Μέχρι το τέλος

4632

Μέχρι το τέλος η ψυχή, κι όμως, πηγαίνει και πιο “κει. Καλά που βρέθηκες εσύ να μου την ταξιδέψεις.
Κι εκεί που νόμιζες πως έφτασες στα όρια της κόκκινης γραμμής σου, εκεί που πίστευες πως μια στιγμή παραπέρα είναι το τέλος, ήρθε. Ήρθε να σου δείξει πως δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στον έρωτα, ούτε στην ίδια τη ζωή. Τι τύχη που ήρθε από το πουθενά και σε μετέφερε στην αγκαλιά του σε μέρη μακρινά κι ονειρεμένα! Ήρθε να σε ταξιδέψει σ” έναν κόσμο μαγικό, σ” ένα όνειρο.

Και μη σε νοιάζουν τα λεφτά, αν μ” αρνηθείς ως τις εφτά, θα περισσέψουν αρκετά. Τριάντα θα ξοδέψεις.
Δεν πρέπει να τον απασχολεί πόσα θα δώσει· όχι αν φύγει γρήγορα, όχι αν δεν τα δώσει όλα. Κι εσύ θέλεις τόσο να το πιστέψεις αυτό. Αλλά όχι, αν σε απαρνηθεί πριν ξημερώσει τα κρατάει όλα στα χέρια του. Δεν θα μείνει τίποτα για “σένα. Κι αν ποτέ έδωσε πράγματα στ” αλήθεια, είχε κι άλλα και του περισσεύουν να κρατήσει για εκείνον και για όλες τις επόμενες. Νόμιζες πως έδινε και δινόταν. Πόσο χαζή; Πόσο αθώα;

Όχι που τρέμω τον σταυρό, αλλά που δεν μπορώ να βρω χρυσά καρφιά που να αξίζουν τη θυσία.
Φόβος για προσπάθεια δεν υφίσταται για “σένα. Θα έκανες τα πάντα γι” αυτόν που αγαπάς, κυριολεκτικά τα πάντα. Θες να ξέρεις, όμως, πως αξίζει τον κόπο να σταυρωθείς για κάποιον. Χρειάζεσαι την επιβεβαίωση πως η θυσία σου θα έχει κάποιο νόημα, πως θα αξίζει κάτι. Όχι. Όχι τόσο για εκείνον όσο για “σένα. Με “σένα θα ζεις για πάντα, μόνο εσένα θα έχεις εκεί στον θάνατο. Αξίζει, άραγε, ένας έρωτας θυσία;

Δεν φεύγω για παλικαριά, αλλά που μου “πεσε βαριά μες στον Παράδεισο η τόση προδοσία.
Η αποχώρησή σου δεν είναι επίδειξη ισχύος, σε καμία περίπτωση. Κι αποχώρηση δεν σημαίνει απαραίτητα πως παραιτήθηκες. Η έξοδός σου είναι σιωπηλή, διακριτική. Δεν φεύγεις για να αποδείξεις κάτι σε κάποιον. Φεύγεις γιατί δεν αντέχεις να σε πετάει έξω από τον Παράδεισο αυτός που σ” έβαλε μέσα και σου υποσχέθηκε τα πάντα, για πάντα. Σ” έβαλε μέσα και δεν σου έδωσε κλειδιά να ξαναμπείς αν τύχει και κλειστείς απ” έξω. Τώρα ούτε την πόρτα δεν σου ανοίγει, φύγε. Σε πρόδωσε, φύγε.

Δεν σου ζητάω να πληρωθώ. Μονάχα όταν σταυρωθώ άσε με ν” αναμετρηθώ μ” αυτά που σε πονάνε.
Ανταπόδοση δεν ζήτησες ποτέ. Ήξερες και ξέρεις πως δεν γίνεται να ζητάς πράγματα από κάποιον που δεν τα έχει ή δεν θέλει να στα δώσει. Θες να σου επιτρέψει να μείνεις, όμως, δίπλα του σε όλα εκείνα που πονάνε. Να μπορείς να τον στηρίξεις στις δυσκολίες γιατί πέρα από όσα έγιναν και ειπώθηκαν είσαι πάνω από όλα άνθρωπος. Προδομένες υποσχέσεις, ψεύτικες ελπίδες και λόγια, όλα είναι ένα τίποτα όταν αυτός είναι πληγωμένος. Όλες τις θυσίες σου για εκείνον.

Κι άμα γυρίσεις νικητής, θα “χεις καρδιά να κοιμηθείς.
Αν τα καταφέρει να βγει από ό,τι κι αν είναι αυτό που τον πονάει και τον βασανίζει θα είσαι εκεί να χαρείς μαζί του. Θα του χαρίσεις μια καρδιά, θυσία κι αυτή για την αγάπη του. Μια καρδιά – κρεβάτι κάτω από τα αστέρια, να ξαπλώσει να ξεκουραστεί από τη φόρτιση της μέρας με θέα το άπειρο. Αν του νικήσεις κι αυτό το πρόβλημα, αν τον βγάλεις κερδισμένο θα βρει μια αγκαλιά να ξαποστάσει από τον άθλο του. Θα κοιμηθεί, θα ηρεμήσει, θα αγαλλιαστεί η ψυχή του πάνω σου, μέσα σου, δίπλα σου.

Αυτούς που φεύγουνε νωρίς ποτέ δεν τους ξεχνάμε.
Πώς να τους ξεχάσεις άλλωστε; Έτσι είναι αν κάποιος φύγει σε όμορφη στιγμή. Αυτό γίνεται όταν έχεις μόνο καλά να θυμάσαι από έναν άνθρωπο, δεν τον ξεχνάς. Δεν βγαίνει ποτέ από μέσα σου. Γιατί έφυγε νωρίς πάνω στον ενθουσιασμό και μέσα στον έρωτα και τις αγκαλιές και τα φιλιά και τα χαμόγελα. Έφυγε και δεν σε άφησε να του δώσεις όσα είχες και τα κάνεις όλα θυσία στο όνομά του και καταστρέφεις τη ζωή σου όλη για να του δώσεις, έστω κι έμμεσα, όσα είχαν γραμμένα πάνω τους το όνομά του. Μένεις για πάντα με την ερώτηση: Κι αν έμενε; Αν δεν έβαζε τελεία, αν δεν σε έδιωχνε από τον Παράδεισό σας, αν δεν σε κλείδωνε απ” έξω, αν έβαζε ένα κόμμα ή μια άνω τελεία; Τι θα γινόταν τότε; Αυτούς που φεύγουνε νωρίς για πάντα τους θυμάσαι.

Μέχρι το τέλος η ψυχή. Κι όμως! Πηγαίνει και πιο “κει…

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°