Αποκλειστικό: Απλή αλλά όχι… άδολη αναλογική ανακοινώνει ο Τσίπρας

wpid-wp-1466054510572.jpeg

Διαρκείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του αλλά και με πρόσωπα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το νέο εκλογικό σύστημα και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε ό,τι αφορά στο νέο εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός έχοντας δεχτεί διάφορες εισηγήσεις προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός συστήματος που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζουν «απλή-απλή αναλογική».

Μάλιστα, πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Δηλαδή να μην προβλέπει πλαφόν ενίσχυσης του πρώτου κόμματος, αλλά οι έδρες να κατανέμονται αναλογικά, ανάλογα με το ποσοστό του κάθε κόμματος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι αν –για παράδειγμα- η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι 1%, θα έχει μόνο 3 έδρες παραπάνω και όχι… 53 όπως ισχύει σήμερα, που το πρώτο κόμμα έχει μπόνους 50 εδρών.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται πάντως να διατηρήσει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Και αυτό για λόγους που σχετίζονται με τη μουσουλμανική μειονότητα…

Αν τελικά ο πρωθυπουργός οριστικοποιήσει αυτή του την επιλογή (κάτι που θα γνωστοποιηθεί πολύ σύντομα τις επόμενες μέρες), αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος προτείνει τη διατήρηση του μπόνους αλλά μειωμένου (στις 28-30 έδρες), ενώ προβλέπει τη δυνατότητα να παίρνουν αυτό το μπόνους και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ –εναλλακτικά- προτείνει να παίρνει το μπόνους κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων με την προϋπόθεση να έχουν λάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό, για παράδειγμα από 40% και πάνω.

Ενώ πάντως ο Παν. Κουρουμπλής έχει προτείνει τα παραπάνω, η μεγάλη πλειοψηφία των κομματικών στελεχών έχει ταχθεί υπέρ της «απλής και άδολης αναλογικής», χωρίς δηλαδή μπόνους, αλλά με τη διατήρηση του 3% για είσοδο στη Βουλή, θέση με την οποία μέχρι στιγμής συμφωνούν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων, Το Ποτάμι.

Εννοείται ότι στην περίπτωση υιοθέτησης τελικά αυτού του εκλογικού συστήματος, οι αδιάθετες έδρες απ’ τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν το 3% θα διατίθενται πάλι αναλογικά στα κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή.

image

http://www.newsbomb.gr