Λεφτά υπάρχουν.. Ο πρωθυπουργός μοίρασε έναν ΕΝΦΙΑ στους δικαστές!
Οκτωβρίου 06, 2016pitsiriki1
Συγκινημένοι και με πολλά λεφτά έφυγαν οι δικαστές από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους υποσχέθηκε αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια των δικαστών και “στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας»-λίγες μέρες μετά το χάος που επικράτησε στην Συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ετσι μετά τους παπάδες και οι δικαστές απεχώρησαν ικανοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς.
«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά όπως βλέπετε οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμα μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων.
Εντούτοις, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά στα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
«Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».
Ο Βασίλης Μακρής Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στον Σπύρο Χαριτάτο θα πει:
«Πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος, το δικαστήριο έπρεπε να προχωρήσει. Πιστεύω ότι ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης ήταν λάθος από την αρχή. Επειδή ήταν μία τόσο σοβαρή απόφαση (για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά) θα έπρεπε να έχει ήδη εκδοθεί εδώ και καιρό. Το ότι φτάσαμε στον Νοέμβριο θα το χαρακτήριζα φαινόμενο ανωμαλίας», είπε στον Αlpha 989 ο Βασίλης Μαρκής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κι Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέκαθεν ήταν δικαστήριο που αντιμετωπίζονταν θετικά. Είχε μία αίγλη στην ελληνική κοινωνία. Φοβάμαι αυτά τα φαινόμενα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Αυτό το κλίμα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Δεν μπορεί ένα Ανώτατο Δικαστήριο να επικαλείται ως λόγο μη απόφανσης επί μίας κρίσιμης υποθέσεως την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αυτά είναι ανησυχητικά και απαράδεκτα πράγματα. Αλλοίμονο αν, κάθε φορά που δημιουργείται κάποιο κλίμα στην κοινωνία ή υπάρχουν δηλώσεις ή αντίθετες απόψεις, βγαίνει ο δικαστής επισήμως και λέει «δεν μπορώ να δικάσω γιατί το θέλω ήρεμο το κλίμα για να δικάσω». Ο ανώτατος δικαστής πρέπει να τα ξεπερνάει αυτά. Τί θα έλεγε το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όταν απέξω γίνονταν συλλαλητήρια και φωνές; Δεν νοείται να βγει η σύνθεση και να πει «δεν δικάζω γιατί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν με αφήνει να είμαι ήρεμος», είπε χαρακτηριστικά ο κος Μαρκής σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του προέδρου του ΣτΕ και επανέλαβε πως είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο».
Αναφερόμενος στη συνάντηση Τσίπρα-Δικαστών, εξέφρασε την άποψη ότι «η συνάντηση αυτή δεν θα έπρεπε να έχει γίνει σήμερα, κανείς δεν θα έχανε αν γινόταν σε 15 μέρες. Δεν είναι πρωτοφανές, πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και μάλιστα ομαδικά, να συναντιούνται με τον Πρωθυπουργό, όμως το timing της συνάντησης αυτής θα έπρεπε να καταστήσει προσεκτικούς τους συναδέλφους. Προτιμότερο να είχε αναβληθεί. Για κάποιους καχύποπτους, θα μπορούσαν τα τεθούν τα ερωτήματα που θέτετε και εσείς».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αφορά η συνάντηση στη συνταγματική αναθεώρηση- είπε πως «συνταγματικά, στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν φαίνεται να έχουν οποιονδήποτε ρόλο οι πρόεδροι των δικαστηρίων. Αν το θέμα είναι αυτό, γιατί σε αυτούς που κλήθηκαν στη συνάντηση αυτή δεν περιλαμβάνεται και ο εισαγγελέας».