Reuters: Ο εφιάλτης του 2015 επιστρέφει

kkkkkkk-696x387

Για «deja vu» κάνει λόγο το Reuters σε άρθρο του για την ελληνική κρίση, τονίζοντας πως η κατάσταση στη χώρα θυμίζει όσα είχαν συμβεί το 2015.

«Αυτή τη φορά όμως, υπάρχουν κάποιες διαφορές με τις προ διετίας διαπραγματεύσεις της «τελευταίας ευκαιρίας» για ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και η ευρωζώνη κινδύνευε να δει για πρώτη φορά ένα μέλος της να αποχωρεί από την ζώνη του ευρώ», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Και συνεχίζει: «Στην τακτική συνεδρίασή τους τη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα υπάρξει μια ριψοκίνδυνη διπλωματία ή ο φόβος της αποτυχίας. Ένας λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη ένα σχέδιο διάσωσης σε ισχύ – αυτή τη φορά το επιχείρημα είναι σχετικά με τη συμμόρφωση και τους μελλοντικούς στόχους, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση χρημάτων.

Πράγματι, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ενημερώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα για να τα καταφέρει τώρα, ακόμη κι αν αποτύχει να πάρει την επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης μέχρι την προθεσμία του Ιουλίου για την καταβολή έως και 7,5 δις. ευρώ».

«Όμως δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς», αναφέρει το Reuters, «πως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ευρωζώνη είναι μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει τον προστατευτισμό του προέδρου των ΗΠΑ, το Brexit, την άνοδο ή παρουσία των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γαλλία, τις εκλογές σε Γερμανία και Ολλανδία.

Έτσι, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ζητούν ταχύτητα στην εξεύρεση λύσης και προειδοποιούν ήρεμα για αστάθεια αν δε βρεθεί λύση».

Και συνεχίζει, με δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Υπάρχει μία κοινή αντίληψη πως αν χαθεί χρόνο στην επίτευξη συμφωνία, θα υπάρξει κόστος για όλους» αναφέρει στο Euro2day, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πολυεπίπεδο, και επομένως ιδιαίτερα πολύπλοκο. Ένα μέρος της πολυπλοκότητάς του αφορά το είδος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα και να διατηρήσει για μία περίοδο.

Το πακέτο διάσωσης, που υπεγράφη από την Ελλάδα και τους δανειστές της Ευρωζώνης, λέει πως το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας (το οποίο είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη). Από την πλευρά του το ΔΝΤ λέει πως το θεωρεί ανέφικτο αν η Ελλάδα δε λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του θεωρεί ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και αναφέρει πως δε θα συμμετάσχει σε κανένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν θεωρεί βιώσιμο. Η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι πιστωτές θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλιώς δε θα υπάρξει συμφωνία.

Και οι δύο πλευρές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά τη λήψη μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Η Ελλάδα λέει όχι. Η οικονομία της συρρικνώθηκε και πάλι κατά το 4ο τρίμηνο του 2016, και σχεδόν το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι και οι συνταξιούχοι έχουν δει ήδη 11 περικοπές στο εισόδημά τους».

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια για την κρίση, αν και όχι αρκετά ακόμα», καταλήγει το Reuters.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη