O Διαπραγματευτής της Συμφοράς

wpid-TSAKALOTOS20160118160509__mg_2198_sooc1453129156-1024x683.jpg

«Τσακάλι» και πάλι ο Τσακαλώτος, με ευφυολογήματα επιχειρεί να πλασάρει ένα νέο μνημόνιο, το οποίο προκαλεί νέα κατακρήμνιση εισοδημάτων και εργασιακών σχέσεων. Υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων του Ιβάν Σαββίδη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα φέρει στη Βουλή ένα κείμενο μέτρων που θα ντρέπονταν να παρουσιάσουν Παπανδρέου και Σαμαράς ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να ανακηρύσσεται εκτός από αντίγραφο του Πούτιν και ο αρχηγός κράτους που διαλύει απλώς το κράτος.
Περίπου 840 χιλιάδες κύριες συντάξεις που εμφανίζουν προσωπικές διαφορές θα υποστούν για πολλοστή φορά πώλειες διαφορετικών ταχυτήτων ενώ για να μοιραστεί το βάρος των περικοπών, το «μαχαίρι» θα αγγίξει και τις επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο θα τεθούν περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις από 45 έως 300 ευρώ.
Γράφει η Gillian Rothschild
Με βάση τη συμφωνία, το «ταβάνι προστασίας» ορίζεται σε 18% προκειμένου να μην μπουν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης οι υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 39%. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Το ποσοστό αυτό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, των συντάξεων χηρεία και των αναπηρικών συντάξεων και άρα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ. Στον αντίποδα οι υψηλές συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων, ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές θα υποστούν δραματικές μειώσεις.
Οι μεσοσταθμικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα ανέλθουν στο 9% ενώ το βάρος των μειώσεων θα μοιραστεί και στις επικουρικές συντάξεις μειώσεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18% και στη πρώτη γραμμή κινδύνου θα βρεθούν περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις, που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση κατόρθωσε να αποκρούσει η κυβέρνηση τη θέσπιση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5% το μήνα, κάτι που είναι δώρον άδωρον αφού καταργείται το υπουργικό βέτο που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και η αρμοδιότητα περνά στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας. Ο εργοδότης υποχρεούται να κάνει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τουλάχιστον 30 ημέρες και στη συνέχεια οφείλει να καταθέσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα με τους απολυμένους και να υιοθετήσει ένα «κοινωνικό σχέδιο» μέσω του οποίου θα εφαρμοστούν ορισμένα κοινωνικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ή επαναπρόσληψη ορισμένων εκ των απολυθέντων.
Μαζί με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης «κλείδωσαν» και τα θετικά αντίμετρα, τα οποία θα ισχύσουν το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σε αυτά αναφερόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν δήλωνε «με άλλα είμαστε ευχαριστημένοι, και άλλα μας στεναχωρούν», δήλωση που όταν προέρχεται από κάποιον που ονειρεύεται κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά.
Κυρίως όταν για το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι είναι απογοητευτική η οικονομική κατάσταση της χώρας και επισημαίνονει ότι η αφαίμαξη των νοικοκυριών, η μείωση καταθέσεων, η αύξηση των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον Μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».
Οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουάριος – Μάρτιος 2017 θεωρούν «απίθανη» την επίτευξη του στόχου για 2,7% ανάπτυξη το 2017, προβλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση του ΑΕΠ και εκτροχιασμό όλων των στόχων του προϋπολογισμού και των φορολογικών εσόδων με ότι αυτό σημαίνει για την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» και την ανάγκη λήψης νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων.
Για την νέα συμφωνία αναφέρεται ότι «ουσιαστικά μετατέθηκε η εφαρμογή μέρους του προγράμματος προσαρμογής(2015) για την περίοδο μετά το τέλος του, δεσμεύει επομένως και μελλοντικές κυβερνήσεις. Οι συντάκτες εξηγούν πως τα αντίμετρα τελούν υπό την αίρεση ότι η δημοσιονομική διαχείριση υπερβαίνει τον στόχο 3,5% ΑΕΠ και το ΔΝΤ αξιολογεί θετικά την πολιτική προσαρμογής το καλοκαίρι του 2018 μετά τη λήξη του προγράμματος. Συνεπώς είναι δύσκολο να υπολογισθεί σήμερα με ασφάλεια το ισοζύγιο της περιοριστικής και επεκτατικής επίπτωσης της τεχνικής προκαταρκτικής συμφωνίας της 1ης Μαΐου 2017.
Κατά τη γνώμη του Γραφείου, η άνοιξη του 2018 θα είναι κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά καθώς τότε θα κριθεί
– αν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018,
– αν θα εφαρμοσθούν τα “αντίμετρα»,
– αν θα επισπευσθούν τα φορολογικά του 2020 στο 2019 και
– αν θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρέος.
Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν πως αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να λειτουργεί με καθυστερήσεις και επιφυλάξεις και «επαναληφθεί το δράμα της δεύτερης αξιολόγησης , απλά θα παραταθεί η αβεβαιότητα και θα εξουδετερωθεί το «ατμοσφαιρικό» όφελος της συμφωνίας». Επίσης, εξηγούν πως «η διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2021 (στη χειρότερη περίπτωση ως το 2023) ισοδυναμεί με παράταση της λιτότητας που θα πιέζει την οικονομία προς τα κάτω καθώς συνεπάγεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (ως το 2020 το αργότερο) οι οποίες όμως θα νομοθετηθούν σήμερα. Με άλλα λόγια δεν αίρεται μια πηγή της αβεβαιότητας που αφορά κυρίως στους φόρους! Η συμφωνία δεν συμβάλλει θετικά στη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγή