τζακπότ

wpid-wp-1449642912836.jpeg

Ωραία νούμερα έδωσε ο Τσακαλώτος στην βουλή, ε; Το 25, το 28, το 33 και τζόκερ το 50, είπε. Φυσικά, δεν πέτυχε κανένα κι έτσι πέσαμε πάλι σε τζακπότ Θα μου πείτε, πώς ήταν δυνατόν να βγουν τα νούμερα του Τσακαλώτου αφού ο τζόκερ πάει μόνο μέχρι το 45. Θα σας απαντήσω ότι είσαστε άσχετοι και δεν καταλαβαίνετε ότι τα νούμερα του υπουργού μας είχαν έναν βαθύ συμβολισμό.

Πρώτα-πρώτα, να σημειώσουμε ότι ο Ευκλείδης αρέσκεται στους συμβολισμούς. Θυμηθείτε την εύγλωττη υπογραφή με τον οποία επικύρωσε το αίτημα υπαγωγής τής χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης για τρίτη φορά. Όπως αποδεικνύει σήμερα το ιστολόγιο, ο υπουργός χρησιμοποιεί άλλη υπογραφή. Εκείνη την εμπνεύσθηκε ειδικά για την περίσταση, μόνο και μόνο για να στείλει το δικό του μήνυμα, σημειολογικά.

Πάμε τώρα να αποκαλύψουμε τους συμβολισμούς των αριθμών που αναφέραμε παραπάνω, αρχίζοντας από τον ανύπαρκτο τζόκερ. Μη ξεχνάμε ότι η περιλάλητη ομιλία έλαβε χώρα στην βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού. Δίνοντας, λοιπόν, ένα νούμερο που είναι αδύνατον να βγει ως τζόκερ, ο Τσακαλώτος δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού είναι αδύνατον να βγουν. Κι αφού τα νούμερα δεν θα βγουν, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί (σύμφωνα με όσα λέει το μνημόνιο που έχει υπογράψει) να πάρει καινούργια μέτρα για να μπαλώσει τις τρύπες που θα δημιουργηθούν.

Γιατί, όμως, ο υπουργός διάλεξε το 50 κι όχι κάποιον άλλο ανύπαρκτο τζόκερ; Θυμηθείτε το δημώδες άσμα, σύμφωνα με το οποίο το περιβόητο γεφύρι τής Άρτας το έχτιζαν «45 μάστοροι κι 60 μαθητάδες». Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο αριθμός 50 υποδηλώνει σημειολογικά ότι, μέσα σε μόλις 11 μήνες άσκησης εξουσίας, οι αριστεροί μαθητάδες εκπαιδεύτηκαν και τουλάχιστον πέντε απ’ αυτούς έγιναν μάστοροι. Έτσι, τα νέα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, θα είναι μελετημένα σωστότερα και τεκμηριωμένα ακριβέστερα από τα προηγούμενα.

Προχωρούμε. Το 25 είναι ίσως το ευκολώτερο νούμερο ως προς την σημειολογική του ερμηνεία. Σίγουρα έχετε ακούσει να γίνεται λόγος για την «25η ώρα» και πολύ πιθανόν να έχετε δει και την ταινία τού Σπάικ Λη με τον Έντουαρντ Νόρτον και τον -μακαρίτη πια- Φίλιπ Σέυμουρ Χόφφμαν. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι ως «25η ώρα» ορίζεται το νέο ξεκίνημα στην ζωή κάποιου, αυτό που συνήθως λέμε «επόμενη μέρα». Προφανώς, λοιπόν, ο υπουργός μας θέλει να μας πει ότι αυτός ο προϋπολογισμός, ο πρώτος που κατατίθεται από αριστερή κυβέρνηση, συνιστά μια νέα σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου.

Όμως, το 25 δηλώνει και την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Για να το καταλάβετε αυτό, πρέπει να σας δώσω δυο στοιχεία: (α) στην βασιλική τού αγίου Πέτρου υπάρχει η περίφημη χρυσή πύλη, η οποία ανοίγει κάθε 25 χρόνια και (β) το ισλάμ έχει 25 προφήτες, οι οποίοι αναφέρονται στο κοράνι. Με δεδομένα τόσο την αντίθεση μεταξύ χριστιανισμού και ισλαμισμού όσο και ο κόλλημα που έχει φάει ο πρωθυπουργός με την εκκλησία, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την χριστιανική δύση στον αγώνα της κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Πάμε τώρα στο 28, το οποίο έχει μάλλον τους πιο κρυφούς συμβολισμούς. Κατ’ αρχήν, ξεχάστε όσα ξέρατε για τους παντογνώστες «29 κατασκευαστές πλυντηρίων», οι οποίοι σπρώχνουν τον κοσμάκη στο Σκιπ, δηλαδή σε προϊόν τού κολοσσού που λέγεται Unilever και είναι μια από τις μεγαλύτερες μονοπωλιακές εταιρείες των ΗΠΑ. Ο ΣυΡιζΑ αποστρέφεται τους 29 προπαγανδιστές των ΗΠΑ και μένει σταθερά προσηλωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαρτίζεται από 28 χώρες. Με έναν αριθμό, δυο μηνύματα, λοιπόν. Από την μια αποστροφή προς την πλανητική υπερδύναμη (κάτι σαν το αλήστου μνήμης σύνθημα «έξω τώρα οι αμερικάνοι») κι από την άλλη σαφής έκφραση μιας αριστερής προσήλωσης στον στόχο να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ αλλά και, παράλληλα, να δουλέψουμε για τον μετασχηματισμό αυτής της ενωμένης Ευρώπης σε μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων.

Μετά από όσα αποκαλύψαμε ως εδώ, ο συμβολισμός τού αριθμού 33 φαντάζει παιχνιδάκι. Θυμηθείτε ότι ο Χριστός σταυρώθηκε, πέθανε κι αναστήθηκε στα 33 χρόνια του και θα καταλάβετε πού το πάει ο Ευκλείδης. Μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό και με όσα θα ακολουθήσουν (σύμφωνα με όσα είπαμε για τον ανύπαρκτο τζόκερ), ο λαός θα σταυρωθεί και θα πεθάνει αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε διότι σύντομα θα έρθει και η ανάσταση. Με απλά λόγια, αφού πρώτα φάμε το μακρύτερο από τα τρία (νά το πρώτο τριάρι του αριθμού), θα έρθουν και οι καλύτερες μέρες της ανάπτυξης και της ευημερίας, όπως συμβολίζει η τριήμερη ανάσταση (νά και το δεύτερο τριάρι). Έμμεσα, δηλαδή, γίνεται αναφορά στην λαϊκή ρήση «τρεις τριανταριές αρχίδια, κάτσε και λογάριαζε», η οποία περιγράφει τις υποσχέσεις που αναφέρονται σε αβέβαιο μέλλον.

Για τους μυημένους, το 33 έχει να αποκαλύψει κάτι ακόμη: την σιγουριά τής κυβέρνησης για την ορθότητα της πολιτικής που έχει σχεδιάσει (μη ξεχνάμε ότι ο ανώτατος βαθμός των τεκτόνων είναι ο 33ος) και την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο προκαλέσει αντιδράσεις από παντού. Θυμηθείτε ότι ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ (Χάρρυ Τρούμαν) ευλόγησε την ρίψη ατομικών βομβών σε δυο ιαπωνικές πόλεις που βρίσκονται στον 33ο παράλληλο και θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό που λέω.

image

Μη νομίζετε ότι ολοκληρώσαμε την ανάλυσή μας. Ξαναδείτε τους αριθμούς που έδωσε ο Τσακαλώτος: 25, 28, 33 και 50. Πόσοι από σας προσέξατε ότι κανένας εξ αυτών δεν είναι πρώτος αριθμός; Όλοι διαιρούνται όχι μόνο με τον εαυτό τους και την μονάδα αλλά και με κάποιον άλλο ακέραιο. Μη μου πείτε ότι δεν είναι σαφής ο συμβολισμός που κρύβουν! Ποιός συμβολισμός; Μα η κήρυξη του τέλους τού μονοκομματισμού στην εξουσία και η ανάγκη για πολυκομματικές κυβερνήσεις! Κι αν προσέξετε την πληθώρα των αριθμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαιρέτες, αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να απαρτίζονται από δύο (διαιρεί το 28 και το 50) μέχρι και έντεκα (διαιρεί το 33) ή ακόμη και δεκατέσσερα (διαιρεί το 28) κόμματα, άρα σαφής υπαινιγμός ότι μπορεί να παραστεί ανάγκη ακόμη και για οικουμενικές κυβερνήσεις!

Τελείωσα. Πρέπει να αισθάνεσθε συγκλονισμένοι από όσα σας αποκάλυψα σήμερα. Νομίζω ότι, μ’ αυτό το σημείωμα, το ιστολόγιο έδωσε μαθήματα υγιούς σκέψης και αποστόμωσε όσους ελαφρά τη καρδία έσπευσαν να ειρωνευτούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ομιλία του στην βουλή. Διάβολε, δεν είναι όλα «Ελληνοφρένεια»!

ΥΓ: Καλώ όσους κουνούν αποδοκιμαστικά το κεφάλι, νομίζοντας ότι απώλεσα την σοβαρότητά μου, να ξανακούσουν το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία τού υπουργού οικονομικών και μετά να μου πουν πόσο πιο σοβαρά θα μπορούσα να αντιμετωπίσω όλα αυτά.
image

cogito ergo sum