Daily Archives: Αυγούστου 23, 2014

ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΓΡΑΦΕΙ …Ένας παλιάτσος είμαι εγώ Ξέρω να κλαίω, να γελάω, να πονώ..

286370-wallpaper_ill67

Τίποτα δεν έγινε ποτέ καλύτερο στην πλάση. Ούτε θα γίνει τώρα.. Κλείνω τα μάτια και με την εικόνα σου αποτυπωμένη στο νου και τη μουσική να μιλάει στην καρδιά μου και ονειρεύομαι.. Σε λόγια πάλι θα χαθώ αφηρημένα. Σαν από κείνα που πουλώ στην αγορά για να αγοράσω εσένα..Λόγια που ξέρω πως δεν νοιάζουνε κανένα, μονάχα εσένα και εμένα.. Λόγια που γράφω να περάσει η βραδιά..

Γραφω ομορφα τραγούδια για παράξενες αγάπες, που επιζούν μόνο στην άκρη του μυαλού..Για όλες εκείνες τις μικρές μου ιστορίες, Σαν νυχτεριδες και αράχνες, Που κάθε νύχτα μου στοιχειώνουνε το νου..Μα τώρα άκου της σιωπής την μελωδία, Ξέρω θα φύγεις πριν χαράξει η θαμπη ανατολη.. Μια μελωδία που την σκάρωσα για σένα, και ένας αγέρας που φυσάει λυπημένα, μου ψιθυρίζει πως και απόψε δεν θα ρθεις, δεν θα φανείς..

Το παρελθόν έχει πικρές ώρες και στιγμές, εχει δεμένα χέρια και πολλές ήττες..το βραδυ εκεινο σταχτες κοιτούσα στο λιβάδι, οταν με είδες πνιγμένο στα κλάματα..με άκουγες όταν σου έλεγα ένα ψέμα, οταν εξαντλημένος με έπαιρναν τα αστερια….και τωρα που κατεβαίνει η νύχτα στα βουνά, που κατεβαίνει αθόρυβα, εσυ εισαι αγγαλια με το φεγγαρι, και εγω τις νύχτες ντύνομαι παιδί που ψάχνει στο σκοτάδι…..Τη μέρα κρύβομαι καλά μα είναι βαρύς ο πόνος, εχω εσενα να μ’αγαπας μα πάλι νιώθω μόνος….μακρυα σου τις νύχτες πριν να κοιμηθώ ανάβω όλα τα φώτα, και προσπαθώ να φοβηθώ όπως φοβόμουν πρώτα…τωρα που θα πέσεις για ύπνο θελω να ακούς τον ήχο της βροχής, να ερωτευτείς, και να νιώθεις ότι υπάρχει ενας αλητης της ζωης που σε αγαπάει και νοιάζεται για σένα…Περπατώ στα μονοπάτια του μυαλού σου αποψε, και ακούω την ρυθμική αναπνοή σου..

Κάποιες στιγμές μου ψιθυρίζεις, δειλά στην αρχή, για τις πληγές σου που ακόμη αιμορραγούν.. Σου φωνάζω να πάψεις, μα εσυ καλύπτεις την φωνή μου με την δική σου…Απόψε βρέχει..οι στάλες χορεύουν πάνω στους δρόμους γεμίζοντας μικρά ποτάμια που τρέχουν θαρρείς και προσπαθούν να προλάβουν κάτι..Το μυαλό επαναστατεί…τραβάς την κουρτίνα, όχι δεν θέλω να βλέπω, δεν θέλω να ακούω δεν θέλω να νιώθω πια… κλείνω τα μάτια στην θέα σου προτιμώντας το δικό σου μαύρο και με αυτό μένω μέχρι να με συναντήσω…..

εγραψε το πιτσιρικι

ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΓΡΑΦΕΙ … Εγώ ο Ξένος

286370-wallpaper_ill67

Αυτοί που κυριαρχούν φαίνεται ότι έχουν χάσει απολύτως το στόχο, χτυπημένοι χαυνωτικά από την αυτοϊκανοποίηση της κυριαρχίας τους επί του ανθρώπου. Φαίνεται ότι οι νάρκισσοι της δύναμης και του χρήματος υποκαθιστούν τον Κόσμο(Σύμπαν) με τον μικρόκοσμό τους και το Παν με τα μικροπάθη τους. Γι’ αυτό έχουμε, πλέον, έναν κόσμο χωρίς άνθρωπο και έναν άνθρωπο χωρίς κόσμο, ζώντας τον πολιτισμό του στιγμιαίου, εκείνου που αναπτύσσεται και σαπίζει επιτόπου. Σ’ αυτή την επικρατούσα λογική οι πολλοί (οι σκλάβοι της εργασίας) είναι οι αναλώσιμοι της Ιστορίας, η οποία είναι το ατέλειωτο χρονικό θριάμβων των «εχόντων» στο μεγάλο συμπόσιο της κοινωνίας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αλληλοσπαρασσόμενα είδη στο μεγάλο συμπόσιο της ζούγκλας! Αυτή η αντίληψη σε συνδυασμό με τους διασπαστικούς μηχανισμούς στο εσωτερικό της κοινωνίας και την κατανάλωση φθόνου, φόβου, ρατσισμού, κομφορμισμού και της ακόρεστης επιθυμίας για κέρδος, δίνει τη χαριστική βολή στην πολιτική. Οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι και οι αδύνατοι εκλαμβάνονται ως βάρος, ως καταραμένο απόθεμα, ως λίπος-χρέος από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί η κοινωνία για να συνεχίσει να υφίσταται. Συνεχίστε, συνεπώς, να αφαιρείτε λίπος, κάντε τους φτωχούς να καταλάβουν ότι δεν είναι εκμεταλλευόμενοι, ότι είναι ξεπερασμένοι και αδέξιοι, ότι είναι τεμπέληδες και ότι η «σοφία» είναι ο κοινός νους που περιλαμβάνει τις δύο πνευματικότητες, αυτή του λογιστή κι εκείνη του εφόρου. Ό,τι υπερβαίνει αυτές τις δύο «πνευματικότητες» εξοβελίζεται ως ακαταλαβίστικος ελιτισμός, ως εμπόδιο στη ρευστότητα της αγοράς και τη μικροφυσική της υπακοής. Η μικροφυσική της υπακοής σημαίνει την προσαρμογή στη νόρμα ενός ανθρώπου που έχει καταστεί ένα πολύχρωμο ετερόκλητο μωσαϊκό, χωρίς συνδετικό, ενοποιό νόημα-ιστό και όπου κάθε η ψηφίδα έχει την αυτόνομη αξία χρήσης της, ως μέρος, ως δεξιότητα. Αυτός ο «άνθρωπος δεξιότητα ή εξάρτημα» (l’ home rouage) δεν έχει ψυχή! Η προσωπικότητα -η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη, η εντιμότητα- δημιουργεί προβλήματα, τριβές, αφού προσδίδει νόημα στη λειτουργία της «μηχανής» και γι’ αυτό αφαιρείται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κατάθλιψη και ο αυτοχειριασμός είναι η έσχατη πράξη άρνησης της απώλειας της αυτοεκτίμησης, η ύστατη αμυντική αντίδραση του κατακερματισμένου ανθρώπου μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής απώλειας του εαυτού. Κάποτε, ο ξευτιλισμένος εργαζόμενος έβρισκε την ισορροπία του, καταφεύγοντας στους οργανωμένους ομοίους του, στο σωματείο. Αλλά σήμερα τα συνδικάτα δεν αμφισβητούν. Η αμφισβήτηση λογίζεται ως αμετροέπεια, που δεν ερμηνεύεται πια ως «ιεροσυλία», αλλά σαν «παράνοια». Από εδώ αρχίζουν να εμφανίζονται ένα-ένα τα διαγνωστικά στοιχεία της «γραφικότητας» και της απονέκρωσης του κοινωνικού ιστού.

εγραψε το πιτσιρικι

Κώστας Γεωργάκης 1948 – 1970

286370-wallpaper_ill67

Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε ανώνυμα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα».

Αφού τελείωσε το γράμμα, βγήκε από το σπίτι και με το 500αράκι Φιατάκι του, που είχε κολλημένη μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρμπρίζ του, έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στην Πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Από το πορτ μπαγκάζ πήρε τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη και ύστερα κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Παλάτσο Ντουκάλε, στο οποίο στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της πόλης. Κάτω από τη μεγάλη στοά, άνοιξε τα μπουκάλια και έριξε τη βενζίνη στα ρούχα του. Μετά άναψε το σπίρτο…

Εκείνη την ώρα στην πλατεία ήταν μόνο μια ομάδα εργατών καθαριότητας, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν τον έλληνα φοιτητή. Όταν έφθασαν κοντά του, οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το σώμα του, ωστόσο ο Κώστας Γεωργάκης είχε ακόμη το κουράγιο να φωνάξει: «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δέκα ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Στο σημείο της θυσίας υπάρχει σήμερα μια μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή στα ιταλικά: «Η Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».

Η Χούντα αποσιώπησε το γεγονός κι επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση. Η πράξη του αφύπνισε τη διεθνή κοινή γνώμη για την κατάσταση στην Ελλάδα, που στέναζε κάτω από την μπότα των Συνταγματαρχών.

Ο τάφος του Κώστα Γεωργάκη βρίσκεται στο Α” Δημοτικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας. Μια μικρή πλατεία της πόλης φέρει το όνομά του, ενώ έχει αναγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν του.

Η αυτοθυσία του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη είναι μοναδικό και ξεχωριστό γεγονός στην αντίσταση κατά της Χούντας, προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο μεγάλος μας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος απαθανάτισε τη θυσία του με τους στίχους από το ποίημά του «Η Θέα του Κόσμου»: «…ήσουν η φωτεινή περίληψη του δράματός μας…στην ίδια λαμπάδα τη μία, τ” αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος μας…»