ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! Απέκλεισαν τη Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο – Αφορά πάνω από 4.000 αθλητές

wpid-wp-1466185317734.jpeg

Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο θα μείνουν, όπως όλα δείχνουν, οι Ρώσοι αθλητές στίβου, αφού η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) δεν σκοπεύει να άρει τον αποκλεισμό τους που είχε επιβάλει τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Sky.

Αφορμή για τον τότε αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, είχε σταθεί η έκθεση της WADA, στην οποία εντοπιζόταν «εκτεταμένο ντοπάρισμα αθλητών και αθλητριών προερχόμενων από τη Ρωσία».

Προς το παρόν, και μέχρι την άρση του αποκλεισμού, οι 4.027 Ρώσοι επαγγελματίες αθλητές στίβου έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στις διοργανώσεις επί ρωσικού εδάφους και όχι σε αυτές που είναι υπό την αιγίδα της IAAF. Η απόφαση είχε τότε επικυρωθεί με 22 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά.

Ο αποκλεισμός ήταν αρχικά προσωρινός, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ρώσοι θα έκαναν κινήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος και η ακεραιότητα των αρμόδιων οργανισμών και να εναρμονιστούν με τον κώδικα αντιντόπινγκ της IAAF.

Αξιωματούχοι της IAAF συνεδριάζουν μεταξύ άλλων και για αυτό το ζήτημα στην Βιέννη αλλά η Ρωσία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που είχαν τότε απαιτηθεί από την Ένωση, όπως η ανασυγκρότηση και η εξυγίανση της εγχώριας υπηρεσίας ελέγχου για περιστατικά ντόπινγκ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Sky, Πωλ Κέλσο, μεταξύ των όρων που είχαν τότε τεθεί, ήταν και η δυνατότητα των αρμόδιων ελεγκτών της IAAF να ελέγξουν για ντόπινγκ του Ρώσους αθλητές, χωρίς καμία παρέμβαση από τις αντίστοιχες ρωσικές υπηρεσίες.

Απειλές απέλασης;

Ωστόσο, νέες αναφορές κάνουν λόγο μέχρι και για απειλές απέλασης προς τους ελεγκτές, από ένοπλους αξιωματικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Στην προσπάθειά της για την έγκαιρη άρση του αποκλεισμού, ώστε να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς του Ρίο οι αθλητές, η Ρωσία προανήγγειλε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή ειδικών μαθημάτων κατά της χρήσης των αναβολικών στα σχολεία.

Στήριξη Πούτιν στους «καθαρούς» αθλητές

Μιλώντας από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εξεκαθάρισε δεν υπάρχει καμία περίπτωση «θεσμικής ενθάρρυνσης» ντοπαρίσματος των αθλητών: «Δεν υπάρχει ούτε θα μπορούσε να υπάρξει καμία υποστήριξη παραβίασης των κανονισμών σε κυβερνητικό επίπεδο – ειδικά στο ζήτημα των αναβολικών» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να φέρουν οι αθλητές «συλλογική ευθύνη, για μερικά μεμονωμένα περιστατικά ντόπινγκ».

Πλέον, η μοναδική περίπτωση να επιτραπεί η συμμετοχή σε Ρώσους αθλητές στίβου που δεν έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο ντόπινγκ, είναι με σχετική απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία έχει συγκαλέσει, εκτάκτως, ολομέλεια για τις 21 Ιουνίου.

image