Μάης ’68: Η φαντασία στην εξουσία…

209

Όλα ξεκίνησαν από μια χούφτα φοιτητές που κατέλαβαν τη Σχολή τους μετά από διαμάχη τους με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και την αστυνομία. Λίγες ημέρες αρκούσαν για να μεταδοθεί η φλόγα που σιγόκαιγε στις ψυχές τους σε ολόκληρο το Παρίσι, σε ολόκληρη τη Γαλλία. Νεαροί εργάτες, μαθητές σχολείων, φοιτητές και απλοί πολίτες όλου του κόσμου που βρέθηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή στο Παρίσι, σηκώθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους όρθιοι αγγίζοντας τα όνειρά τους.

Ήταν η μοναδική φορά σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα που ξέσπασε μια παλλαϊκή εξέγερση χωρίς φυλετικές, κοινωνικές, ηλικιακές ή πολιτιστικές διακρίσεις.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, κατέληξε να είναι μια καθολική εξέγερση ενάντια σε ό,τι εξέφραζε το σύστημα με τον τρόπο που ήταν δομημένο, οδηγώντας την αστική τάξη σε πραγματικό πανικό.

Αιτήματα; Μα είναι ποτέ δυνατόν η εξέγερση να έχει τελικά άλλα αιτήματα πέρα από την άνευ όρων κατάκτηση της ελευθερίας και την αμφισβήτηση της εξουσίας;
Στην αρχή ήταν η κραυγή απελπισίας για να σταματήσει ο φρικαλέος πόλεμος στο Βιετνάμ. Λίγες ημέρες μετά κυριάρχησε το αίτημα της απελευθέρωσης των συλληφθέντων της 3ης του Μάη. Για να καταλήξει, απο τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα της εξέγερσης, σε μια έκρηξη αμφισβήτησης των πάντων, μια αχτίδα που φώτισε τις ψυχές όλων των καταπιεσμένων ανθρώπων παντού στον κόσμο.

»Απαγορεύεται το απαγορεύεται.
Η Φαντασία στην Εξουσία
Να “στε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο.
Διαβάστε λιγότερο, ζήστε περισσότερο.
Δεν θα αξιώσουμε τίποτα, δεν θα ζητήσουμε τίποτα. Θα πάρουμε, θα καταλάβουμε.
Το αφεντικό έχει ανάγκη εσένα, δεν τον έχεις εσύ ανάγκη.
Αγοράζουν την ευτυχία σου… Κλέψ” την.
Ήρθα. Είδα. Πίστεψα.
Η ποίηση βρίσκεται στους δρόμους.
Σ” αγαπώ! Ω, πες το με πέτρες!
Ούτε Θεός ούτε αφέντης!»

Μερικά από τα ομορφότερα συνθήματα που ξεστόμισε ποτέ η ανθρώπινη ψυχή ακούστηκαν τότε. Συνθήματα που ακόμα και τώρα συνεχίζουν να προκαλούν εκρήξεις συναισθημάτων στην ψυχή όλων εκείνων που συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Χωρίς καμιά κομματική ταμπέλα, χαρακτηριστική άλλωστε είναι η στάση του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος που αποκήρυξε την εξέγερση, λέγοντας πως οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για μια εξέγερση: αυθόρμητο, ζωντανό, το κίνημα του Μάη έμεινε στην ιστορία ως η στιγμή που ο άνθρωπος έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο ν” αγγίξει την ουτοπία και το ακατόρθωτο…

Ο »Μάης του ΄68» ήταν μια παγκόσμια υπόθεση. Από τις Η.Π.Α. ως το Μεξικό και από την Αργεντινή και την Κούβα ως το Βέλγιο και την Ανατολική Ευρώπη, φοιτητές ονειρεύτηκαν, πάλεψαν, διεκδίκησαν.

Στις 30 του Μάη εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, καθοδηγούμενοι από την Εργατική Ομοσοπονδία, διαδήλωναν στους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Αντίο, Ντε Γκωλ!»

Ενώ η κυβέρνηση έμοιαζε να είναι υπό κατάρρευση, ο Ντε Γκωλ επέλεξε να μην πει το αντίο, ωστόσο αναγκάστηκε να κρυφτεί και υπήρχε έτοιμο σχέδιο για τη φυγάδευσή του από τη χώρα.

Αφού βεβαιώθηκε ότι διέθετε υπολογίσιμο αριθμό στρατιωτικών μονάδων για να τον καλύψουν, βγήκε την επόμενη ημέρα στο ραδιόφωνο – καθώς η Εθνική Τηλεόραση βρισκόταν σε απεργία – και ανήγγειλε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διενέργεια εκλογών στις 23 του Ιούνη. Διέταξε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους, απειλώντας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, το επαναστατικό αίσθημα των σπουδαστών και των εργαζομένων εξασθένισε. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν βαθμιαία στις εργασίες τους, ενώ άλλα εργοστάσια εκκενώθηκαν βίαια από την αστυνομία. Η Εθνική Ένωση Σπουδαστών ματαίωσε τις δημόσιες διαμαρτυρίες. Η κυβέρνηση κατάργησε διάφορες αριστερές οργανώσεις. Η αστυνομία επανέκτησε υπό τον έλεγχό της το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ ο Ντε Γκωλ ήταν ο νικητής των εκλογών του Ιουνίου βάζοντας έτσι τους τίτλους τέλους στην εξέγερση.

Μια αύξηση στον βασικό μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας ήταν ό,τι απέμεινε απο την εξέγερση. Μα η σπουδαιότερη κληρονομιά που άφησε ο γαλλικός Μάης ήταν το ότι έδειξε παντού στον κόσμο πως η αυγή έρχεται μετά το βαθύτερο σκοτάδι ενάντια σε κάθε κανόνα και οργανωμένο σχέδιο. Έμαθε τον κόσμο να ονειρεύεται το ακατόρθωτο και να μη φοβάται να αντικρίσει κατάφατσα τα όνειρά του.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη