ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Εκποιούν και την προσφυγική περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ

06_40_img_1762_44444444444407132013

 

«Βάζουν χέρι» ακόμη και στην προσφυγική περιουσία! 91 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σήμανε μεταξύ των άλλων και απώλεια πολύ μεγάλης περιουσίας από τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις συνέπειές της προσυπογράφοντας τη μεταβίβαση ανταλλάξιμων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ,.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος για την ακύρωση της απόφασης για τη μεταβίβαση ανταλλάξιμων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς κανένα μάλιστα αντάλλαγμα

«Βάζουν χέρι» ακόμη και στην προσφυγική περιουσία! 91 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σήμανε μεταξύ των άλλων και απώλεια πολύ μεγάλης περιουσίας από τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις συνέπειές της προσυπογράφοντας τη
μεταβίβαση ανταλλάξιμων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε τα έσοδα «να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος για ένα σκέλος του τεράστιου αυτού θέματος της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού.

Κανένα αντάλλαγμα

Με αυτή ζητείται η ακύρωση της απόφασης 234/2013 βάσει της οποίας μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή πέντε ανταλλάξιμα ακίνητα μετά των επί αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων. Η μεταβίβαση έγινε προκειμένου να πωληθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, ο οποίος ετοίμασε την προσφυγή, «η ανταλλάξιμη περιουσία δεν είναι δυνατόν να καταστεί αντικείμενο μεταβίβασης στο Ταμείο, διότι υποχρεωτικά στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που τη διέπουν, αλλά και των εξαιρετικών και ειδικών κανόνων εθνικού δικαίου που έχουν θεσπιστεί σε εφαρμογή τους, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην κοινωνική προστασία».

Ας σημειωθεί ότι αποκλειστικός σκοπός των ρυθμίσεων που διέπουν την ανταλλάξιμη περιουσία είναι η κοινωνική προστασία των προσφύγων, οι οποίοι είναι υποκείμενα όλων των σχετικών ρυθμίσεων. Η έκδοση διοικητικών πράξεων κατά παράβαση των ρυθμίσεων αυτών δημιουργεί διαφορά προκύπτουσα από την πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας για την κοινωνική προστασία.

Η ΟΠΣΕ, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, προχώρησε στην προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της, σκοπός της ομοσπονδίας είναι η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική προαγωγή των σωματείων-μελών της και των φυσικών προσώπων αυτών και συγκεκριμένα «η συμμετοχή στη διαχείριση της περιουσίας των ευρισκομένων στην Ελλάδα ανταλλαξίμων κτημάτων και ευαγών ιδρυμάτων προσφύγων».

Ιδιαίτερη κατηγορία

Στη σχετική αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από τον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, αναλύονται λεπτομερώς οι λόγοι που έχουν σχέση με παραβάσεις διατάξεων διεθνών συμβάσεων και με παράβαση της ειδικής εξαιρετικής νομοθεσίας εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων. Τονίζεται ότι τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων κτημάτων, σαφώς διακεκριμένη των υπολοίπων δημοσίων κτημάτων και καταλήγει ότι δεν είναι νόμιμη η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της ανταλλάξιμης περιουσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί για σκοπό αντίθετο των ειδικών διατάξεων και των διεθνών συνθηκών.

Η ΟΠΣΕ εκπροσωπεί σωματεία καταγομένων από ολόκληρη τη Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Εύξεινο Πόντο, Ιμβρο και Τένεδο που εγκατέλειψαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και μετέπειτα. Πρόκειται για τα πρόσωπα που υπάγονται στη Συνθήκη της Λωζάννης τα οποία δικαιούνται προσφυγική αποκατάσταση με τη χρήση του προϊόντος της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Το Δ.Σ. της ΟΠΣΕ διεκδικεί την επανασύσταση του Ταμείου που διαχειριζόταν την ανταλλάξιμη περιουσία και βοηθούσε οικονομικά όλα τα σωματεία της δύναμής του που κάνουν τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων, της παράδοσης, της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αλλά καταργήθηκε το 1998.

Ο κατάλογος

Στο πλαίσιο των ενεργειών που κάνει και με επισκέψεις στα γραφεία των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών, για την τήρηση της νομιμότητας, των διεθνών συνθηκών και φυσικά διεκδικώντας το δίκαιο όλων των προσφυγικής καταγωγής μελών των εκατοντάδων σωματείων ανά την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στον κατάλογο των προς πώληση ακινήτων και πέντε ανταλλάξιμα.

Αυτά είναι:

1) Οικόπεδο 163.125 τ.μ. στη θέση Πολύδροσο του Δήμου Αρταίων του νομού Αρτας.

2) Οικόπεδο 451.735,5 τ.μ. στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης

3) Οικόπεδο 9.107 τ.μ. στη θέση Γιασεμιών και Πασχαλιάς, στον οικισμό τοπογράφων, στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

4) Οικόπεδο 3.777,44 τ.μ. στη θέση Λαχανόκηποι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

5) Οικόπεδο 2.000 τ.μ., επίσης στους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στα οικόπεδα των Αμπελοκήπων λειτουργούσαν δύο στρατόπεδα, τα οποία όταν καταργήθηκαν πριν από λίγα χρόνια, οι αρμόδιοι τα υποσχέθηκαν στις τοπικές κοινωνίες για να γίνουν πάρκα και άλλα κοινωφελή έργα. Η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε, αλλά ξαφνικά τα οικόπεδα περιελήφθησαν σε καταλόγους προς πώληση.

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με τη διοίκηση του οποίου ήλθε σε επαφή η διοίκηση της ΟΠΣΕ, έχει ήδη κινηθεί νομικά και έχει εκδώσει σχετική διαμαρτυρία. Οι ενέργειες της ΟΠΣΕ για τη διεκδίκηση της ανταλλάξιμης περιουσίας, τα κέρδη από τη διαχείριση της οποίας δικαιούνται τα σωματεία των προσφύγων, θα συνεχιστούν.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Τι απέγιναν τα 7,5 δισ. δρχ. από το ΤΑΑΠ;»

«91 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σήμανε μεταξύ των άλλων και απώλεια πολύ μεγάλης περιουσίας από τους πρόσφυγες, Ελληνες υπουργοί ολοκληρώνουν τις συνέπειές της προσυπογράφοντας τη μεταβίβαση ανταλλάξιμων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα, ώστε τα έσοδα “να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας”. Η περιουσία των μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 αντιστοιχούσε μόλις στο 1/10 των περιουσιών που εγκατέλειψαν υποχρεωτικά οι Ελληνες στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη και στην Καππαδοκία. Στο άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης -μιας από τις ισχυρότερες διεθνείς συνθήκες- δηλωνόταν ξεκάθαρα ο στόχος: πλήρης αποκατάσταση όλων των προσφύγων και πλήρης αποζημίωση για τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν. Επομένως, η χρήση των εσόδων από την “ανταλλάξιμη περιουσία” δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διασπαθιστεί και να διοχετευθεί προς αλλότριους σκοπούς απ’ αυτούς που ορίζονται τόσο στη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και σε αυτήν της Αγκυρας που τη συμπλήρωσε.

»Και για να έχουμε το καλό ερώτημα: Θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν οι κύριοι της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων τι απέγινε το ποσό (7,5 δισ. δραχμές) που υπήρχε στο σχετικό Ταμείο Αποκατάστασης Αστών Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ), που διαλύθηκε το 1998 και προερχόταν από την εκμετάλλευση της ανταλλάξιμης περιουσίας;»

ΠΠ    olympiada   PORTA PORTA