ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ! Ποια κοινοβούλια απειλούν να ψηφίσουν Grexit

wpid-wp-1436988581388.jpeg

Στον αέρα βρίσκεται το νέο πακέτο διάσωσης που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ελλάδα ακόμη και αν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς 18 κυβερνήσεις ή κοινοβούλια, πλην της Βουλής των Ελλήνων, πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα για το νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παραμένει παγωμένη επαναφέροντας τον εφιάλτη του Grexit για τη χώρα./

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι δεν πιστεύει στη συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλές πρωτεύουσες ενόψει της έγκρισης, ενώ πολλά είναι και τα ξένα ΜΜΕ που επικρίνουν τις δηλώσεις του.
Εκτιμάται ωστόσο πως μέχρι τη στιγμή που το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τα υπόλοιπα κοινοβούλια θα έχουν ήδη οριστικοποιήσει τη θέση τους.
Πρώτη στο χορό των εγκρίσεων ρίχνεται σήμερα η Γαλλία, που τόσο στήριξε στην Ελλάδα στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές υπέρ της συμφωνίας καθώς υπάρχουν διαρροές στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί. Ο επικεφαλής της Κ.Ο των Ρεπουμπλικάνων στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, Κριστιάν Ζακόμπ, τόνισε ότι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν πιστεύει στο περιεχόμενο της συμφωνίας, κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα, για το λόγο αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να υπερψηφίσουν με επιβολή κομματικής πειθαρχίας τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Σήμερα θα ασχοληθεί με το ζήτημα και το Κοινοβούλιο της Λετονίας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει σχετική ψηφοφορία. Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί απλή συζήτηση και η απόφαση να ληφθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λετονικού Κοινοβουλίου.
Μέσα στην ημέρα θα ενημερώσει και το ολλανδικό κοινοβούλιο όπου δεν χρειάζεται έγκριση ο Υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανέφερε πως η κυβέρνησή του σκοπεύει να θέσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα στην κρίση της ισπανικής Βουλής, όπου έχει την πλειοψηφία κάτι που θα γίνει τον Αύγουστο αν και δεν υποχρεούται από το Σύνταγμα. «Αν και δεν υποχρεούμαστε, πρόθεσή μας είναι να την φέρουμε για συζήτηση και πιθανή έγκριση στο Κοινοβούλιο καθώς είναι αρκετά τα κεφάλαια τα οποία καλούνται να εγγυηθούν οι ισπανοί φορολογούμενοι» ανέφερε.
Πρόκειται ωστόσο για μία κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης καθώς στο τέλος του χρόνου θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες και το νεότευκτο κόμμα Podemos ελπίζει ότι θα μπει με ισχυρές δυνάμεις στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Το Κοινοβούλιο της Εσθονίας θα συγκληθεί αύριο. Επίσης, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ψηφοφορία, αλλά αναμένεται ότι ο Εσθονός Πρωθυπουργός θα κάνει σχετική παρουσίαση.
Στη Φινλανδία το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η νέα συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια μόνο αν δεν εγκριθεί ομόφωνα από τις Επιτροπές, κάτι εξαιρετικά πιθανό λόγω των θέσεων μερίδας πολιτικών δυνάμεων.
Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας θα ψηφίσει την Παρασκευή. Την ίδια μέρα θα γίνει και η ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο παρότι η κάτω βουλή είναι σε διακοπές. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει για το αν η κυβέρνηση θα εγκρίνει την έναρξη των διαβουλεύσεων για συμφωνία ενώ η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο για να εγκριθεί η τελική συμφωνία. Η Αγκέλα Μέρκελ δεν θα έχει πρόβλημα ακόμη και αν υπάρξουν διαρροές από βουλευτές που είναι αντίθετοι με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Αν οι διαρροές είναι μεγαλύτερες από ό,τι περιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος τότε θα πρόκειται για πλήγμα.
Σε επίπεδο κυβέρνησης, θα αποφασίσουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.
Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Τσίπρα.
Μιλώντας στο κανάλι ARD ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας Γιενς Σπαν άσκησε σφοδρή κριτική στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Δεν πρόκειται απλά για εξοικονόμηση χρημάτων. Πρόκειται για την ανάγκη μίας χώρας να αποκτήσει μία ιδέα για το πώς μπορεί να αναπτύξει την οικονομία της, να γίνει επιτυχημένη, να αλλάξει τις δομές της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Α. Τσίπρα ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι παράλογες, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι «όταν κάποιος λέει ότι στην ουσία δεν υποστηρίζει τις ίδιες του τις πράξεις, η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν χτίζεται έτσι η εμπιστοσύνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σημερινά γερμανικά δημοσιεύματα.
Για τον γερμανικό Τύπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση της γερμανικής ηγεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η Ευρώπη δεν ανήκει στον κύριο Σόιμπλε, ενώ οι γαλλικές εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μείνουν κλειστές άλλον ένα μήνα παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για τη διάσωση της Ελλάδας.
Δεν πιστεύει στη συμφωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα την εφαρμόσει. Η Ελλάδα πτωχεύει» γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση.

.spirospero.gr