Δημοψήφισμα ή Εκλογές; Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά αφήγημα για να εγκαταλείψει την εξουσία

wpid-wp-1481959295609.jpeg

Μόνο που ο πρωθυπουργός της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και της ακατάσχετης «παροχολογίας» δεν έχει ένα ισχυρό plan B, το οποίο θα μπορούσε να μετατρέψει την ήττα του από καθολική σε διαχειρίσιμη.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι μέχρι στιγμής, η στρατηγική του κ. Τσίπρα για τη φετινή χρονιά κινήθηκαν στους ακόλουθους πέντε άξονες:

1. Στον έλεγχο των καναλιών και ευρύτερα των ΜΜΕ στην Ελλάδα
2. στον έλεγχο της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών και των θεσμών
3. στη διαγραφή του χρέους
4. στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και
5. στην εξασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης σε ποσοστό πάνω από το 2,5%

Σε πόσους άξονες πέτυχε η στρατηγική του πρωθυπουργού; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Σε κανέναν!

Και αυτόν ακριβώς τον χαμένο πενταπλό στόχο φαίνεται πως χρησιμοποιεί ως πάτημα ο κ. Τσίπρας: Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο ίδιος φαίνεται να αναζητά κάποιο αφήγημα προκειμένου να εγκαταλείψει το Μαξίμου με τις λιγότερες συνέπειες πολιτικού κόστους σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί άμεσα από τα πολιτικά πράγματα και μάλιστα με το ελάχιστο πολιτικό κόστος.

Μάλιστα, οι δικαιολογίες, τις οποίες ανιχνεύει, για να πείσει τον ελληνικό λαό για την αδυναμία παραγωγής πολιτικού έργου είναι τουλάχιστον αστείες.

Παράλληλα, οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα έφτιαχνε με άλλους ηγέτες, ξεθώριασαν κι αυτοί. Στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι αποτελεί πια παρελθόν από την πρωθυπουργία, μετά και το συντριπτικό «όχι» των Ιταλών στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα, στη Γαλλία, ο ήδη δημοσκοπικά αλλά και ηθικά – εξαιτίας των σκανδάλων (βλ. υπόθεση Cahuzac) – καταρρακωμένος Φρανσουά Ολάντ μετράει πλέον λίγους μήνες, λίγο πριν την οριστική έξωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, ο κ. Τσίπρας μετράει ακόμη μία δεινή ήττα, στον απόηχο της συνάντησής του με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής (16/12/2016) κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ φρόντισε να «αδειάσει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι τα της διαπραγμάτευσης αποτελούν αυστηρά αντικείμενο διαβούλευσης των Θεσμών με την κυβέρνηση και δη με το οικονομικό επιτελείο της.

Ωστόσο, και μετά, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έδειξε τα… δόντια της στον κ. Τσίπρα, τερματίζοντας οριστικά τη συζήτηση για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα».

Μάλιστα, η ίδια ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, καθώς η Γερμανία μπορεί να δείξει κατανόηση, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους ενέργειες.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή