Αποκάλυψη Βούτση για ημερομηνία εκλογών; «Να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος το καλοκαίρι ώστε να…»

wpid-wp-1465503155381.jpeg

«Η κυβέρνηση εργάζεται για να τεθεί τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου και αν είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός του καλοκαιριού», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Ευρεία συναίνεση

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε ότι το εκλογικό σύστημα, θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και «ανεξάρτητα από το αν η Βουλή θα αποτελεί όπως και θα το ήθελε μέρος της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος», θα γίνει οπωσδήποτε προσπάθεια να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος -που θα αποφασιστεί από την Βουλή – να έχει τη συνταγματική βάση προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες.

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε μάλιστα ένα χρονοδιάγραμμα των θεσμικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το θέμα του εκλογικού νόμου, θα προχωρήσει τώρα, δεν θα γίνει σε μήνες», προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει ουσιαστικά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μετά 3 με 4 μήνες, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.

Η απλή αναλογική

Ως προς το ζήτημα της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι η συζήτηση εξελίσσεται και είναι γνωστή η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική και το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. «Η συζήτηση εξελίσσεται και δεν θέλω εγώ να τη φορτίσω περισσότερο, είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων μέσα στη Βουλή για την απλή αναλογική, για το μπόνους των εδρών και το όριο εισόδου στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Ειδικά για το όριο εισόδου στη Βουλή, υπογράμμισε ότι δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση, όπου για δεκαετίες υπήρχαν στη Βουλή τρία ή τέσσερα κόμματα. «Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε μια οκτακομματική Βουλή και με δύο κόμματα στα πρόθυρα της εισόδου τους», είπε και προσέθεσε ότι η εμπειρία που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφορικά με την πορεία κυβερνήσεων συνεργασίας, θα αξιοποιηθεί όχι μόνο αξιακά και ιδεολογικά, αλλά και με βάση την πραγματικότητα της χώρας. Για το «κατώφλι» του 3% όσον αφορά στην είσοδο στη Βουλή, είπε ακόμα ότι «συνηγορεί στο ότι έχει ήδη αποκατασταθεί, και μπορεί να αποκατασταθεί κι άλλο, ο πολιτικός πλουραλισμός και η παρουσία πολλών φωνών στο Κοινοβούλιο».

Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή προσωποπαγή κόμματα και να διαμορφωθεί ένα «μπουκέτο» μερικών δεκάδων κομμάτων μέσα στη Βουλή, συνέχισε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο και για την νομοθετική εργασία. «Αυτά είναι στοιχεία ενός διαλόγου που θα εξελιχθεί πάνω και σε αυτό το θέμα τον προσεχή μήνα», υπογράμμισε ωστόσο.

Δημοψηφίσματα

Επίσης αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα για να υπογραμμίσει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος. Προσέθεσε όμως ότι το ζήτημα των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια διαδικασία Ελβετίας. Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση», είπε ο κ. Βούτσης και επέμεινε ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τον δημόσιο διάλογο, αφού δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν νοούνται, όπως επίσης είναι αμφιλεγόμενα και δημοψηφίσματα για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα (προϋπολογισμού κλπ). Παρόλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους» και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.

«Η διαδικασία ψήφισης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, θα γίνει κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Βούτσης προσθέτοντας ωστόσο ότι εάν προκύψει ανάγκη να αποφανθεί γνωμοδοτικά ο λαός για επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα έχουν μπει σε δημόσιο διάλογο, αυτό είναι μια άλλη διαδικασία και δεν θα αφορά την καθαυτή ψήφιση της αναθεωρητέας ύλης και του αναθεωρημένου Συντάγματος και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις. «Το λέω αυτό γιατί δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση γύρω από αυτό το θέμα τις προηγούμενες μέρες», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Φίλη αναφορικά με την επικείμενη κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις συναδέλφων βουλευτών ή υπουργών. «Στο δημόσιο χώρο όλοι παίρνουμε την ευθύνη και λέμε την άποψή μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης. «Δεν θέλω να κάνω ατομική κριτική», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων στελεχών του για κινητοποιήσεις λαϊκής αποδοχής, είναι κάτι αυτονόητο».

Ο κ. Βούτσης επεφύλασσε, ακολούθως, ένα ακόμη σχόλιο για το αίτημα της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας. «Μου προκαλεί εντύπωση ότι στο δημόσιο διάλογο έρχεται και επανέρχεται η επωδός του «παραιτηθείτε», είτε εν συνόλω προς την κυβέρνηση είτε προς στελέχη της. Δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός σ” αυτή την κυβέρνηση από το πρώτο εξάμηνο αν υπήρχε ανταπόκριση σ” αυτό. Είναι μία υπερβολική στάση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, τέλος, πως θα τεθεί στην έγκριση της Ολομέλειας η συμφωνία για το Ελληνικό μετά την υπογραφή της, δηλαδή το Νοέμβριο του 2016.

image

http://www.newsbomb.gr