Δεν τον αφήνουν να ησυχάσει τα ΤΡΟΠΑΙΑ του Φωτόπουλου!

wpid-wp-1490708700857.jpeg

Δεν τον αφήνει να ησυχάσει η δόξα-τρόπαια του Νίκου Φωτόπουλου και του Ρίζου Ρίζου. Μιλάμε για τιν πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη ο οποίος μάς προετοιμάζει για black out και απεργιακές κινητοποιήσεις εάν χαθεί το μαγαζάκι. Δείτε την συνέντευξή του στο liberal.gr.

«Δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μια κυβέρνηση να έχει ψηφίσει έναν νόμο, αυτόν για την κατάργηση της Μικρής ΔΕΗ, και πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι, να τον αναιρεί».

Τα λόγια είναι του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη που κάνει λόγο για την διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά, για τη προεκλογική του ρητορική που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που πράττει ως κυβέρνηση και για το γεγονός ότι αντιπολιτεύεται τον εαυτό του, λες και έχει μαζί του τσακωθεί.

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αδαμίδης προαναγγέλλει ότι μόλις η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ οριστικοποιηθεί, τότε η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει σε καταλήψεις εργοστασίων, ότι αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη ενέργειας στο σύστημα, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι το συνδικάτο δεν θα κατεβάσει διακόπτες, όπως έκαναν στο παρελθόν κάποιοι προκάτοχοί του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Νοιώθετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας κορόιδεψε με την πολιτική του στην ΔΕΗ;

Εμάς όχι, τον ελληνικό λαό ναι. Αλλά έλεγε ο Λαφαζάνης, άλλα ο Σκουρλέτης, άλλα λέει ο Σταθάκης. Εμείς παίρνουμε ως βάση αυτό που συμφώνησε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου εκεί δεν υπήρχε η παραμικρή δέσμευση για πώληση μονάδων. Άρα δεν έχει καμία νομιμοποίηση η κυβέρνηση να προχωρήσει σήμερα σε πώληση σταθμών, κίνηση που μεταφράζεται σε μια ξεκάθαρη και σαφέστατη διγλωσσία. Επίσης η απόφαση να πουλήσει μονάδες σημαίνει ότι η ρητορική της ως αντιπολίτευση για την ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με αυτά που κάνει ως κυβέρνηση. Προχωρά χωρίς ενδοιασμό σε πώληση παγίων της επιχείρησης, για τις οποίες το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε την σθεναρή της αντίσταση.

– Σύμφωνοι, αλλά ήταν η ΓΕΝΟΠ που είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέτρεψε το σχέδιο της “Μικρής ΔΕΗ” και απέτρεψε την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Τότε, οι σχέσεις του συνδικάτου με την κυβέρνηση ήταν καλές…

Αλήθεια είναι. Είχαμε μάλιστα πει ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την θέση της ΓΕΝΟΠ για μη πώληση μονάδων, όπως επίσης και στον ΑΔΜΗΕ. Δεν έχουμε όμως κανένα λόγο σήμερα να μην την κατηγορήσουμε από την στιγμή που αθετεί το λόγο της ή ακόμη και τα νομοθετήματά της. Αυτό έχει να γίνει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Δηλαδή μια κυβέρνηση να έχει ψηφίσει ένα νόμο -αυτόν για την κατάργηση της Μικρής ΔΕΗ- και πριν στεγνώσει καλά- καλά το μελάνι, να τον αναιρεί.

– Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Την εποχή που υπουργός Ενέργειας ήταν ο Π. Σκουρλέτης είχατε πάρει το μέρος του στην διαμάχη με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη. Είχατε τότε μιλήσει για συμφέροντα που εποφθαλμιούν το 17% της ΔΕΗ και θέλουν να καρατομήσουν τον υπουργό. Τι άλλαξε τόσο δραματικά από τότε; Είναι ο κ. Σταθάκης πιο υποχωρητικός στις πιέσεις;

Η στήριξή μας στον Σκουρλέτη ήταν επειδή είχε να κάνει με το γεγονός ότι είχε ταχθεί με την επαναφορά του 17% στο υπερ-Ταμείο, όταν ο Παναγιωτάκης είχε πει ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει την ΔΕΗ ακόμη και με το 34%. Δεν είχε να κάνει η στήριξή μας με κάποια κομματική, ιδεολογική ή άλλου είδους ταύτιση, σαν αυτήν που υποννοείτε. Η τότε αποδοχή των θέσεων της κυβέρνησης ήταν συγκυριακή, γιατί είχε έρθει κοντά στις δικές μας. Ποτέ η ΓΕΝΟΠ δεν είχε ταυτιστεί με κάποιο κομματικό χώρο.

– Ε, όχι και ποτέ. Για χρόνια πολλά η ΓΕΝΟΠ ήταν ένα από τα πιο ισχυρά συνδικαλιστικά κάστρα του ΠΑΣΟΚ…

Η ταύτιση του συνδικάτου με συγκεκριμένους κομματικούς χώρους ήταν μια αντίληψη που είχαν δημιουργήσει οι πολίτες. Ανέκαθεν αν κρίνει κανείς την στάση της ΓΕΝΟΠ είχε αντιπαρατεθεί σε πολιτικές τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Είναι εύκολο οι πολίτες να ταυτίζουν τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ με τις πρακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

– Διακόπτες θα κατεβάσει η ΓΕΝΟΠ εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση μονάδων;

Όχι, η ΓΕΝΟΠ δεν θα κατεβάσει διακόπτες. Θα αξιοποιήσει όμως το έσχατο μέσο που είναι η απεργία, προχωρώντας σε διακοπή της λειτουργίας των μονάδων, γεγονός που μπορεί να σημαίνει έλλειψη ενέργειας στο σύστημα. Και για να μην συμβεί ένα μπλάκ άουτ στην χώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διαχείριση του υπάρχοντος φορτίου, και με την σειρά του ο ΑΔΜΗΕ θα διαχειριστεί την διαθέσιμη ενέργεια.

-Πότε θα τις δούμε αυτές τις πρώτες απεργίες;

Μόλις η συμφωνία αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και κατέβει προς ψήφιση στην Βουλή. Εξαρτάται από το πότε η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση την συμφωνία για πώληση των μονάδων. Φιλοδοξούμε πάντως η θέση μας αυτή να βρει ευρύτερη υποστήριξη από την κοινωνία.

– Πιστεύετε ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται περισσότερο αν θα πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ ή αν θα μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των απεργιών της ΓΕΝΟΠ;

Ακούστε, είμαστε εναντίον του κοινωνικού αυτοματισμού, ούτε και θέλουμε να στερήσουμε το ρεύμα από τους πολίτες. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η ΔΕΗ παράγει το 53% των αναγκών της χώρας, και το υπόλοιπο προέρχεται από ιδιώτες παραγωγούς ή καλύπτεται με εισαγωγές. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΓΕΝΟΠ για απεργίες είναι ειλημμένη, και δεν φοβόμαστε ακόμη και την επιστράτευση. Το έκανε άλλωστε η κυβέρνηση Σαμαρά στο ξεκίνημα των απεργιών του 2014. Πιθανόν να το κάνει και η τωρινή, αφού άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα πράττει σήμερα. Τι κι αν κατήργησε το νομοσχέδιο της “Μικρής ΔΕΗ”, σήμερα επαναφέρει μέτρα για πώληση μονάδων. Τώρα δεν μιλάμε για “Μικρή ΔΕΗ” αλλά για… μισή ΔΕΗ.

– Χθες είδατε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τι σας είπε;

Ότι στις Βρυξέλλες του ζήτησαν τα πάντα, και ότι αυτός φαίνεται πως κατάφερε προς το παρόν να αποκλείσει από τα πωλητήρια τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Όσον αφορά το ποιες και πόσες λιγνιτικές θα πουληθούν, αυτό είναι ακόμη αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Του απαντήσαμε ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, ότι θα μας βρει απέναντι, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει από μια αριστερή κυβέρνηση, και ότι θα ήταν καλύτερα στο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν την πώληση των μονάδων σε κάποιους άλλους που το έχουν στο DNA τους. Του είπαμε ας παραιτηθεί η κυβέρνηση αφού δεν μπορεί, αφού έχει τσακωθεί με τον εαυτό της. Και το χειρότερο είναι ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας παζάρευαν στις Βρυξέλλες την εκποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, η ΝΔ ανακοίνωνε και επίσημα τις προτεραιότητες του προγράμματος της για την ενέργεια, με κυρίαρχη την πώληση μονάδων. Δεν υπήρξε όμως η παραμικρή αντίδραση από το το ΣΥΡΙΖΑ.

– Πως να υπάρξει αφού πάνω-κάτω ετοιμάζεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική;

Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς λέμε ότι το έγκλημα τελικά είναι οικουμενικό.

– Σήμερα η ΔΕΗ χρωστά παντού και της χρωστούν οι πάντες. Η εταιρεία βρίσκεται στα σχοινιά, πως περιμένετε να επιβιώσει; Μήπως η πώληση μονάδων της προσφέρει μια γερή οικονομική ανάσα;

Αν αύριο ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, πιστεύετε εσείς ότι οι πολίτες που χρωστούν 2,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα θα αρχίσουν να τα πληρώνουν ; ‘Η ότι υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην χώρα; Είναι ψευτοδίλημμα ότι με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού ο καταναλωτής θα αποκτήσει φθηνότερη ενέργεια. Άλλωστε ο λόγος που δεν μειώνεται γρήγορα το μερίδιο της ΔΕΗ στην λιανική, είναι ακριβώς επειδή οι πολίτες γνωρίζουν πως η επιχείρηση δεν κόβει εύκολα το ρεύμα, γι’ αυτό και δεν μετακομίζουν μαζικά στον ανταγωνισμό.

-Σύμφωνοι κε Αδαμίδη, ωστόσο τις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ δεν τις θέλετε, την πώληση μονάδων την καταγγέλετε. Τελικά τι πιστεύετε εσείς ως ΓΕΝΟΠ ότι πρέπει να γίνει για να ανοίξει η αγορά ; Εκτός και αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να προσαρμοστούμε με την κοινοτική οδηγία…

Ακούστε, τα ΝΟΜΕ είναι μια εφεύρεση της αγοράς. Έπειτα, θα μπορούσαν οι ιδιώτες επενδυτές να μπουν σε κοινοπρακτικά σχήματα με την ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη νέων μονάδων, που έτσι κι αλλιώς θα χρειασθούν στην χώρα μας. Όχι να θέλουν να αγοράσουν έτοιμα εργοστάσια. Αν άλλωστε ήθελαν οι ιδιώτες να επενδύσουν, θα το είχαν ήδη κάνει, γιατί έχουν και άδειες. Όμως τέτοιου είδους επένδυση έχει πολύ μεγάλο κόστος (μια λιγνιτική μονάδα κάνει απόσβεση μετά από 20 χρόνια λειτουργίας της), γι’ αυτό ακριβώς και δεν θέλει κανείς από τους ιδιώτες να επενδύσει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να πάρουν μονάδες σε εξευτελιστικές τιμές.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή