Daily Archives: Μαρτίου 25, 2015

15 δις euro από τις Ελβετικές καταθέσεις.

Aristotelis_Onasis

Πρωτοσέλιδα στον Ευρωπαϊκό τύπο οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία.
Πρωτοσέλιδα και στον Ελληνικό τύπο.

Δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο αληθεύουν τα εν λόγω δημοσιεύματα όταν μάλιστα μιλάν και για μαύρο χρήμα.

Όμως δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ!

Τι έγινε; Οι ύαινες μυρίστηκαν φρέσκο αίμα;

Όμως εμείς γιατί θα πρέπει να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε με τον τρόπο που θέλουν οι δανειστές;

Ας υποθέσουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση εισπράττει αυτά τα 15δις.

Που θα πάνε αυτά τα χρήματα;

Μα φυσικά στο βαρέλι χωρίς πάτο του Ελληνικού χρέους.

Θεωρούμε πως το χρέος είναι βιώσιμο;

Θεωρούμε ότι δεν είναι επαχθές;

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τελευταίας δεκάρας;

Ξεπουλήσαμε σχεδόν τα πάντα, διαλύσαμε ασφαλιστικά ταμεία, σύστημα υγείας, παιδεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς τα τελευταία 5 χρόνια.

Αποτέλεσμα: Το χρέος δημόσιο και ιδιωτικό έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Θα φύγουν, όταν φύγουν, αν φύγουν έχοντας αφήσει πίσω τους μόνο ερείπια.

Μαύρα λέει η DW τα λεφτά στην Ελβετία;

Μαύρα τα λέμε και εμείς!

Μέσα σε ένα βράδυ διέλυσαν το Τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για να σώσουν τις Γερμανικές τράπεζες.

Από επίσημα χείλη ακούσαμε όχι λίγες φορές ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε και θυσιάζεται στον βωμό της φούσκας του euro.

Και εμείς εκεί: Να βοηθήσουμε να διαλυθεί ότι Ελληνικό υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ανά τον κόσμο.

Να συνεχίσουμε να είμαστε τα καλά παιδιά, οι υπάκουοι μαθητές, τα θύματα.

Και απλά να ζητιανεύουμε λίγα ψωροεκατομμύρια για επισιτιστική βοήθεια, κάτι που μάλιστα θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια από τους φίλους μας Γερμανούς.

Όχι. Οι δανειστές και εταίροι δεν ενδιαφέρονται για το δίκαιο και το νόμιμο.

Δεν τους ενδιαφέρει να γίνουμε ένα κανονικό κράτος.

Θέλουν μόνο την λεία τους.

http://wp.me/p1h3Tw-Hl

© HeadWaiter.

Posted by

Ο πιο σκληρός θάνατος είναι εκείνος της σιωπής…

SavedPicture-2015310154317.jpg

Λυγίζουν μέσα μας οι νύχτες.. καταπίνουν τα μικρά μεγάλα μας θέλω..παίζουν για λίγο με το περαστικό φως των αυτοκινήτων κι αφήνονται σ’ έναν ύπνο βαθύ…Ανοίγουν τότε οι σελίδες των παλιών ημερολογίων, βγαίνουν οι μορφές οι παιδικές μας μας κοιτάζουν στα μάτια. Δεν βρίσκουν τίποτε να πούνε. Ο πιο σκληρός θάνατος είναι εκείνος της σιωπής. Και σιωπούν. Μια σιωπή βαθιά που βαλσαμώνει κάθε μας κίνηση επόμενη…Έμαθα να γέρνω στο υγρό σου σώμα
προσφέροντας σε τούτη την ηδονή την ψυχή μου, αμαρτωλός και άγιος, μύστης και ληστής, για πάντα θα πετώ στους πιο βαθυγάλανους ουρανούς σου…Είναι κάποιες μέρες που σαν λυπημένες καλημέρες αργοσβήνουν πάνω σε φύλλα κιτρινισμένα από τον ήλιο ή μουσκεμένα από μια βροχή περαστική…

Η Ελλάδα ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα

Aristotelis_Onasis

Exoυμε ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα…

επαναλάμβαναν διαρκώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μετεκλογικά. Και να που τώρα βρισκόμαστε «ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» και η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα με αποτέλεσμα να σφίγγει η θηλιά της ρευστότητας και η χώρα να οδηγείται στα βράχια. Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρεται στο σοκαριστικό άρθρο των Financial Times>

«Η Ελλάδα ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα», αναφέρει ο τίτλος των Financial Times (FT) που αναφέρεται στην κυβερνητική προσπάθεια να εξασφαλίσει κεφάλαια να πληρώσει τις δόσεις αλλά και για το τελευταίο πλήγμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που απαγόρευσε την έκδοση εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δις ευρώ. Τι χειρότερο όμως στο εν λόγω δημοσίευμα είναι η ετοιμότητα της ΕΕ να επιβάλει περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, σε περίπτωση που προκληθεί πανικός στις τράπεζες σε περίπτωση «πιστωτικού γεγονότος».

Όπως αναφέρει η Ημερησία στην ιστοσελίδα της, η διαρροή ενός τέτοιου σχεδίου δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην τήρηση των συμφωνηθέντων για μεταρρυθμίσεις, ενώ παραθέτει το επίμαχο άρθρο μεταφρασμένο>

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «επιδρομή» στα ταμεία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και του μετρό της Αθήνας, καθώς διευρύνει το κυνήγι κεφαλαίων με στόχο να διατηρηθεί η ίδια στη ζωή αλλά και να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη στο τέλος του μήνα με ένα «λογαριασμό» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και κατόπιν στις 9 Απρίλη με μια πληρωμή 450 εκατ. προς το ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν έχει τα κεφάλαια ώστε να καλύψει και τα δυο. Επιπροσθέτως η ΕΚΤ αποφάσισε να σφίξει τα λουριά σε ό,τι αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφρασαν την ελπίδα ότι η μαραθώνια συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα άναβε τη σπίθα που θα ξεπάγωνε τις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα έχει υποσχεθεί να παραδώσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της ευρωζώνης έως τη Δευτέρα. Ωστόσο οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η λίστα θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τους ελεγκτές του προγράμματος (bailout inspectors) προτού υπάρξει κάποια πρόοδος με τις αρχές της ευρωζώνης για ένα deal που θα ελευθερώσει χρηματοδότηση.

Αν και ο Τσίπρας συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις με την Μέρκελ τη Δευτέρα, υπήρχαν λίγα σημάδια ότι οι συζητήσεις με τους ελεγκτές έγιναν πιο ενεργές. «Φαίνεται να κινούνται με αργούς ρυθμούς» δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα ζητά επίσης ποσό 1,2 δις ευρώ που θεωρεί ότι κατά λάθος δόθηκε από το ΤΧΣ. Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι μια γρήγορη απόφαση για το ζήτημα είναι απίθανη και ακόμα και αν η Αθήνα λάβει τα χρήματα, αυτά θα κατευθυνθούν για τραπεζικές διασώσεις και όχι σε πληρωμές του δημοσίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, δεδομένης της έλλειψης προόδου, επιτάχυναν τις προετοιμασίες για την περίπτωση που η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό πριν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να ελέγχουν τη νομοθεσία που αφορά τον περιορισμό κεφαλαίων (capital control) στην περίπτωση που η αυξημένη αβεβαιότητα ή μια μη πληρωμή του ΔΝΤ δημιουργήσει ένα πανικό για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι καθιστά νομικά υποχρεωτική την απαγόρευση να αυξήσουν την έκθεσή τους στα έντοκα γραμμάτια. Μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει την έκθεση του Ευρωσυστήματος στην ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά επίσης θα κλείσει ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης στην οποία η Αθήνα είχε βασιστεί.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 11 δισ. ευρώ σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια και η Αθήνα θα πρέπει να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους των 2,4 δισ. στα μέσα Απριλίου. Μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει την έκθεση του Ευρωσυστήματος στην ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά επίσης θα κλείσει ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης στην οποία η Αθήνα είχε βασιστεί.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 11 δισ. ευρώ σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια και η Αθήνα θα πρέπει να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους των 2,4 δισ. στα μέσα Απριλίου. «Οι Έλληνες απέχουν ένα λεπτό από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής του κέντρου Ευρωπαϊκής Ανάλυσης στο Eurasia Group. «Η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και μπορεί κάλλιστα να πέσει».

Ως ένδειξη της ανάγκης που υπάρχει για ρευστό, σε αξιωματούχους των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα ζητήθηκε να δώσουν 50 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά τα οποία προορίζονταν τους για την καταβολή οφειλών στο ιατρικό προσωπικό.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, περίπου 150 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση των προμηθειών των νοσοκομείων, παρακρατήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας. «Το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει απελπιστική έλλειψη πόρων μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών, αλλά και οι δύο αυτές κινήσεις είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει «μαζέψει» πάνω από €600 εκατ. σε μετρητά που κατείχαν κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων το Αττικό Μετρό η ΔΕΗ +10,00% και η ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον περίπου 300 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις της Ε.Ε. στους αγρότες έχουν χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των μισθών δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πως γίνεται η διαχείριση της έλλειψης ρευστότητας.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. πιστεύουν ότι μια αποτυχία πληρωμής του ΔΝΤ τον Απρίλιο, δε θα είναι καταστροφική: σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης, η μη πληρωμή δεν σημαίνει αυτόματα και χρεοκοπία, αν και θα εμποδίσει την πρόσβαση της Ελλάδας σε περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο. Τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που η Αθήνα επιδιώκει προέρχονται από το ταμείο.

Μια αποτυχία να πληρώσει μια από τις δύο εκδόσεις έντοκων γραμμάτιων – λήγουν στις 14 Απριλίου, και στις 17 Απριλίου – θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα ευρύτερη αναταραχή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ρήτρες σε άλλες δανειακές συμβάσεις που θα προκαλούσαν την άμεση λήξη τους.

Το «ταβάνι» της ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει την αποπληρωμή του εντόκου γραμματίου της 14ης Απριλίου ιδιαίτερα απαιτητική. Οι ελληνικές τράπεζες υπήρξαν οι πρώτοι αγοραστές αυτών των χρεών και ανανέωσαν την κατοχή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.

Αλλά τουλάχιστον το 20% από τα έντοκα της 14ης Απριλίου κατέχουν επενδυτές εκτός Ελλάδας, οι οποίοι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την κατοχή τους και πλέον οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να καλύψουν τη διαφορά.

http://kourdistoportocali.com/post/42456/sok