Daily Archives: Ιουνίου 30, 2014

ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ … Όταν είσαι «Επαναστάτης του καναπέ» περίμενε πως θα σε προλάβει ο πόλεμος

image82

Λόγια – λόγια – λόγια, λέγονται και γράφονται καθημερινά, ουσία συνήθως λίγη και πράξη ανύπαρκτη. Όταν αφήνεις οι άλλοι να αποφασίζουν για σένα δίχως εσένα, το συνηθέστερο σενάριο είναι να συρθείς σε κάποιο πόλεμο, είτε ντυμένος το χακί, είτε περιμένοντας κάποια «έξυπνη» βόμβα ή πύραυλος να σε πετύχει.

Ευχολόγια πλείστα από διάφορους ασήμαντους της ιστορίας, όλοι παρακολουθούμε μέσα στην αρένα να ελευθερώνονται τα θηρία, για να κατασπαράξουν τα θύματά τους, μετά έχουν σειρά άλλοι και κάποια ανύποπτη στιγμή εμείς…

Πόλεμος μια λέξη συνυφασμένη με την έννοια του ανθρώπου. Κάποιες στιγμές μέσα στην ιστορία λουφάζει, είναι τότε που κυριαρχούν η λογική, η τέχνη, ο πολιτισμός η συναδέλφωση των λαών, και ξαφνικά όλα λούζονται στο κόκκινο αίμα, φωτιά, καπνοί και κουρνιαχτός σκεπάζουν τη πλάση, χώμα και αίμα αποτελούν μια ιδιότυπη λάσπη, όχι δημιουργίας τούτη τη φορά αλλά θανάτου, δείχνοντας στο κόσμο την ασχήμια και το τρόμο της κόλασης.

Ακόμη δεν προφτάσαμε να γιορτάσουμε την 70η επέτειο από τη λήξη του προηγούμενου Β΄ παγκόσμιου σφαγείου, και να πάλι ο πόλεμος «προ των πυλών», μας δείχνει αδιάντροπα το φρικιαστικό του πρόσωπο ζητώντας ξανά να κατασπαράξει, νέους, παιδιά, γέρους, άντρες, γυναίκες, κυρίως φτωχούς, αλλά όλους σχεδόν να είναι αθώοι και άσχετοι με τα σχέδια που εξυφάνθηκαν δαιμονικά από τους δολοφόνους των λαών.

Κατάλαβέ το καλά, από το καναπέ δεν παλεύεται το τόσο κακό που συσσωρεύτηκε γύρω σου, γι’ αυτό ανασήκωσε τη πλάτη και απόσεισε τους, θύμισέ σε όλους αυτούς που πίστεψαν πως μπορούν ασύστολα να κουρσεύουν το παρόν και το μέλλον σου, πως δεν είσαι εύκολο «θύμα» και αν πέσεις, θα πέσεις τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και τιμή.

Που είναι η εκκλησία σου, να διοργανώσει λαοσύναξη ειρήνης

Που είναι οι πνευματικοί σου ταγοί, να υψώσουν τις ουρανομήκης φωνές τους και να ακουστούν ως τον 7ο ουρανό, αρθρώνοντας το φτάνει πια…

Που είναι όλοι αυτοί οι ένστολοι και μη, να υψώσουν το ανάστημά τους επάνω από μικροψυχίες και διαφορές ενωμένοι σε ένα ενιαίο μέτωπο ανθρωπιάς, αντίστασης, ειρήνης και αγάπης.

Που είναι τα μεγαλόστομα τα λόγια, από χείλη δειλά και ανεύθυνα, που σκόρπισαν στον πρώτο ανεμοστρόβιλο.

Σε λίγο θα είναι αργά για τα όποια δάκρυα, αφού το «ντόμινο» των εξελίξεων θα έχει ήδη δρομολογηθεί, δίχως δυνατότητα επιστροφής, και το σφαγείο θα έχει ξεκινήσει την αποτρόπαια δουλειά του.

Όταν ο χρόνος περάσει από το σημείο μηδέν, της όποιας αντίστροφης μέτρησης, το αίμα και η φωτιά θα πλημμυρίσουν τα πάντα, τόσο που δεν θα μπορείς να ανασάνεις…

Όσο είναι λοιπόν καιρός ας φωνάξουμε, ας ξεσηκωθούμε, ας αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι υπάρχουμε και δεν βρισκόμαστε σε καταστολή στην εντατική!!!

Ξεσηκωθείτε ωρέ έλληνες δεν μας ταιριάζει τόση θανατερή κατάντια!!!

ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ … Α ρε Μάνα!

image82

Ήταν χειμώνας, έξω έκανε κρύο ήταν η στιγμή που γεννήθηκα και που γεννήθηκες και εσύ. Πιο μπροστά ήσουν κοριτσάκι…όταν με γέννησες έγινες Μάνα…

Μέχρι τα πέντε μου χρονιά κρεμόμουν από πάνω σου σε κάθε ευκαιρία, καθόσουν δίπλα μου και μου ζωγράφιζες ήλιους και λουλούδια και ουρανιά τόξα, με έπαιρνες αγκαλιά και με κανάκευες.

Από εκείνη την ηλικία και μετά έγινα αχάριστος. Μου ήταν όλα δεδομένα, γιατί δεν ένιωθα την ανάγκη να σου πω ευχαριστώ κάθε μέρα που έβρισκα φαγητό μετά το σχολείο.

Δεν σκέφτηκα να σε ευχαριστήσω ποτέ για τα σιδερωμένα μπλουζάκια, ούτε για τα όμορφα μπαλώματα που έκανες στα παντελόνια μου κι ας σ’ έβγαιναν τα μάτια, κι ας τρυπούσες τα δάκτυλα σου, να ήμουν καθαρός και περιποιημένος σ’ ένοιαζε. Το μόνο που ήξερα ήταν να γκρινιάζω που έκανες πάλι ρεβίθια που δεν μ’ άρεζαν, που ανακάτευες τα μακαρόνια με την σάλτσα, που δεν βρήκα σιδερωμένο το μπλουζάκι που ήθελα…..θύμωνα που κατέβαζες το ποστερ με την Ζωή Λάσκαρη με εκείνο το μπικίνι και ήμουν έξω φρένων που έψαχνες τι κρύβω κάτω απ’ τα βιβλία του σχολείου..στο λέω τώρα, Μικι Μαους……ούτε μου έκανε εντύπωση ότι το δωμάτιο μου ήταν πάντα καθαρό. Ακατάστατο αλλά καθαρό….α ρε Μάνα….

Το μόνο σου παράπονο ήταν η αχαριστία μου και που δεν σου είπα ούτε ένα ευχαριστώ…..τα δικά μου παράπονα ότι δεν μου ικανοποιούσες τις 5.248 επιθυμίες μου και δεν με κατάλαβες ποτέ…….

Με κτυπούσαν τα αλλά παιδάκια και πονούσες πιο πολύ εσύ….με έπαιρνες αγκαλιά και με προστάτευες….Όταν μεγαλώνοντας γυρνούσα αργά τα βράδια, σε έβρισκα σκυμμένη στα σκοτεινά να με προσμένεις βουβή, ξάγρυπνη και χλωμή. . . α ρε Μάνα . . .

Μεγάλωσα ρε Μάνα και θυμάμαι το ρολό κιμά με το αυγό στην μέση, το ξεμάτιασμα σου κάθε φορά που με πονούσε το κεφάλι, τα σεμεδάκια που έκανες και μου λεγες ότι όταν αποφασίσω να νοικοκυρευτώ είναι για την προίκα μου….Μεγάλωσα ρε Μάνα και κατάλαβα ότι είχες ξεχάσει τους πόνους του τοκετού και μου λεγες ότι ποτέ δεν ξέχασες το πρώτο κλάμα του μωρού σου, το δικό μου κλάμα . . .

Δεν σε ρώτησα ποτέ γιατί τα χέρια σου ήταν ροζιασμένα και γιατί είχες μαύρους κύκλους κάτω απ τα μάτια σου, εσύ καταλάβαινες ότι δεν έλεγα . . . α ρε Μάνα . . .

Μεγάλωσα και δεν σου είπα ποτέ ότι σε αγαπώ . . .

Σε ευχαριστώ γιατί έκανες όλη την παιδική μου ηλικία να μυρίζει γαζία και αγιόκλημα… Σε ευχαριστώ γιατί μέσα στα μάτια σου αντίκρισα το πρώτο δάκρυ της χαράς σου για μένα… Σ ευχαριστώ παρότι δεν είχες πλούτη υλικά να μου δώσεις, μου ‘δωσες όμως τα πλουσιότερα δώρα που πήρα στην ζωή μου, το φιλί και την αγκαλιά της Μάνας!!

Είμαι σίγουρος ότι εκεί ψηλά που είσαι μυρίζει παντού γαζίες και αγιοκλήματα . . .

Σε αγαπώ, σε ευχαριστώ και συγγνώμη ρε Μάνα . . .

Θύμιος Καρακατσάνης 1940 – 2012

image82

Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως σε αριστοφανικούς ρόλους. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, έλεγε δυνατά τη γνώμη του και υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του.

Ο Ευθύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και από το 1960 εργαζόταν συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του «Θεάτρου Τέχνης» και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.

Αριστοφανικός ηθοποιός, ο Καρακατσάνης διέγραψε μια πλούσια πορεία, ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στις κωμωδίες του ποιητή. Συμμετείχε, άλλωστε, και στην ιστορική παράσταση του Κουν με τους Όρνιθες (1959), όπως αυτή παρουσιάστηκε το 1962 και την περίοδο 1964-1965 σε παγκόσμια περιοδεία. Έπαιξε στην επιθεώρηση και ερμήνευσε μεγάλη γκάμα ρόλων, σε έργα των Ψαθά, Πίντερ, Χάσεκ, Καλντερόν, Μολιέρου και Νιλ Σάιμον.

Κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός, ο Καρακατσάνης είχε μικρή παρουσία στη μεγάλη οθόνη, με 11 ταινίες στο ενεργητικό του από το 1967 έως το 1986. Από τις τελευταίες του εμφανίσεις στο θέατρο ήταν στο Θάνατο του εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ και τις Νταντάδες του Γιώργου Σκούρτη, ενώ το καλοκαίρι του 2011 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, με συμπρωταγωνιστές τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Παρτσαλάκη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Κώστα Βουτσά και Βάσια Τριφύλλη.

Τον Νοέμβριο του 2011, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso, είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το θέατρο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση αν θα εμφανισθεί στη σκηνή, απάντησε: «Θα εμφανιστώ στη Δευτέρα Παρουσία. Για μένα η αυλαία έπεσε…».

Ο Θύμιος Καρακατσάνης πέθανε στις 30 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 71 ετών. Έως και την τελευταία στιγμή, στο πλευρό του στάθηκαν η αγαπημένη σύζυγός του Ρούλα, και οι δύο τους κόρες, η ηθοποιός Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και η εικαστικός Κατερίνα Καρακατσάνη.

Θέατρο

Σκηνοθεσίες

  • «Πλούτος» του Αριστοφάνη
  • «Όρνιθες» του Αριστοφάνη
  • «Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά
  • «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά
  • «Oύρσουλα» του Μπάμπη Τσικλιρόπουλου (1995)
  • «Ο Τελευταίος Να Κλείσει την Πόρτα» του Γιώργου Κωνσταντίνου
  • «Νεφέλες» του Αριστοφάνη
  • «Ταρτούφος» του Μολιέρου
  • «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη

Ερμηνείες

  • «Πλούτος» του Αριστοφάνη
  • «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ
  • «Ξανά μαζί» του Νιλ Σάιμον
  • «Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά
  • «Ειρήνη» του Αριστοφάνη
  • «Αρμένικο Φεγγάρι»
  • «Γυναίκα στοιχείο» του Πέντρο Καλντερόν
  • «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν (1959) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
  • «Ο Ταρτούφος» του Μολιέρου
  • «Λυσιστράτη»
  • «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ
  • «Ο Τελευταίος Να Κλείσει την Πόρτα»
  • «Οι Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη
  • «Νεφέλες» του Αριστοφάνη

Κινηματογράφος

  • «Το πιο λαμπρό αστέρι» του Κώστα Καραγιάννη (1967)
  • «Η χαρτορίχτρα» του Κώστα Καραγιάννη (1967)
  • «Μπουμ Ταρατατζούμ» του Ερρίκου Θαλασσινού (1972)
  • «Η γυναικοκρατία» του Ερρίκου Θαλασσινού (1973)
  • «Το Λάθος» του Πέτερ Φλάισμαν (1975)
  • «Οι νταντάδες» του Νίκου Ζαπατίνα (1979)
  • «Ιδού η Μήλος, ιδού και το πήδημα» του Νίκου Περάκη (1979)
  • «Το χαμόγελο της Πυθίας» του Σέρτζιο Μπεργκοντσέλι (1979)
  • «Ο Γυρολόγος» του Πάνου Γλυκοφρύδη (1980)
  • «Καραβάν Σαράι» του Τάσου Ψαρρά (1986)

Περί Πηγών…