Θρησκευτικά

Εγραψε:    Καλησπέρα πιτσιρίκο! Καιρό θέλω να σου γράψω για ένα θέμα που συναντώ συχνά στις συζητήσεις μου με άλλους αριστερούς: την θρησκεία και ειδικότερα τον Χριστιανισμό. Τις τελευταίες ημέρες, με την πιο πρόσφατη αφορμή που έδωσε η «Ιερά» Σύνοδος με τις αποτεφρώσεις, έχει γίνει χαμός με αριστερούς αλλά και άθεους να δηλώνουν ότι θα αποτεφρωθούν για να πάνε κόντρα στους παπάδες. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι ορθόδοξοι έχουν μείνει πολύ πίσω σε αυτό το θέμα και θα προτιμούσα την αποτέφρωση για πολλούς λόγους που έχουν ήδη ειπωθεί.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί είναι τόσο πιο επιθετικοί απέναντι στον Χριστιανισμό και νομίζουν ότι οι υπόλοιπες θρησκείες δεν έχουν τα ίδια προβλήματα (ειδικά το θέμα του διαχωρισμού του κράτους με τον κλήρο στην κάθε χώρα).

Γιατί σου τα λέω αυτά θα μου πεις. Γιατί το «τέρας» βρίσκει ένα ακόμα πάτημα να διασπά κόσμο που έχει ίδια συμφέροντα (ταξικά).

Γιατί ανεξάρτητα αν κανείς είναι άθεος ή πιστεύει σε οποιαδήποτε θρησκεία ο Ιησούς είναι υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο και ιδεολογικός πρόγονος όλων των αριστερών.

Από πού κι ως πού; Τρία παραδείγματα φτάνουν:

1) Αγαπάτε αλλήλους (πολλοί συμφωνούν ότι αριστερά είναι η ιδεολογία της αγάπης),
2) Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν (να φορολογηθούν οι πλούσιοι σε σύγχρονη μετάφραση),
3) Οι διδαχές της παραβολής του «καλού Σαμαρείτη» μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Ιησούς ήταν αντιρατσιστής.

Επίσης ήταν, πάντα σύμφωνα με τα ευαγγέλια, κατά της εμπορευματοποίησης της θρησκείας εξ ου και το ότι έδιωξε τους εμπόρους από τον ναό του Σολομώντα και αποκαλούσε πολλούς ιερείς «φαρισαίους».

Εννοείται ότι βάσει των προηγούμενων θα ήταν εντελώς αντίθετος με πράξεις όπως τις σταυροφορίες (που στο διάβα τους λεηλατούσαν χωριά κ βίαζαν γυναίκες) και το «εν τούτω νίκα».

Δεν είμαι ο μόνος που τα πιστεύει αυτά. Εγώ είμαι ο κανένας. Ενδεικτικά ο Χρόνης Μίσσιος σε συνέντευξή του αποκαλεί τον Χριστό επαναστάτη-οραματιστή και μαζί με τον Γκεβάρα τους ξεχωρίζει από πολλούς άλλους «επαναστάτες».

Για να κλείσω δεν γίνεται να αφήνουμε τους δεξιούς να καπηλεύονται με τα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια » τα πιστεύω ανθρώπων που ιδεολογικά θα έπρεπε να είναι με εμάς.

Γιατί ο αριστερός μπορεί να πιστεύει (ή μη) σε όποια θρησκεία θέλει.

Αυτός που αυτοαποκαλείται Χριστιανός, όμως, δεν μπορεί να μην ακολουθεί τα λόγια του Χριστού.

Και η ιστορία έγραψε: ο Ιησούς (για τους Χριστιανούς Μεσσίας-Χριστός και ότι άλλο θέλουν) υπήρξε, και όσο και αν θέλουν να το ξεχάσουμε κάποιοι είναι η θρησκεία που αγκαλιάστηκε από τους αδύναμους (κυρίως δούλους και γυναίκες οι οποίοι σε όλο τον κόσμο τους είχαν τότε χειρότερους από τα ζώα).

Υ.Γ.: Διαχωρισμός Κράτους- Κλήρου ΤΩΡΑ.

Ο Κανένας!

(Αγαπητέ φίλε, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει. Επίσης, έχει το δικαίωμα να μην πιστεύει σε τίποτα. Η πίστη είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση και δεν με αφορά η πίστη κανενός, εκτός αν θέλει να μου φορέσει καπέλο την πίστη του. Αλλά οι άνθρωποι βαφτίζονται χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή οτιδήποτε άλλο, χωρίς να τους ρωτήσει κανείς. Πριν καν φτάσουν σε ηλικία να μιλήσουν. Ο λόγος της επιθετικότητας απέναντι στον χριστιανισμό -και όχι τόσο στις άλλες θρησκείες- έχει να κάνει με το γεγονός πως ζούμε σε χριστιανική κοινωνία και βιώνουμε καθημερινά τις τεράστιες αντιφάσεις των χριστιανών και των κληρικών. Άλλα λένε πως πιστεύουν και άλλα κάνουν. Επίσης, η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι μεν χριστιανικό κλαμπ αλλά στις υπόλοιπες χώρες -εκτός της Ελλάδας- έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας εδώ και δεκαετίες. Σε κάποιες έχει περάσει και αιώνας από τον διαχωρισμό. Στην Ελλάδα, το Σύνταγμα γράφει στην επικεφαλίδα «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», οι πολιτικοί ορκίζονται στον Θεό και όχι στο λαό, και οι παπάδες μπουκάρουν με τις αγιαστούρες στη Βουλή για να ραντίσουν τους βουλευτές. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα ή όχι; Εγώ θέλω να είναι. Διαφορετικά, να την συγκρίνουμε με τη Σαουδική Αραβία και όχι με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσωπικά, είμαι ευτυχισμένος που γεννήθηκα σε χριστιανική κοινωνία -και όχι σε κάποια άλλη- αν και δεν πιστεύω. Ο χριστιανισμός ήταν πολύ χρήσιμος και είχε σοβαρή πρόταση και νόημα όταν δημιουργήθηκε -όπως και ο ισλαμισμός- αλλά δεν εκφράζει σήμερα τίποτα γιατί δεν ζούμε πια ως νομάδες, ούτε είμαστε βοσκοί και χωρικοί. Ο χριστιανισμός, ο ισλαμισμός και οι άλλες θρησκείες ηττήθηκαν κατά κράτος από τον καπιταλισμό που είναι η μόνη πραγματική θρησκεία σήμερα. Δεν μπορεί να είσαι και χριστιανός και καπιταλιστής. Γι” αυτό οι καλύτεροι καπιταλιστές είναι οι προτεστάντες, ενώ οι ορθόδοξοι είναι οι πιο γελοίοι καπιταλιστές. Δεν γίνεται να είσαι και ορθόδοξος και καπιταλιστής, και όποιος δεν το καταλαβαίνει έχει νοητικό πρόβλημα. Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας τώρα, για να τελειώνουμε επιτέλους με την υποκρισία και να προχωρήσουμε. Με τον καθένα να πιστεύει όπου θέλει και να επιλέγει αν θα ταφεί ή θα αποτεφρωθεί. Τελειώνοντας, να πω πως με συγκινεί ο Χριστός ως δάσκαλος αλλά ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός, όπως και ο Μαρξ δεν ήταν μαρξιστής. Ο Χριστός ήταν ο Χριστός. Και ο Μαρξ ήταν ο Μαρξ. Να είστε καλά.)

pitsirikos-logo