφέρει το σημείωμα του Μαξίμου είναι ότι οι καταθέσεις σου πολύ σύντομα δεν θα είναι αυτές που δείχνει το βιβλιάριο καταθέσεων των οξυδερκών νοικοκυραίων.

1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις “κόκκινες γραμμές” στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα “πακέτο” που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
7.  Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Συμπέρασμα: O θάνατος σου πάει πολύ!..

image

http://kourdistoportocali.com/news-desk/kp-601/