ΚΑΝΟΝΙ 30 ΔΙΣ! Oι ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ δεν περνάνε ούτε εξω από τις Τράπεζες!

4877419.0

Προς το χείλος μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης σπρώχνει τις τράπεζες η κυβέρνηση: η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η καθυστέρηση στη νομοθέτηση των κατάλληλων εργαλείων, δεν επιτρέπουν την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που δεν πλήττουν μόνο τις τράπεζες αλλά και τους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ψάχνουν μια διέξοδο. Τα σημάδια στο πρώτο τρίμηνο είναι ανησυχητικά: ανακόπηκε η καθοδική πορεία του ΕLA, υποχωρούν οι καταθέσεις και για πρώτη φορά μετά από τρία τρίμηνα αυξήθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, αλλά και τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Εάν η αξιολόγηση κλείσει το αργότερο ως το Μάιο, η κατάσταση είναι, με δυσκολία, αναστρέψιμη, εκτιμούν οι τραπεζίτες και θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος ώστε να είναι εντός των στόχων της ΕΚΤ όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πέραν της άρσης της αβεβαιότητας όμως χρειάζονται και νομοθετικά βήματα: η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις διαγραφές δανείων κατά τρόπο που να διευθετούνται τόσο φορολογικά όσο και νομικά ζητήματα.

Χωρίς θεσμοθέτηση των τριών μέτρων, όπως και της νομικής κάλυψης των στελεχών, οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα στελέχη τους ανώτερα και μεσαία, υπό τον φόβο να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες, δεν υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η πίεση που δέχονται οι τράπεζες ενισχύεται ταυτόχρονα και από τον νέο τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων που υποχρεούνται να εφαρμόσουν το 2018.

Οι προβλέψεις από το επόμενο έτος δεν θα είναι μόνο οι πραγματοποιηθείσες στη διάρκεια των 12 μηνών, αλλά και αυτές που δυνητικά θα προκύψουν σε μελλοντικό χρόνο. Δηλαδή για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι προβλέψεις θα λαμβάνονται εξαρχής κατά τον χρόνο εκδήλωσης των προβλημάτων τους και όχι σταδιακά στις χρήσεις ώστε η τροποποίηση αυτή να μπορεί να στοιχίσει κεφάλαια για ορισμένες τράπεζες.

Ο Μάιος είναι καθοριστικός μήνας γιατί εάν χαθεί και αυτό το ορόσημο η οικονομία θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα έχει αρνητικό πρόσημο και κερδίζει έδαφος η πιθανότητα οι τράπεζες να βρεθούν το 2018 με νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει κίνδυνος bail in σε αυτή τη φάση καθώς οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ, τα ρίσκα είναι μεγάλα.

Εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα που έχει οδηγήσει σε αύξηση των υποχρεώσεων σε συνδυασμό με την εκροή των καταθέσεων, οι δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος είναι πεπερασμένες.

Στις αρχές του 2018 οι τράπεζες θα κληθούν να συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά stress tests, τα οποία μπορεί να μην έχουν AQR αλλά από το στρεσάρισμα των χαρτοφυλακίων τους θα εξαχθούν συμπεράσματα τα οποία θα τις επηρεάσουν άμεσα.

Καθοριστικής σημασίας για τη δυσκολία των stress tests είναι τα σενάρια για την πορεία της οικονομίας το 2018. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν στο στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος 2,7% (η Τράπεζα της Ελλάδος «βλέπει» 1,5% και οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες 0,5%) θα έχουν ως αποτέλεσμα το σενάριο των stress test να ξεκινά από χαμηλότερη βάση για τις επιδόσεις της οικονομίας.

Η Barclays προβλέπει εκτροχιασμό του στόχου για την ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μόλις 0,4% ενώ η Citigroup 0,5%, και ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της HSBC.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, στο πρώτο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αναμένεται να ενισχυθούν, φθάνοντας τα 109 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση (ΝPLs) θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ και θα είναι κυρίως δάνεια που είχαν ήδη ρυθμιστεί.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,9%), στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (60,6%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55% ). Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 30% των ΝPEs θεωρούνται δάνεια αβέβαιης πληρωμής (unlikely to pay), δηλαδή περί τα 30 δισ. ευρώ, δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν από τις τράπεζες.

To μεγάλο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στις καταθέσεις, όπου οι συνολικές εκροές στο πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,8 δισ. ευρώ.

Αν δεν ανακοπούν οι εκροές καταθέσεων και δεν γίνει δυνατή η αποτελεσματική διαχείριση των ΝPLs, ο κίνδυνος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υπερβούν το ύψος των καταθέσεων σε μια οικονομία με καχεκτική ανάπτυξη που πάσχει από έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο υποχώρησαν σε 119 δισ. ευρώ, ύστερα από μηνιαίες εκροές που υπολογίστηκαν στα 750 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ. Αν συνεχιστεί, πάντως, αυτή η αιμορραγία των καταθέσεων το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί σε δεινή θέση.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη