Βαρβάτο Μνημόνιο σε δύο δόσεις

wpid-wp-1436383227989.jpeg

Ανάγκη για διευθέτηση των υποχρεώσεων σε ΕΚΤ-ΔΝΤ. Στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Έπειτα το νέο πρόγραμμα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι δραματικές διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας και κρίσιμα deadlines όπως οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ. Μπορεί στο Eurogroup να μην υπήρξαν γραπτές αναφορές των ελληνικών θέσεων, το κλίμα ήταν καλό και η συζήτηση μεταφέρθηκε σε επίπεδο Ηγετών για την τελική διευθέτηση των ζητημάτων. Η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε αναζήτηση
εμβόλιμης χρηματοδότησης ως το τέλος Ιουλίου με σκοπό να διευθετηθούν οι υποχρεώσεις (ΕΚΤ και ΔΝΤ) και η προσπάθεια αποκατάστασης του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το διάστημα, θα αναζητηθούν οι λύσεις από όλες της πλευρές ώστε να επέλθει μετά η μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές. Επί τάπητος φυσικά βρίσκονται τα μέτρα που απαιτούνται και αναμένεται σκληρό «μπρα ντε φερ» μέχρι τέλους.
Υιοθετώντας ηπιότερους τόνους αλλά με το ίδιο ύφος εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup τονίζοντας πως θα υπάρξει συνέχεια. «Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή για ένταξη της Ελλάδας στον ESM. Αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας», είπε.
«Πρώτα από όλα θα αιτηθεί η ελληνική πλευρά από τους θεσμούς βοήθεια για να καλυφθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και κατόπιν θα υπάρχει ένα ακόμα Eurogroup για να δούμε εάν θα εκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε ένα πιθανό πρόγραμμα». Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια περί διεξαγωγής νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα την Κυριακή 12 Ιουλίου.
Διαβάστε επίσης: Οργασμός επαφών στα παρασκήνια όπου το sofokleousin.gr περιέγραψε τις έντονες διαβουλεύσεις και το κλίμα που επικράτησε τις τελευταίες μέρες και ώρες.
Τα βασικά σημεία από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου, και ύστερα από την 4μερης συνάντηση (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) έχουν ως εξής:
1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».
4. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».
Φρανσουά Ολάντ: Υπάρχουν προτάσεις, μιλάμε για βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα
Για την ανάγκη εξεύρευσης λύσης μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας πως όλοι θέλουν λύση. Όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπήρξαν προτάσεις στο Eurogroup όμως πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά και σε τεχνικό επίπεδο. Έκανε λόγο μάλιστα για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα.
Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αναμένουμε προτάσεις από την Ελλάδα. Θέλουμε αλληλεγγύη και ευπευθυνότητα αλλά η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε προτάσεις. Από την άλλη πλευρά σημειώνει πως όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν γοργά…

Sofokleousin.gr