-Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε!

wpid-wp-1462448883296.jpeg

5η Μαΐου 2010.

«Στις 14.20 της 5.5.2010 ήμουν στο Μετρό, στο σταθμό Πανεπιστημίου, στην έξοδο της Κοραή. Συγκεκριμένα ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Είδα από πάνω να έρχονται δύο νεαροί άνδρες, ψιλόλιγνοι και μία γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικοβλημένοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Οταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει στους δύο νεαρούς. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: ”Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψατε”’».

image

image

6 Χρόνια από την τραγωδία της Μαρφίν.

Καθώς οι φλόγες φούντωναν στο ισόγειο, πυκνός μαύρος καπνός έπνιγε τον πάνω όροφο, όπου έτρεξαν για να σωθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα έμαθε πως τρεις νέοι εργαζόμενοι, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης, η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια και η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κατάμαυρο κτίριο της Μαρφίν. Πέντε υπάλληλοι διασώθηκαν από την Πυροσβεστική.

Η τραγωδία στην Μαρφίν προκάλεσε δύο δίκες. Στην πρώτη βρέθηκαν κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τον Απρίλιο του 2013, τέσσερα στελέχη της τράπεζας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις (τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου και τη διευθύντρια του καταστήματος), κυρίως για παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. Αναμένεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η δεύτερη δίκη αφορά το έγκλημα του εμπρησμού, με δύο κατηγορούμενους, εκ των οποίων ο ένας διώκεται ως εμπρηστής της τράπεζας. Η συγκεκριμένη δίκη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έχει αναβληθεί τρεις φορές (και λόγω αποχής των δικηγόρων) και έχει προσδιοριστεί για την 21η Σεπτεμβρίου 2015.

«Τα Νέα» δημοσιεύσαν τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο λίγα λεπτά πριν την τραγωδία είναι συγκλονιστικές. Όλοι έκαναν λόγο για έναν ψηλό άνδρα, που είχε ένα σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ, δύο κοντύτερους άνδρες, οι οποίοι φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν σακίδια, αλλά και μία γυναίκα. Ανάμεσα τους ο ένας είχε το ρόλο του «καθοδηγητή» και οι υπόλοιποι εκτελούσαν εντολές.

Ενας από τους μάρτυρες που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες περιγράφει πως πάνω από δέκα κουκουλοφόροι έσπαγαν με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας και στη συνέχεια έριξαν μέσα τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ. «Ο κόσμος από την πορεία φώναζε “Μη, μη”, αλλά οι κουκουλοφόροι τις πέταξαν και έφυγαν πεζοί».

«Βγάλτε τους έξω» – «Θα σας κάψουμε όλους»

Ενας δεύτερος μάρτυρας – εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο Ιανός υποστηρίζει πως τη στιγμή που οι άγνωστοι έσπαγαν την τράπεζα και ένας από αυτούς πέταξε την πρώτη μολότοφ, είπε στο ψηλό άτομο «Τι κάνετε ρε παιδιά; Εχει γυναίκες πάνω. Εχει κόσμο». Εκείνος του απάντησε «Βγάλτε τους όλους έξω». Ωστόσο τη στιγμή που προσπαθούν οι εργαζόμενοι να σβήσουν τη φωτιά ένα άλλο νεαρό άτομο που φορούσε μία μάσκα του σκι και μια μαύρη μπλούζα πέταξε μία ακόμα μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας. Όταν ο μάρτυρας τον έπιασε από τον ώμο και του είπε «Τί κάνετε ρε; Εχει κόσμο πάνω…»., για να του απαντήσει εκείνος «Θα σας κάψουμε όλους», μάλιστα δεν δίστασε να περιλούσει με βενζίνη τον μάρτυρα και άλλα τρία άτομα που ήταν στο χώρο.

Εριξαν ένα υγρό στο εσωτερικό της τράπεζας και μετά τις μολότοφ

Ο τρίτος μάρτυρας περιγράφοντας τη σκηνή της επίθεσης λέει: «Οι δύο κοντύτεροι άντρες έσπαγαν την τζαμαρία και ο ένας από τους δύο είχε έβγαλε από το σακίδιο που έφερε ένα υγρό και το έριξε στο εσωτερικό της τράπεζας. Υπήρχαν και άλλα έξι-επτά τα οποία δρούσαν υποστηρικτικά και μόλις η επίθεση ολοκληρώθηκε και η τράπεζα παραδόθηκε στις φλόγες κινήθηκαν επί του πεζοδρομίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα».

Ο μάρτυρας που κατέθεσε στην Ασφάλεια φέρεται να αναγνώρισε σε φωτογραφίες τους δράστες.

Η μαρτυρία από το Μετρό – «Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να τους κάψετε.»

Μία ακόμη μάρτυρας, η οποία δεν ήταν στην τράπεζα, αλλά στο Μετρό στην Κοραή αναφέρει πως «στις 14.20 της 5.5.2010 ήμουν στο Μετρό, στο σταθμό Πανεπιστημίου, στην έξοδο της Κοραή. Συγκεκριμένα ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Είδα από πάνω να έρχονται δύο νεαροί άνδρες, ψιλόλιγνοι και μία γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικοβλημένοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Οταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει στους δύο νεαρούς. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: ”Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψατε”’».

image

http://kourdistoportocali.com/