Θα πάρουμε τα 5 δις της προκαταβολής υποστηρίζει το ISKRA

wpid-20150417085416

Για ορατή προοπτική για άμεση εξασφάλιση ρευστότητας από προκαταβολή ύψους έως 5 δις. ευρώ από τη Μόσχα, ένεκα του αγωγού, επιμένει να κάνει λόγο η αριστερή πτέρυγα, παρά την επίσημη διάψευση του Κρεμλίνου, στο χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.

Με άρθρο που υπογράφει ο Σπύρος Βρανάς και φιλοξενείται στο iskra, τον ιστότοπο της αριστερής πλατφόρμας υπό τον τίτλο: «ΣΟΚ και δέος» στους θεσμούς από τον αγωγό ρευστότητας του ρωσικού φυσικού αερίου», υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι το «ευρωατλαντικό κατεστημένο παίζει τα ρέστα του στην κινδυνολογία» καθώς και πως είναι «απολύτως ρεαλιστική μια εναλλακτική πορεία του τόπου χωρίς εκβιασμούς και μνημόνια».

Ο αρθρογράφος, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Νέα δεδομένα βαρύνουσας σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας μας, εισάγει το ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου με τα πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη που αυτή θα έχει για την ελληνική πλευρά. Η ορατή πλέον προοπτική για άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στη χώρα μας ύψους μέχρι 5 δις. ευρώ, αλλά και η αναβάθμιση του ευρύτερου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας προβάλλουν ως απολύτως ρεαλιστική μια εναλλακτική πορεία του τόπου, μακριά από εκβιασμούς, πιέσεις και ψευτοδιλήμματα των δανειστών του τύπου «υποταγή στα μνημόνια ή χρεοκοπία».

Μια τέτοια προοπτική έχει προκαλέσει σοκ και δέος στους δανειστές, καθώς αλλάζει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και ακυρώνει την τακτική του πολέμου ρευστότητας που είχαν κηρύξει σε βάρος της χώρας, προκειμένου να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να υποχρεωθεί σε μια συμφωνία «στα μέτρα τους» με αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αύξηση φορολογίας και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημερινό (18/4) δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», με τίτλο «Η Ρωσία στέλνει άμεσα έως 5 δις. Ευρώ στην Αθήνα με αγωγό», που από το πρωί έχει κάνει το γύρο του κόσμου, αναφέρει ότι «λύση από τη Ρωσία, για το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας, φέρνει ενδεχόμενο συμφωνίας για τον αγωγό».

Το ζήτημα του αγωγού συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενός προσθέτει το Spiegel. «Τα χρήματα από τη Ρωσία θα είναι προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τον αγωγό, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Μάλιστα, στο άρθρο φιλοξενείται και δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζεται, αλλά, κατά το περιοδικό, έχει γνώση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η συμφωνία θα αλλάξει ριζικά τις διαπραγματεύσεις.

Το πόσο έχει θορυβήσει η είδηση αυτή το ευρωενωσιακό κατεστημένο φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αμήχανος ότι είναι …ευτυχής για το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία για αέριο με τη Ρωσία, προσθέτοντας βέβαια, για ευνόητους λόγους, πως δεν πιστεύει ότι «αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους ευρωπαίους εταίρους της».