Παγκόσμιος «σεισμός» από το Brexit – Κατέρρευσε η Αγγλική λίρα

wpid-wp-1466746668045.jpeg

Η επικράτηση του Brexit στο κρίσιμο δημοψήφισμα που τυπικά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την καταχώρηση στο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων των τελευταίων εκλογικών τμημάτων, γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος, ανοίγει αμέσως το δρόμο για ορισμένες διαδικασίες και κινήσεις που είχαν προαποφασισθεί εδώ και μέρες στα κοινοτικά γραφεία αλλά και στις έδρες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ήδη στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος). Στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.

Στόχος όλων είναι διασφαλισθεί πως οι τριγμοί και η αναταραχή που θα προκληθούν από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι μικρότεροι δυνατοί και παράλληλα να εξευρεθεί ένα modus operandi όλων των πλευρών, τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες και ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη λίρα ήδη να έχει κατρακυλίσει στα χαμηλά 30 και πλέον ετών μέσα σε λίγες ώρες, η πρώτη κίνηση αναμένεται να προέλθει από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας που σε συνδυασμό με την ΕΚΤ θα ανακοινώσουν κάποια έκτακτα μέτρα, ενδεχομένως και μια γραμμή swap προς τις βρετανικές τράπεζες, για να απορροφήσουν τους κραδασμούς που αναπόφευκτα θα δεχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών κατακρημνίζεται η στερλίνα, καθώς το Brexit διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Remain, λίγες ώρες πριν την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων.

Αυτή την ώρα  το βρετανικό νόμισμα «βουλιάζει» κατά 10,38% στα 1,3330 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985.

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους, ότι εφόσον επισφραγιστεί το Brexit, τότε η στερλίνα θα κατρακυλήσει στα 1,20 δολάρια. «Η αγορά έχει αποτιμήσει το σενάριο της παραμονής και επομένως, εάν κερδίσει η έξοδος, τότε θα προκληθεί ένας πραγματικός σεισμός» δηλώνει ο Τζιμ Ρίκαρντς, αναλυτής της Stategic Intelligence.

Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 4,11% στα 1,0990 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 5,4% στα 100,4 γεν/δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

image

http://www.lykavitos.gr