Χατζηδάκις, ένας μεγάλος στη μικρή Ελλάδα

wpid-wp-1477246596206.jpeg

Ο μεγάλος σε μεγαλώνει. Δεν είσαι εσύ, ο μικρός, που θα δώσεις πόντους στον μεγάλο. Αυτή την κουβέντα σου χαρίζει ο αποδυτηριάκιας με αφορμή τη γέννηση, σα σήμερα, το 1925, του πολύ μεγάλου Έλληνα, του Μάνου Χατζηδάκι.

Να το ξαναπώ. Υπάρχουν κάποιοι που γεννιούνται μεγάλοι. Δεν το αποφασίζουν οι ίδιοι. Ούτε οι λαοί τους κάνουν μεγάλους. Βαρειές κουβέντες, θα μου πεις. Αναφερόμαστε σ’ έναν κορυφαίο, όμως. Στον Μάνο Χατζηδάκι, μάλιστα σ’ έναν μεγάλο που δεν βγήκε στο μπαλκόνι για να πουλήσει το παραμύθι ότι αφιερώνομαι στον λαό, ότι ο λαός είναι μεγάλος.

Τι μαλακίες είναι αυτές. Αν εσύ ο μικρός έχεις το δικό σου μεγαλείο ως μικρός, τότε φρόντισε εσύ να πάρεις από τον μεγάλο ό,τι μπορείς, κύριε μαλάκα, όχι να περιμένεις να σου δώσει ο άλλος. Προσοχή. Μιλάω για το μεγαλείο του μικρού, του ασήμαντου, όχι για τον μικρό που μιά ζωή παραμένει λίγος.

Ο Μάνος Χατζηδάκις γεννήθηκε στη Ξάνθη, το 1925, δηλαδή την ίδια χρονιά με το άλλο ιερό τέρας, τον Μίκη Θεοδωράκη. Είναι ΛΑΪΚΟΣ συνθέτης, λέει ο αποδυτηριάκιας. Για τον Μάνο μιλάμε, όχι για τον Μίκη. Λαϊκός συνθέτης που έκανε ΛΑΪΚΗ συμφωνική μουσική.

Το 1949, σημείωσε τη χρονολογία και φαντάσου το σκηνικό της Ελλάδος, με το τέλος τότε του εμφυλίου πολέμου, ο Μάνος Χατζηδάκις δίνει μία συγκλονιστική διάλεξη, όπου για πρώτη φορά ένας «κουλτουριάρης» απενοχοποιεί το ρεμπέτικο τραγούδι.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή