Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;

wpid-poios-tha-plirosei-ta-spasmena-.jpg

Πόσο κόστισε η περήφανη διαπραγμάτευση των αποτυχημένων Τσίπρα – Τσακαλώτου; Μετά τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης μπορεί κανείς να βάλει κάτω τους αριθμούς και να βγάλει τη ζημιά. Υπάρχει όμως και η ζημιά που δεν φαίνεται, αυτή που δεν μετριέται σε εκατομμύρια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους δανειστές και τις αγορές, η αίσθηση της αβεβαιότητας που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια που γίνεται για ανάκαμψη και η οικονομική καταρράκωση στο εσωτερικό της χώρας επειδή ακριβώς τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού εδώ και χρόνια.

Ας πάμε, όμως, στη δόση των 8,5 δις που θα μας δώσουν κι ας δούμε τι έπρεπε να πάρουμε με βάση τις δεσμεύσεις και τα βασικά σημεία των συμφωνιών που έγιναν στο παρελθόν.

Η έκθεση συμμόρφωσης κατά την πρώτη αξιολόγηση αναφέρει ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάρει 6,1 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016. Στη συνέχεια με βάση τις δανειακές ανάγκες είχε προγραμματιστεί η εκταμίευση 1, 5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακόμη 9,6 δισ. για το δεύτερο , 2 δισ. για το τρίτο τρίμηνο και 5,1 δισ. για το τέταρτο. Δηλαδή συνολικά 18,2 δισ. ευρώ για το 2017 με τη συνολική χρηματοδότηση να φτάνει έτσι στα 24 δισ. Πήραμε το 1/3 δηλαδή και χάσαμε 16 δισ. ευρώ. Λεφτά με τα οποία θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει η αγορά, να πέσουν στην πραγματική οικονομία. Κι όλα αυτά γιατί οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος είναι ανίκανοι. Γιατί δεν έκλεισαν τη διαπραγμάτευση πριν από ένα χρόνο και άφησαν τη χώρα να σέρνεται.

Να προσθέσουμε βεβαίως και το κενό που θα προκύψει στην ανάπτυξη για το 2017 που σίγουρα δεν θα είναι πάνω από 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη αλλά θα πέσει κάτω από 2%. Κάθε 1% απώλεια ΑΕΠ σημαίνει 1,8 δις απώλεια για τη χώρα.

Να υπολογίσουμε επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με ρυθμό 1 δις ευρώ το μήνα; Να προσθέσουμε και τα κόκκινα δάνεια που αυξήθηκαν περί τα 2,3 δις ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

Πόσα να προσθέσουμε από την απώλεια τζίρου στην αγορά και τα λουκέτα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί;

Αυτά είναι τα χειροπιαστά νούμερα γιατί, όπως είπαμε, δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς τη ζημιά από την αναβολή της αναπτυξιακής έκρηξης με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά; Θα λογοδοτήσει ποτέ κανείς για τη ζημιά που έφερε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης; Γιατί αν το πρώτο εξάμηνο του 2015 έγιναν πραγματικά εγκλήματα, ανάλογα έγιναν και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Και κάποιος πρέπει να καθίσει στο σκαμνί κάποια στιγμή.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή

Υποβολή απάντησης