Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει το «ναυάγιο» λίγο πριν το Eurogroup -Στις Βρυξέλλες εκτάκτως Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου

wpid-wp-1491283160232.jpeg

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κυβέρνηση τις κινήσεις στρατηγικής που ξεδιπλώνονται από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Γερμανία στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση πιέζει πολιτικά με όλους τους τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές στο iefimerida «όσο περνάει η ώρα τεχνικά καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να έχουμε συμφωνία» την Παρασκευή. Ωστόσο, από το Μαξίμου δεν θεωρούν απίθανο εφόσον επιλυθούν οι διαφορές να υπάρξει ακόμα και επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ώρες.

«Συμπαιγνία ΔΝΤ-Σόιμπλε»

Κυβερνητικός παράγοντας που γνωρίζει τα της διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτει πως «το βασικό αγκάθι» στην όλη εμπλοκή έγκειται στο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και ειδικότερα, στο ότι το Βερολίνο δεν δέχεται να υπάρχουν προβλέψεις διαφορετικές από Κομισιόν και ΔΝΤ. Εξ’ αυτού του λόγου, αφήνουν να εννοηθεί πως το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ στυλώνει τα πόδια και αξιώνει τα μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ να είναι εμπροσθοβαρή το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγή της κυβέρνησης σχολιάζει πως «το Ταμείο βρίσκει ευκαιρία να ζητάει παράταση, με αφορμή τη στάση της Γερμανίας» και κάνουν λόγο για «συμπαιγνία δυνάμεων που δεν θέλουν το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Παρασκηνιακές επαφές Τσίπρα- Τσακαλώτου και υπουργών

Ο χρόνος βαραίνει επικίνδυνα και η κυβέρνηση να ψάχνει πολιτική επιχειρηματολογία για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τους Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Χουλιαράκη και παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν το επιβεβαίωνε, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να πάρει μέρος σε άλλο ένα γύρο παρασκηνιακών επαφών με τους θεσμούς,αν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για συννενόηση.

Σημειωτέον πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Και κατά πληροφορίες η ίδια δυσκολεύεται εξίσου να στηρίξει τον Σόιμπλε μιας και το SPD έχει ήδη αντιδράσει. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σημερινές επαφές από τις οποίες θα κριθεί εν πολλοίς η ολοκλήρωση ή όχι της αξιολόγησης.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή