30 χρόνια χωρίς τον Κάρολο Κουν – «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο»

karolos-koun

Σαν σήμερα, πριν 30 χρόνια, 14 Φεβρουαρίου 1987, έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του θεάτρου στη χώρα μας, ο Κάρολος Κουν (1908-1987).

«…Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στο χώρο μας.

Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μόνος του ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε.

Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί την αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου…»
Απόσπασμα από τη διάλεξη που δόθηκε στις 17 Αυγούστου 1943 για τον Όμιλο των Φίλων του «Θεάτρου Τέχνης».

«Η αίσθηση του σπασμένου βιολιού…»
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κάρολος Κουν μιλά για τους νέους ηθοποιούς και τη θεατρική εκπαίδευση. Πρόκειται για αποσπάσματα από την επομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 που προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Περιέχει κομμάτια από συνεντεύξεις του Κάρολου Κουν στον Φρέντυ Γερμανό καθώς και στο Παρασκήνιο του Σωτήρη Αναστασιάδη το 1976.


Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Καρόλου Κουν

Σήμερα, που κλείνουν 30 χρόνια από το θάνατο του Καρόλου Κουν, το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μνήμη του και θα λαμβάνουν χώρα για έναν χρόνο, από το Φεβρουάριο του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018.

Σήμερα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30 – 20.00, ξεκινάει η πρώτη εκδήλωση στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου, με προβολή αποσπασμάτων αρχειακού υλικού του Θεάτρου Τέχνης από ταινίες του Μίμη Κουγιουμτζή.

Στη συνέχεια ηθοποιοί και συντελεστές του φετινού προγράμματος της θεατρικής περιόδου 2017-18 του Θέατρου Τέχνης θα διαβάσουν 22 ποιήματα του Καρόλου Κουν.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με τον «Ματωμένο Γάμο» που παρουσιάζει ο Σείριος στην τελευταία εκδοχή του Μάνου Χατζιδάκι για πιάνο και τσέλο. Tραγούδι : Μαρία Κωστράκη – Πιάνο: Λευτέρης Μιχαλόπουλος – Τσέλο : Ρενάτο Ρίπο.

«Ο Κάρολος Κουν με εμπόδισε να γίνω ηθοποιός, τραγουδιστής, και χορευτής. Και με άφησε να γράφω ατελείωτα Μουσική στο Θέατρο του. Θαύμαζα το μεγαλείο του πυρετού του και της θεατρικής του οσφρήσεως. Δεν γέρασε ποτέ και πέθανε νέος γύρω στα 75 χρόνια του. Έζησα πολλές φορές πολύ κοντά του. Είχα διαφορετική σκέψη μα αγαπηθήκαμε, νομίζω, σοβαρά κι απ’ την αρχή. Κορυφαία στιγμή μας ο ‘Ματωμένος Γάμος’ το 1948.» – Μάνος Χατζιδάκις.

Την ίδια μέρα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, η είσοδος στις παραστάσεις «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου (ώρα έναρξης 9.15μμ-Υπόγειο) και «Η σονάτα του Κρόϊτσερ» του Λέοντος Τολστόϊ σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου (ώρα έναρξης 9.15μμ-Φρυνίχου), θα είναι ελεύθερη. Τη συγκεκριμένη ημέρα δε θα μπορούν να γίνουν τηλεφωνικές κρατήσεις, ενώ τα ταμεία των δύο σκηνών θα ανοίξουν στις 17.00. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση 18.30 στο Υπόγειο θα έχουν αυτόματα εξασφαλίσει ελεύθερη είσοδο στην παράσταση «Ρομπέρτο Τσούκο». Πληροφορίες εδώ.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη