Daily Archives: Ιανουαρίου 4, 2015

Τραγικοί «επαναστάτες» με δανεικά συνθήματα

images

Ήταν 24 Οκτωβρίου του 2009 όταν ο νεοεκλεγέντας, τότε, πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παναδρέου, παρουσιάζοντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα των 100 ημερών του για τη χώρα, έκανε λόγο για μια «επανάσταση του αυτονόητου» , της οποίας θα ηγείτο ο ίδιος, απέναντι «σε ένα διεθνές οικονομικό κατεστημένο που …  αρέσκεται να φορτώνει την κρίση στα μεσαία και φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας» (βλέπε σχετικό σύνδεσμο  ).

Περίπου έξι μήνες αργότερα ο ίδιος πρωθυπουργός ανακοίνωνε την αίτηση της χώρας για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της Τρόικας, υιοθετώντας ένα πρόγραμμα που στους πρώτους δεκαέξι μήνες εφαρμογής έσπασε κάθε αρνητικό οικονομικό ρεκόρ διεθνώς οδηγώντας στην κατακρήμνιση της μεσαίας τάξης και στην μεγαλύτερης αύξηση των επιπέδων φτώχειας μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, αναγκάζοντας τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί.

Μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε το Μνημόνιο με την «επανάσταση του αυτονόητου» ,  λέγοντας  χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει, να κάνουμε μία επανάσταση, την επανάσταση του αυτονόητου» και επεξηγώντας πως το αυτονόητο ήταν «οι αλλαγές σε όλους τους τομείς, η πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς και η λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών να είναι προς όφελος των πολιτών, η καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και το τέλος των πελατειακών σχέσεων» (βλέπε σχετικό σύνδεσμο).

Αυτό που ακολούθησε ήταν η πτώχευση της χώρας και η αναδιάρθρωση με δάνεια που τη χρέωσαν μέχρι το 2060, με πιθανότητα οριστικής εξόφλησης τους ακόμη και ως το 2100 και μαζί με αυτά η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και η απαξίωση της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

Η επιστροφή Παπανδρέου, κάποια στιγμή, ωστόσο, στο ρόλο του προέδρου ενός κόμματος  ήταν αναμενόμενη. Μία πολιτική δυναστεία όπως των Παπανδρέου δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέχεια, τουλάχιστον όχι αμαχητί.

Αυτό, παρόλο που ο τελευταίος εκ των εκπροσώπων της, ο Γιώργος, συνέδεσε το όνομα του με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική τραγωδία της Ελλάδας στις τελευταίες δεκαετίες και παρά το ότι ο δεύτερος εξ αυτών, ο Ανδρέας, προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ που καταγράφηκε ποτέ σε αναπτυγμένη ή αναδυόμενη χώρα μέσα σε οκτώ χρόνια, εκτοξεύοντας το από το 20% στο 100% του ΑΕΠ περίπου, από το 1981 μέχρι το 1989.

Θα περίμενε, όμως, κανείς ο Γ. Παπανδρέου να κάνει τη μεγάλη επιστροφή του βασισμένος σε μία διαφορετική ρητορική από αυτήν με την οποία συνέδεσε την ανάληψη της εξουσίας το 2009, την πορεία προς το Μνημόνιο, την αιτιολόγηση του Μνημονίου και την πορεία προς την πτώχευση της χώρας.

Εντούτοις, επέλεξε ως σύνθημα για το «come back» του την «επανάσταση του αυτονόητου», το ίδιο που χρησιμοποίησε το 2009, το 2010 και το 2011, πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί επειδή η «επανάσταση» του σκλάβωνε τη χώρα για δεκαετίες αντί να τη  λυτρώνει.

Αν, τουλάχιστον, το είχε εμπνευστεί ο ίδιος ο συστημικός «επαναστάτης» Παπανδρέου θα μπορούσε κανείς, καλόπιστα,  να κατανοήσει, την εμμονή του σε αυτό. Αλλά το σύνθημα το εμπνεύστηκε  το 2002, ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Ν. Γκεσούλης.

Σε άρθρο από το Βήμα με ημερομηνία 09.06.2002 διαβάζουμε σχετικά: «Πρόκειται για μια ολόκληρη επιχείρηση – μια επανάσταση – που εφαρμόζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Παιδείας (με στόχο τη συνεργασία καθηγητών – μαθητών) και στην οποία μάλιστα ο κ. Γκεσούλης έχει δώσει κωδική ονομασία. Την αποκαλεί «η επανάσταση του αυτονόητου»!» (βλέπε σχετικό σύνδεσμο).

Ένα σύνθημα το οποίο έγινε σημαία της ΟΛΜΕ το 2003 (σχετικός σύνδεσμος), για να χρησιμοποιηθεί με μία ευρύτερη έννοια σε άρθρο της Καθημερινής, ήδη από το 2005 (σχετικός σύνδεσμος) πολύ πριν το οικειοποιηθεί ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 υποσχόμενος την προστασία των αδύναμων, για  να το επαναφέρει στη συνέχεια αιτιολογώντας το Μνημόνιο που συνέτριψε τους αδύναμους και να το ανασύρει  σήμερα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ως πρόεδρος στο «νέο» κόμμα του, με την υπόσχεση, για άλλη μια φορά, να τα «αλλάξει όλα».

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/tragikoi-epanastates-me-daneika-synthimata

ΑΔΕΙΑΣΜΑ-ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ Η Mέρκελ δίνει το διπλό νόμισμα στον Τσίπρα!

cebbceb5cf86cf84ceb1

Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία (CDU) αρχίζει να συζητά ως «θεωρητικό ενδεχόμενο» τη λύση που είχε προταθεί και παλιότερα για το διπλό νόμισμα στις χώρες της Ευρωζώνης-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κατσαγάνη στην εφημερίδα Κεφάλαιο- στις οποίες η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να συμβαδίσει με το ισχυρό ευρώ. Το κυβερνητικό κόμμα, υπό την πίεση από τα δεξιά του από το σταθερά ενισχυόμενο κόμμα Afd («Εναλλακτική για τη Γερμανία»), υποχρεώνεται να ανοίξει και πάλι μια συζήτηση που είχε δρομολογηθεί με την κρίση στην Ελλάδα το 2010-2011.

Σ΄αυτή την περίπτωση κερδισμένη θα είναι μια κυβένρηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μάλιστα να προσπαθήσει πολύ. Στην ουσία η Μέρκελ κάνει πλάτη στον Τσίπρα αδειάζοντας τον Σαμαρά.

Και τώρα «το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα μοιάζει με εκείνο του 2010-2011», όπως αναφέρουν στο «Κ» ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών στη Γερμανία μετά το πρόσφατο πάγωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – τρόικας στην τελευταία συνάντηση στο Παρίσι (τέλη Νοεμβρίου), καθώς και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο σχεδόν μήνες (μέσα Δεκεμβρίου).

Το κλίμα αυτό επαναφέρει τα –ήδη από το 2011 και 2012– «έτοιμα» σενάρια μιας ακραίας όσο και αποφασιστικής διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα που θέλουν τη χώρα εκτός (π.χ., δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» πριν από δύο εβδομάδες) ή περίπου… εκτός από την Ευρωζώνη με το σενάριο κυκλοφορίας δύο νομισμάτων στην Ευρωζώνη, το οποίο είχε καταθέσει τότε ο Γερμανός οικονομολόγος της Deutsche Bank κ. Τόμας Μάγερ. 

Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2011-2012 είναι πως τα σενάρια αυτά στηρίζονται από μια επιφανή, πλέον, ακραία συντηρητική πολιτική δύναμη στη Γερμανία, την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που αναπτύσσεται σε βάρος του κυρίαρχου κόμματος της καγκελαρίου, Άνγκελα Μάρκελ (σ.σ.: 43% στις τελευταίες εθνικές δημοσκοπήσεις).

Σε συνθήκες, μάλιστα, που ο δεύτερος –πέραν, δηλαδή της CDU– εταίρος της κυβέρνησης του «Μεγάλου Συνασπισμού» στη Γερμανία, το SPD, φαίνεται να έχει «κολλήσει» στα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του (25%) και τα εξ αριστερών του κόμματα (Πράσινοι, Αριστερά) να «κρατάνε γερά», η επιλογή της CDU να συμμαχήσει με την AfD είναι μακροπρόθεσμα για ορισμένους αναλυτές (π.χ., στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung») λίγο-πολύ «μονόδρομος». Eξάλλου, τόσο στο εσωτερικό της CDU όσο και στο αδελφό της κόμμα στη Βαυαρία (Χριστιανοκοινωνική Ένωση, CSU) υπάρχει μια ολοένα και πιο ενισχυμένη ευρωσκεπτικιστική πολιτική τάση.

Η αμιγώς… ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», υπό τον κ. Μπερντ Λούκε, έχει από τον Μάιο του 2014 εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και ζητά ευθέως όχι απλώς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά, πρώτα απ΄ όλα, την έξοδο της ίδιας της Γερμανίας από αυτήν.

Η AfD θα κέρδιζε, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, άνετα την 5η θέση αν γίνονταν σήμερα εκλογές για το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, πετυχαίνοντας ποσοστά τουλάχιστον 6%. Ορισμένες, μάλιστα, δημοσκοπήσεις δείχνουν το εν λόγω..

http://kourdistoportocali.com/post/40515/merkel

Nίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8% βλέπει η Πρεσβεία

images

Παρά την προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί ότι κλείνει σημαντικά η ψαλίδα της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πάντοτε σε συνθήκες εκλογών, με την αναγωγή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τη ΝΔ με μια διαφορά που θα κυμανθεί από 6% έως 8%.

Σε αυτό το (πολύ λογικό) συμπέρασμα καταλήγουν όλοι οι ξένοι αναλυτές, καθώς ξέρουν ότι στην κοινωνία έχει παγιωθεί η πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι άνετα το πρώτο κόμμα κατά συνέπεια το μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα κινηθούν και πάλι προς το πρώτο κόμμα ψηφίζοντας σε ποσοστά άνω του 60%. Από τα ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ξένες πρεσβείες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στα ποσοστά της αυτοδυναμίας, δεν θα μπορέσει όμως να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κάτι που ίσως οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές!
Στις ίδιες εκτιμήσεις γίνονται αναφορές για το κόμμα που θα έρθει τρίτο και όπως δείχνουν θα είναι η Χρυσή Αυγή με ευδιάκριτη μάλιστα διαφορά από το τέταρτο που πιθανολογείται ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Γράφουμε «πιθανολογείται» γιατί ούτε οι Αμερικανοί αναλυτές μπορούν αυτή την στιγμή να προσδιορίσουν που θα κινηθεί το νέο κόμμα του ΓΑΠ.
Είναι εντυπωσιακό πάντως το σκηνικό κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος που βλέπουν για την Ελλάδα οι Αμερικανοί. Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις εντός Ελλάδας που βλέπουν τα Ελληνικά ΜΜΕ, η εκτίμηση της Αμερικανικής πρεσβείας είναι ότι τόσο το ΚΚΕ θα διατηρήσει τα ποσοστά του όσο και οι ΑΝΕΛ που θα μπούν στη Βουλή. Πιθανολογούν μάλιστα ότι ίσως μπει στη Βουλή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
Ενδιαφέρουσες οι Αμερικανικές εκτιμήσεις, που συνήθως σε αντίθεση με τις εδώ αναλύσεις, δεν πέφτουν σχεδόν ποτέ έξω…

Πηγή: fimotro