Mετατρέπουν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Έρχεται Αρμαγεδδών .

wpid-wp-1436460132626.jpeg

Αγώνα δρόμου δίνει πλέον η ελληνική κυβέρνηση η οποία με την επιστολή Τσακαλώτου, διαγράφει «κόκκινες γραμμές» για να συναντήσει τις γραμμές των δανειστών και ζητά νέο τριετές (τουλάχιστον) πρόγραμμα-«μαμούθ» με σκληρούς όρους που θα εξειδικευτούν μέσα στις προσεχείς μέρες και ώρες.
Το ακριβές ποσόν που ζητά η Αθήνα παραμένει ως τώρα άγνωστο. Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν πως στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναφέρει κανένα ποσό, ούτε καν τα 29,145 δισ. που ζητούσε ο πρωθυπουργός στις 30 Ιουνίου. Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι το ποσόν του δανείου θα αποτελέσει κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που θα εξαρτηθεί από πολλές άλλες παραμέτρους.
Με άλλα λόγια το ποσόν θα ξεπερνά και τα 30 δισ. που ζητούσε ο πρωθυπουργός, αλλά και τα 52 δισ. που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Ιούνιο ενώ μπορεί να φτάνει και στα 60 ή 70 δισ. αν προσμετρηθεί η ζημιά στο τραπεζικό σύστημα από τα capital controls, θα παραμένει όμως ανοικτό μέχρι να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα λάβει από μόνη της η Ελλάδα (πχ πρωτογενή πλεονάσματα, «κούρεμα» καταθέσεων κλπ) ώστε οι δανειστές να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση, δάνειο 70 δισ. φαίνεται πολύ βαρύ για να το δεχτούν οι δανειστές, χωρίς «γενναία» συμμετοχή της χώρας μας.
Τι αναμένεται;
Τα μέτρα-φωτιά
Το νέο βαρύ πακέτο θα συνοδευθεί με νέα υφεσιακά μέτρα, τα οποία θα φτάνουν τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ. Αν και ο κατάλογος των μέτρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:
1. ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.
2. Αν και η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι δανειστές φαίνεται ότι απαιτούν την κατάργησή της, όπως και των υπόλοιπων εξαιρέσεων που προβλέπει ο ΦΠΑ.
3. Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, σταδιακά από το 2016.
4. Κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης των αγροτών σταδιακά έως το τέλος του 2017.
5. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017.
6. ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
7. Εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από τον Οκτώβριο του 2015, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες.
8. Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.
9. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και στη συνέχεια αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
10. Σταδιακή κατάργηση από την 31η Οκτωβρίου 2015 και έως το τέλος του 2017 όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
11. Aναστολή των κυβερνητικών σχεδίων για τις αλλαγές στα εργασιακά και νομοθέτηση του νέου πλαισίου το φθινόπωρο του 2015.
12. Aμεση εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κ.λπ.
13. Eφαρμογή των συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
14. Aνοιγμα επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, λογιστές, δικαστικούς επιμελητές κ.λπ.
15. Yλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.

Δηλαδη …Σαρωτικές αλλαγές στον ΦΠΑ – Ανεβαίνει στο 23% ο συντελεστής στα περισσότερα
τρόφιμα, στα εισιτήρια για τις μεταφορές και στα εστιατόρια – Από 6% πηγαίνουν στο 13% τα ξενοδοχεία
- Όχι απλά αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αλλά γίνεται πλέον μόνιμη
- Ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και το 2015 και το 2016 ανεξαρτήτως των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες
- 30% πάνω ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης – Στο 28% από 26% αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις
- Ανατροπές στο Ασφαλιστικό – Κανείς στη σύνταξη πριν τα 67 χρόνια ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης
Η Άγκελα Μέρκελ το ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά, πως δεν σκέφτεται διαγραφή ή κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον όπως λέει, «καθαρού» κουρέματος.
«Δεν υπάρχει θέμα για »καθαρό» κούρεμα του ελληνικού χρέους. Είναι εκτός συζήτησης αυτό το θέμα», διαμηνύει σε όλες τις πλευρές λίγο πριν η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει τις προτάσεις της στο Eurogroup για το 3ο πρόγραμμα.
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «Πρέπει να δούμε αν αυτό το νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα είναι επαρκές για τρία χρόνια».

Ixnos