Μνημόνιο στη γάστρα

wpid-wp-1439136297817.jpeg

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τους περισσότερους να έχουν βρεθεί ή να βρίσκονται καθοδόν, σε ολιγοήμερες διακοπές στο χωριό ή κάποιον φθηνό προορισμό. Η ειδησιογραφία λέει πως η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει ήδη μαγειρέψει ένα καταπληκτικό μνημόνιο για να φάμε από Σεπτέμβριο. Προς το παρόν το έχουν αφήσει σε σιγανή φωτιά να πιει τα ζουμιά του, αλλά αναμένεται να το σερβίρουν μέσα στην εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στο τραπέζι βρίσκονται η επιβολή ΦΠΑ 23% σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την εκπαίδευση, οι αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων (θίγοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες), η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου στους αγρότες, η κατάργηση των υψηλών συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης από τους πολύ πλούσιους, καθώς και η πτώση του ΦΠΑ στο μοσχαράκι στο 13%.

Στο κυρίως μενού θα σερβιριστούν τα ενεργειακά, αφού οι δανειστές επιθυμούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των υπολοίπων ΔΕΚΟ, ενώ σχετικά με το μέλλον του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ενδεχομένως εξορυχτεί, η λύση έχει ήδη δοθεί. Τα κέρδη θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο ΤΑΙΠΕΔ.

Στη σχάρα έχουν μείνει για να πάρουν χρώμα τα κόκκινα δάνεια (έχουν ακόμα πολύ αίμα), η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (επίσης, έχουν ρουφήξει πολύ αίμα) και το νομοθετικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικίας (εκεί να δεις αίμα).

Η περιουσία του νέου ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη λυθεί με απλό τρόπο.

Επειδή ήταν δύσκολο να υπολογίσουν δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, μεταφέρουν κάθε περιουσιακό στοιχείο της χώρας στο Ταμείο, και μόλις οι πωλήσεις φτάσουν το επιθυμητό ποσό, θα επιστρέψουν τα ρέστα.

Έτσι, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης των περιουσιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου προβλέπει τη συγκέντρωση και τη σταδιακή πώληση ακινήτων, μετοχών και υποδομών που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς επίσης και την εκμίσθωση δικαιωμάτων χρήσης ή εκμετάλλευσης δημοσίων αγαθών σε βάθος 30ετίας

Οι κριτές ήδη δοκιμάζουν το νέο μνημόνιο, και σε γενικές γραμμές δηλώνουν ικανοποιημένοι. Η κουάτριγκα μάλιστα δηλώνει ενθουσιασμένη, την ώρα που γλύφουν και τα δάχτυλά τους και οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες μάγειρες Δραγασάκης, Παππάς, Σταθάκης και οι βοηθοί τους, επαναλαμβάνουν πως θέλουν να το σερβίρουν όσο γίνεται γρηγορότερα, προφανώς φοβούμενοι μην αρπάξει.

Όλοι ανυπομονούν να σερβιριστεί το νέο μνημόνιο.

Όλοι; Όλοι, εκτός από τον Γερμανό αρχισέφ που δεν είναι ικανοποιημένος.

Οι Γερμανοί δεν συμφωνούν να κλείσει τόσο γρήγορα η διαπραγμάτευση. Προτιμούν να δοθεί πρώτα ένα ακόμη δάνειο γέφυρα και να περάσει ακόμα ένα πακέτο με προαπαιτούμενα, και μετά από μερικές εβδομάδες να έρθει και το τρίτο μνημόνιο.

Ακόμη, επιθυμούν να λυθεί πρώτα από την Ελλάδα το ζήτημα των προσφύγων, και μετά να καταλήξουν σχετικά με το ζήτημα του προγράμματος.

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο που θέτουν οι Γερμανοί είναι να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η έξαρση τσιμπημάτων των κουνουπιών σε Γερμανούς τουρίστες, ενώ ακραίοι κύκλοι ζητούν ακόμη να λύσει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου πριν βάλουν την υπογραφή τους στη συμφωνία.

Συνεπώς, βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τη συμφωνία. Ανάσα είναι και ο επιθανάτιος ρόγχος. Η τελευταία.

Εάν δεχτούμε πως η ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στον εκβιασμό αλλά παραμένει σε αντιμνημονιακή στρατηγική, τότε προχωράει σε αυτό όσο πιο γρήγορα πιστεύοντας πως κάτι θα την σταματήσει.

Ο κόσμος δεν φαίνεται να είναι αυτός που θα την σταματήσει. Όση απογοήτευση και εάν έχει απλωθεί, τίποτα δεν δείχνει πως είναι ικανός να οδηγήσει τις καταστάσεις. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Οπότε ποντάρει σε κάτι που έρχεται απ’ έξω.

Οι Γάλλοι εμφανίζονται στο πλευρό του Τσίπρα, την ώρα που οι πληροφορίες θέλουν τους Γερμανούς να παίζουν προκλητικά καθυστερήσεις. Γίνεται ξεκάθαρη η πρόθεσή τους να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο που ίσως έχει να κάνει με τις διαφωνίες του ΔΝΤ.

Άρα ο Τσίπρας θα μπορούσε να ποντάρει μόνο στην απείθεια των Γερμανών.

Συνεπώς το σχέδιο είναι, η κυβέρνηση να εμφανιστεί έτοιμη να καταπιεί τη συμφωνία, να ανοίξει το στόμα της για να φάει το μνημόνιο, περιμένοντας πως την τελευταία στιγμή, η Γερμανία θα της πάρει την μπουκιά από το στόμα.

Έτσι θα τη σπάσουμε στους Γερμανούς που θα δηλώσουμε έτοιμοι νωρίτερα από ότι περίμεναν και η συμφωνία θα αποφευχθεί με υπαιτιότητα των Γερμανών.

Αυτό που κάνουν πως δεν έχουν καταλάβει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η Γερμανία πλέον, στην τελική φάση του ευρωπαϊκού κουκλοθέατρου, κάνει απλώς τον μπαμπούλα.

«Αλέξη, άνοιξε το στόμα σου γιατί θα φωνάξω την Μέρκελ».

Εάν αυτό είναι το σχέδιο, τότε ένας μόνο μπορεί να πανηγυρίζει.

Ο Σόιμπλε και τα τσιράκια του, που θα μας δουν να καταπίνουμε αμάσητο το τερατούργημά τους, και σε λίγους μήνες να μας τρώνε παραφουσκωμένους και ανήμπορους να κουνηθούμε.

https://rebeliskos.wordpress.com/2015/08/09