Άρτος και θεάματα: Ήρθε και νέα «λίστα Λαγκάρντ» από τη Γερμανία

wpid-wp-1448520138543.jpeg

Αυτό κι αν είναι είδηση. Την ώρα που επί πέντε χρόνια καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την περίφημη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τις υπόλοιπες λίστες που είχε στα χέρια του ο κ. Νικολούδης και όλοι οι διώκτες της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος, η Γερμανία στέλνει νέα λίστα, την οποία το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ως… κότα με τα χρυσά αυγά. Τυχαίο;

Την ώρα που πετσοκόβονται οι συντάξεις, την ώρα που αυξάνεται η φορολογία και την ώρα που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. σε αγαστή συνεργασία με τους Γερμανούς φέρνει – ως εκ θαύματος – νέα λίστα φοροφυγάδων για να απασχοληθεί η πολιτική ειδησεογραφία και να ασχολείται ο ελληνικός λαός με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών, κατά την προσφιλή του μέθοδο, διαβεβαιώνει ότι θα την ελέγξει εξονυχιστικά και θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλό και θα, θα, θα, θα…

Ο δήθεν ανένδοτος Τσίπρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής έχει καταντήσει ανέκδοτος και πλέον κανείς δεν πιστεύει τίποτα από τα όσα με περίσσεια επικοινωνιακή δεινότητα ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Κάποιος πρέπει να πει στον αξιαγάπητο κύριο Αλεξιάδη πώς όταν θες να πατάξεις τη φοροδιαφυγή δεν βγαίνεις να κάνεις ανακοινώσεις στα κανάλια ότι έχεις λίστες στα χέρια σου, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό τους φοροδιαφεύγοντες.

Αυτά δεν γίνονται ούτε σε παρωδίες του Χόλιγουντ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του χθες, (25/11/2015) στο περιστύλιο της Βουλής ξεκαθάρισε πως από τη Δευτέρα ξεκινούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα ονόματα που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα που εστάλη από τις γερμανικές Αρχές και αφορά 10.588 Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα με ποσά -για το 2006- ύψους 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων και -για το 2008- ύψους 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων.

Οι διαδικασίες ελέγχου προβλέπουν ότι με την παραλαβή του του σχετικού υλικού θα ξεκινήσουν έλεγχοι «πόθεν έσχες» από την οικονομική εισαγγελία και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι φορολογικές δηλώσεις όσων εμφανίζονται στη νέα λίστα ανταποκρίνονται στα στοιχεία καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη γερμανική λίστα.

Οι έλεγχοι στους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής γίνονται ως εξής: το πρώτο που κάνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι να ταυτοποιήσουν τους φορολογούμενους, δηλαδή να εντοπίσουν τα στοιχεία στο ελληνικό φορολογικό μητρώο. Αφού ταυτοποιηθούν εκδίδεται εντολή ελέγχου για τη λεγόμενη «προσαύξηση περιουσίας» που περιλαμβάνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων με τα ποσά που εντοπίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα της φοροδιαφυγής. Αυτά που δεν δικαιολογούνται από τον φορολογούμενο θεωρούνται προσαύξηση περιουσίας και φορολογούνται με συντελεστή 33%, δηλαδή ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται θα ολοκληρωθούν ή αν τελικά θα μπουν στο… συρτάρι.

image

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/646206/artos-kai-theamata-irthe-kai-nea-lista-lagkarnt-apo-ti-germania