Σχέδιο «πολιτικού διχασμού»

20131019-134608

Έτοιμος να απαντήσει στις προκλήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορεί το Μαξίμου ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του

Επικίνδυνο σαν πληγωμένο θηρίο βλέπει η Κουμουνδούρου το Μαξίμου με δεδομένες τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες – σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ – αποκαλύπτουν έναν σχεδιασμό διαρκούς τροφοδότησης της στρατηγικής της έντασης εκ μέρους του πρωθυπουργικού επιτελείου, ελλείψει success story στο πεδίο της οικονομίας.
Ειδικότερα, κατά την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο σχεδιασμός να «χτυπηθούν» τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και οι κοινωνικοί αγώνες όχι μόνο με πολιτικά μέσα, αλλά ακόμη και με προβοκάτσιες είναι υπαρκτός και αποδίδεται στον πανικό του πρωθυπουργού, ο οποίος διαπιστώνει ότι δεν έχει επιτεύγματα να παρουσιάσει προκειμένου να χρυσώσει στην κοινωνία το χάπι των νέων μέτρων που του ζητούνται από την τρόικα.
Εκτός από υπαρκτός, ο σχεδιασμός αυτός – τον οποίο έσπευσε να προλάβει η Κουμουνδούρου ανοίγοντας θέμα τηλεφωνικών υποκλοπών – είναι προφανώς και επικίνδυνος καθώς διαμορφώνει κλίμα πολιτικής ανωμαλίας, στο οποίο έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μίλησε για σχέδιο «αποσταθεροποίησης», όπως θυμίζουν στελέχη του κόμματος τις τελευταίες μέρες.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν την εκτίμηση ότι ο Σαμαράς φοβούμενος το πολιτικό του τέλος καταφεύγει στην ακραία πόλωση επιχειρώντας να διχάσει τον ελληνικό λαό και μάλιστα «με πρακτικές και ιδεοληψίες μετεμφυλιακής κοπής». Συγκεκριμένα, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τον αποκάλεσε «αρχιερέα του πολιτικού διχασμού».
Η Κουμουνδούρου βλέπει να επιβεβαιώνονται οι εδώ και καιρό εκφρασμένες ανησυχίες της για «κυνήγι μαγισσών» και στην απροκάλυπτη προσπάθεια του Μαξίμου με την αρωγή και ορισμένων ΜΜΕ «της παλιάς και της νέας διαπλοκής» να φορτωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εμπρησμοί στις Σκουριές και στη Μαρφίν.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ισχυροποιείται στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η πεποίθηση ότι το Μαξίμου θα συνεχίσει να κλιμακώνει τη στρατηγική της έντασης και του αυταρχισμού, τακτική που εγκαινίασε ήδη από τις αρχές του 2013, τόσο εξαιτίας ιδεολογικών αγκυλώσεων και αντιαριστερών αισθημάτων των συνεργατών του πρωθυπουργού όσο κι επειδή το υπαγορεύει η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης του πρωθυπουργού.
Στις προθέσεις της Κουμουνδούρου δεν είναι να τροφοδοτεί τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν αγγίζει τους πολίτες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας του μνημονίου, κι επιπλέον διαμορφώνει κλίμα απαξίωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης και υποβάθμισής της σε «κοκορομαχία».

Φρένο στην ένταση

Αντιθέτως, επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι η συζήτηση να στρέφεται εκεί που το Μαξίμου «χάνει το παιχνίδι», δηλαδή στην οικονομία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση με τη βοήθεια του μιντιακού συστήματος είναι εκείνη που διαμορφώνει την ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι οι κάθε είδους προκλήσεις από την πλευρά του Μαξίμου δεν θα μένουν αναπάντητες.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το γεγονός των ηχηρών διαφοροποιήσεων καραμανλικών στελεχών (Αντώναρος, Παυλόπουλος, Σπηλιωτόπουλος) αλλά και στελεχών της κυβέρνησης (Αβραμόπουλος) από τις επιλογές Σαμαρά. Στις στοχεύσεις των ιθυνόντων της Κουμουνδούρου είναι να βαθύνουν τα ρήγματα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Π.Ε. της Ν.Δ. μίλησε ανοιχτά για «πολιτική απομόνωση» του Σαμαρά «μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

Ανοίγει η συζήτηση για εκλογικές συνεργασίες – υποψηφιότητες

Αρχίζει σιγά – σιγά στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τις εκλογικές συνεργασίες και υποψηφιότητες με δεδομένο ότι το 2014 είναι χρονιά τουλάχιστον διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και Τοπική Αυτοδιοίκηση) ενώ είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εθνικές εκλογές – η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως θα συνεχίσει να τις ζητάει.
Το παραπάνω Σαββατοκύριακο η συζήτηση για τις υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογών θα ανοίξει στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (εκτός απροόπτου). Από τις δημοσκοπήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να μετρούν τη δημοφιλία στελεχών και βουλευτών των κομμάτων, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ψηλά στις προτιμήσεις των δημοτών της Αθήνας είναι η Σοφία Σακοράφα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (η οποία ωστόσο φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια για τον Δήμο της Αθήνας) και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναζητούν πρόσωπα ή σχήματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία μπορούν να υπάρξουν εκλογικές συνεργασίες, προωθώντας έναν νέο γύρο διεύρυνσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιδιώκεται αυτός να έχει οργανωτικά χαρακτηριστικά. Οι πρώτες προτάσεις έχουν κατατεθεί σε κλειστή σύσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της πλειοψηφίας, ωστόσο η συζήτηση φαίνεται να είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο καθώς προτείνονται και πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καν βολιδοσκοπηθεί. Ανεξάρτητες προσωπικότητες, καθηγητές, κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας φαίνεται να βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του ηγετικού επιτελείου, το οποίο εξετάζει τις προοπτικές συνεργασιών υπό την παραίνεση του προέδρου να προσεχθεί ποια πρόσωπα ευνοούν και ποια μπορεί να βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως σε τροχιά προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο την εκλογική συνεργασία φαίνεται να βρίσκεται η Λούκα Κατσέλη και η Κοινωνική Συμφωνία (ο φορέας που εκπροσωπεί), παρόλο που διαψεύστηκαν δηλώσεις της ότι επίκεινται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις για εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης ερμήνευσε τις δηλώσεις Κατσέλη ως εκδήλωση δικών της προθέσεων και τόνισε ότι τα περί «προχωρημένων συζητήσεων» που ανέφερε η πρώην υπουργός «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Με αυτόν τον τρόπο η Κουμουνδούρου στέλνει το μήνυμα ότι πιέσεις και αξιώσεις για προνομιακή μεταχείριση δεν θα βρουν ανταπόκριση.
Επίσης, ενδιαφέρον εκδηλώνεται εδώ και καιρό από τους βουλευτές που συγκροτούν την κίνηση «Κοινωνία πρώτα» Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά και Θόδωρο Παραστατίδη. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση του Ο. Βουδούρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Δεν προβάλλει πλέον απλά θέσεις αρχής, αλλά δρα ως μελλοντικό κόμμα εξουσίας» και πως «το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτίζει γέφυρες με Ευρωπαίους ηγέτες και ανοίγει διάλογο με τους εταίρους και τους δανειστές είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη».
Ακόμη, οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ Α. Νεφελούδης και Στ. Μπαγεώργος («Αριστερή Προοπτική») αλλά και ένα κομμάτι των Οικολόγων Πράσινων φαίνεται να είναι στα υπόψη της ηγεσίας. Πάντως αντιδράσεις εκδηλώνονται ήδη από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία θεωρεί συνεργασίες, π.χ. με Κατσέλη ή Βουδούρη, ως «μη επωφελείς».

 ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.