Δεν τόθελαν αυτοί ήταν οι περιστάσεις

bambini-colori-fantasia 4 anni

Πριν δυο μήνες είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γιαννάκη, ένα παιδί που κάποιοι θα χαρακτήριζαν νοητικά καθυστερημένο. Προσωπικά δε συμφωνώ με την «ταμπέλα» αυτή αλλά δεν είναι οι χαρακτηρισμοί ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο.

Ο Γιαννάκης είναι 24 χρονών, ζει στην Αθήνα και έχει την ατυχία να είναι πανέξυπνος με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Χορεύει, γελάει, ζωγραφίζει και αγαπάει, και όλα από πολύ.
Ξέρεις τι είναι εκεί που πνίγεσαι στη δουλειά, να μπαίνει ο Γιαννάκης μέσα σαν τον σίφουνα και να σου λέει «Καλημέρα Χρησταρα! Σε αγαπώ πολύ!»; Ανεκτίμητο. Πέντε μονάχα λέξεις που οι νοητικά «φυσιολογικοί» έχουν ποτίσει ειρωνεία και ψέμα, έρχεται ο Γιαννάκης και σου τις χαρίζει απλόχερα μαζί με μία ζωγραφιά.

Αλλά ο Γιαννάκης είναι ιδιαίτερος και πολύπλοκος μέσα στην απλότητά του και, δυστυχώς, λίγοι έχουν την υπομονή και τον χρόνο να τον μάθουν. Τον κοροϊδεύουν και γελούν εις βάρος του. Τον σιχαίνονται. Τους τρομάζει. Τον σπρώχνουν όταν πάει να τους αγκαλιάσει. Τον σχολιάζουν και μόνο όταν εμφανιστεί κάποιο από τα αδέλφια του ή οι γονείς του σωπαίνουν.

Κι ο Γιαννάκης, κι ο κάθε ιδιαίτερος Γιαννάκης εκεί έξω, ποτέ δε θα είναι ικανός να δουλέψει γιατί η κοινωνία χτίστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Λες κι οι άνθρωποι βγαίνουμε από εργοστάσιο, όλοι ίδιοι.
Κι ο Γιαννάκης πάντα θα είναι αποδεκτός από λίγους αλλά όχι από όλους. «Καταδικασμένος» να είναι καλός με ανθρώπους που τον χλευάζουν.
Κι ο Γιαννάκης τι θα απογίνει όταν φύγουν από τη ζωή οι γονείς του;
Και τον Γιαννάκη ποιος θα τον φροντίσει; Ποιος θα του δώσει τροφή και στέγη; Κι αν του γυρίσουν την πλάτη τα αδέλφια του; Κι αν κανείς δεν είναι εκεί για τον Γιαννάκη;
Κι ο Γιαννάκης φαίνεται σε όλους βάρος, πρόβλημα, κάτι που δεν έχουν χρόνο να αντιμετωπίσουν. Κι όταν ο Γιαννάκης φύγει θα νιώσουν ανακούφιση. Θα λένε ξεκουράστηκε, τον πήρε ο Θεός μαζί του. Δικαιολογίες φθηνές για να καλύψουν την ενοχή τους.

Γιατί ό,τι με την πρώτη ματιά δε μας κάνει ή είναι πολύπλοκο το πετάμε. Γιατί τη ζωή, τη χτίσαμε για πολλούς και όχι για όλους. Γιατί μάθαμε το διαφορετικό να το απορρίπτουμε. Γιατί το διαφορετικό δε μπαίνει σε καλούπια κι αντί για καινούργια σχήματα δημιουργήσαμε καινούργιες διαγνώσεις.

εγραψε το πιτσιρικι

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°