ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ TELEGRAPH -Δεν καταργώ την Τρόικα!

cebbceb5cf86cf84ceb1

O Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε το κατώφλι της Ντάουνιγκ Στριτ 11 φορώντας το δερμάτινο παλτό που βλέπετε στην χειραψία με τον ομόλογό του Οσμπορν.

Οταν όμως αναχώρησε από το ραντεβού ο Ελληνας υπουργός δεν φορούσε το παλτό.

Το μυστήριο παραμένει για την τύχη του παλτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Όσμπορν τόνισε αμέσως μετά το «τετ α τετ» ότι «είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση και είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης γίνεται ραγδαία ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία».

Και τόνισε:

Καλώ τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δράσει υπεύθυνα αλλά είναι επίσης σημαντικό η Ευρωζώνη να έχει ένα καλύτερο σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Ο κ. Όσμπορν έκανε λόγο για μία αυξανόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία επιλέγουμε την υπευθυνότητα αντί τους χάους.

Tην ώρα του ραντεβού τών δύο,  Μέρκελ και Σόιμπλε έβγαζαν αφρούς.

Η Καγκελάριος  δήλωνε- μέσω της εκπροσώπου της- ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να καταργηθεί!

Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί καμία μονόπλευρη αλλαγή στο σχήμα διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, προσθέτοντας ότι προετοιμάζεται να συναντηθεί με τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό το επιτυχημένο μονοπάτι για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονόπλευρες αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε στο Reuters Euro Zone Summit.

Των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου της εκπροσώπου της Καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία δήλωσε πως η Γερμανία δεν βλέπει τον λόγο να καταργηθεί ο ρόλος της τρόικας στην Ελλάδα μέσω της οποίας ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ επιβλέπουν από κοινού την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας στο πλαίσιο του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας.

Οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, σημείωσε χαρακτηριστικά η Christina Wirtz, ενώ πρόσθεσε πως η Γερμανία περιμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα σχέδιά της.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της καγκελαρίου Angela Merkel, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι είναι πιθανή μια συνάντηση ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolgang Scaeuble και τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης, αναφορικά με την τρόικα υπογράμμισε πως πρόκειται για μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των διεθνών εταίρων της, η οποία δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς.

Οσο αφορά το μήνυμα στήριξης του Ομπάμα στην Ελλάδα η εκπρόσωπος τού Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ σχολίασε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι βασισμένο μόνο στη λιτότητα, αλλά περιέχει και πολλά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, πάντα, όμως, σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των εταίρων της.

Telegraph>Σφοδρή επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη

Τους χειρισμούς του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάζει ο αρθρογράφος της βρετανικής Telegraph Jeremy Warner, με τίτλο  «Ο ειδικός της Ελλάδας στη θεωρία παιγνίων, οδηγεί τη χώρα του σε άθλια καταστροφή».

Κατά τον αρθογράφος οι έλεγχοι κεφαλαίου μπορεί να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες αν όχι μέρες, εν μέσω αυξανόμενης σύγχυσης αναφορικά με τα ελληνική αιτήματα για διαγραφή χρέους.

Όπως αναφέρει ο Jeremy Warner, ο κ. Βαρουφάκης σίγουρα φαινόταν να διατυπώνει πολύ έξυπνα το πρόβλημα στην καρδιά του πειράματος της Ευρώπης στη νομισματική ένωση, όμως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι προσπαθεί να πετύχει αυτός και οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ.  «Αρχικά υποσχέθηκαν θα αποκηρύξουν τα χρέη της Ελλάδας, τώρα λένε ότι θα τα τιμήσουν. Υπόσχονται να αντιστρέψουν τη λιτότητα και τώρα σχεδιάζουν να «απεξαρτηθούν», που προφανώς σημαίνει να μειώσουν την ελληνική χρηματοπιστωτική διατροφή από μία αυστηρή δίαιτα στο τίποτα».

«Λένε ότι δεν θα έχουν καμία συζήτηση με τη μισητή τρόικα που περιλαμβάνει την Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αντίθετα, προτίθενται να διαπραγματευθούν διμερώς με τα μεμονωμένα κράτη που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα και μία σειρά πιστωτών».

«Καλή τύχη με αυτό. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να διαγράψουν τα χρέη τους – και δεν υπάρχει στην ουσία καμία πιθανότητα γι αυτό – παρά τα μεμονωμένα έθνη, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εξηγήσουν στα κοινοβούλιά τους γιατί σε καιρό λιτότητας έχουν δανείσει τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα μόνο και μόνο για ακυρωθεί μετά η υποχρέωση».

Αφού κάνει πρώτα μία αναφορά στις συναντήσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με Ευρωπαίους ομολόγους του ο Jeremy Warner συνεχίζει:

«Ο κ. Βαρουφάκης λέγεται ότι είναι ειδικός στη θεωρία παιγνίων. Υποθέτω ότι στη φύση του να παίζεις ένα καλό παιχνίδι είναι το να αφήσεις τους αντιπάλους σου να μαντεύουν έως την τελευταία στιγμή. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι άλλη επιλογή από το να τηρήσει σκληρή στάση. Η ακροσφαλής διπλωματία θα είναι πάντα το ουσιαστικό στοιχείο της διαπραγματευτικής του στρατηγικής. Αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι απλά μία χαοτική ανοησία. Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι θέλει ο κ. Βαρουφάκης. Μακριά από την επίτευξη προόδου, αυτό που στην πραγματικότητα κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να οδηγεί την Ελλάδα κοντά στον γκρεμό. Πώς η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόλις τελειώσουν τα χρήματα; Αν δεν το κάνει πρώτη η ΕΚΤ, η Bundesbank σίγουρα θα κινηθεί σύντομα για να μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις Target 2, που σήμερα είναι αναγκαίες για τη χρηματοδότηση της φυγής κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η πραγματικότητα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει απλά ένα επικίνδυνο παιχνίδι, δεν παίζει απολύτως κανένα παιχνίδι και είναι πιθανό να μην παράγει τίποτα παρά μία άθλια καταστροφή. Είχα μεγάλες ελπίδες για τον κ. Βαρουφάκη, αλλά χάνω γρήγορα την πίστη μου. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και τα όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι μόνο εβδομάδας, αν όχι ημέρες μακριά», καταλήγει ο αρθρογράφος.

http://kourdistoportocali.com/post/41147/merkel