Ξεκίνησε η Τέλεια Καταιγίδα, εγκρίθηκε μόνο 1,1 δις ευρώ!

wpid-wp-1476125654271.jpeg

Ξεκίνησε η Τέλεια Καταιγίδα για την οποία κάναμε λόγο σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Η περίφημη δόση των 2,8 δις ευρώ την οποία η κυβέρνηση είχε σίγουρη έσπασε σε τουλάχιτσο δύο υποδόσεις:



style="display:inline-block;width:320px;height:100px"
data-ad-client="ca-pub-9897597435333950"
data-ad-slot="5229183028">

Η απόφαση του Eurogroup αφορά την πολιτική έγκριση για εκταμίευση υποδόσης ύψους 1,1 δις ευρώ και την συνέχιση των τεχνικών διαβουλεύσεων, με στόχο την διαπίστωση πλήρους τυπικότητας, σε ζητήματα όπως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ασυλία των μελών του ΔΣ του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και η μη ολοκλήρωση στελέχωσης των Τραπεζών.
Συνεπώς-σημειώνει το Πρώτο Θέμα-, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απέσπασε πολιτική συμφωνία δίχως ουσία με την κρίσιμη απόφαση για «πράσινο φως» να μεταφέρεται στις 24 Οκτωβρίου, στο επόμενο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” σημείωνε σε προηγούμενη ανάρτησή μας:

Kαθώς οι εγχώριοι φαύλοι πολιτικοί μας ετοιμάζονται για ένα ακόμη τηλεοπτικό σώου με θέμα την διαφθορά και την διαπλοκή πάνω από τα κουφάρια των φτωχοποιημένων μαζών, η Τέλεια Καταιγίδα πλησιάζει με τον επιταχυντή να σανιδώνει τα γκάζια της ολοσχερούς καταστροφής.

Οπως μεταδίδει το πρώτο θέμα ΔΝΤ και Σόιμπλε βρίσκονται σε διένεξη κάτι που δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και την λήψη οποιοδήποτε αποφάσεων για το χρέος αλλά και την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. [Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) είναι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ προκειμένου να διοχετευτεί χρήμα στο σύστημα και να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη. Οταν μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η κεντρική τράπεζα -εν προκειμένω η ΕΚΤ- έχει το εργαλείο της μείωσης των επιτοκίων για να δώσει την απαραίτητη «ανάσα» στην οικονομία. Με τη μείωση των επιτοκίων το χρήμα γίνεται φτηνότερο και έτσι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν κίνητρο να επενδύσουν και να καταναλώσουν περισσότερο]

Μόλις σήμερα Δευτέρα το Bloomberg κάνει λόγο για την επιστροφή του Ελληνικού Δράματος επισημαίνοντας πως οι ευρύτερες προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν “γκρίζες”. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2016 -για όγδοη χρονιά τις τελευταίες εννέα. Και τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση Τσίπρα να θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Νοέμβριο προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017. Το Bloomberg εκτιμά πως η ημερομηνία-στόχος που έχει τεθεί θα ήταν φιλόδοξη για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη πιο φιλόδοξο από ό,τι στο παρελθόν, εάν ληφθεί υπόψιν ότι η επόμενη αξιολόγηση άπτεται θεμάτων όπως τα εργασιακά-απελευθέρωση της αγοράς, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αριστερές ρίζες.

Δύο παράγοντες που ενδέχεται να δώσουν ώθηση στην κυβέρνηση:

-η προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωζώνη
-η πιθανότητα να παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα.

Για το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το Bloomberg σχολιάζει πως στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους ήταν πιο λογικό να στοιχηματίσει κανείς πως η πρωτοβουλία επιβολής φόρου θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από τη μακρόχρονη προσπάθεια της Ευρώπης να κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης. Οι ανησυχίες για την υγεία της Deutsche Bank και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνουν τους λόγους για τους οποίους αυτό δεν ισχύει πια. Μια γεύση από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί θα δοθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Το δράμα με το φόρο είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο το ελληνικό. Η ιδέα επινοήθηκε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και πήρε συγκεκριμένη μορφή το 2011 με ένα σχέδιο της Κομισιόν για φόρο στις μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα και άλλες συναλλαγές ως έναν τρόπο να περιοριστεί η κερδοσκοπία και να αρχίσει ο κλάδος να έχει μια “δίκαιη συνεισφορά” -εκτιμάτο στα 57 δισ. ευρώ το χρόνο- στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η πρόταση απέτυχε να συγκεντρώσει τότε την απαιτούμενη ομόφωνη στήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ και αναβίωσε το 2012 από μία μικρότερη ομάδα χωρών με την απαίτηση της συμμετοχής τουλάχιστον εννέα κρατών-μελών.

Τέσσερα χρόνια μετά, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, ερωτηματικών για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και νευρικότητας για την ανθεκτικότητα της Deutsche Bank, η πρωτοβουλία για την επιβολή φόρου κρέμεται από μια κλωστή.

Kαι το ελληνικό δράμα συνεχίζεται με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ να διαψεύδει δημόσια τον Σόιμπλε για τα περί συμφωνίας συμμετοχής του IMF στο πρόγραμμα.

«Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου στην Süddeutsche Zeitung, διαψεύδοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του.

ΤΟ ΔΝΤ εργάζεται βέβαια «μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Λίπτον. Τόνισε όμως ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν πρόκειται για κούρεμα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της, δήλωσε στην εφημερίδα του Μονάχου.

Ο Λίπτον διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να προσχωρήσει στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους. «Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες», δήλωσε κατηγορηματικά.

Με τη στάση του αυτή το ΔΝΤ θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει της προεκλογικής περιόδους στη Γερμανία για τις εθνικές εκλογές του 2017. Ήδη ορισμένοι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει νέα ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή, δεδομένου ότι υπερψήφισαν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι Ελληνες δανειολήπτες βουτάνε όλο και πιο πολύ στην κόλαση των πλειστηριασμών.

Πηγή