Η Γερμανία ανησυχεί για την εικόνα της

Aristotelis_Onasis

Το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel -με την Άνγκελα Μέρκελ ανάμεσα σε ναζί αξιωματικούς μπροστά στον Παρθενώνα- συζητήθηκε πολύ. Στο αφιέρωμα του Spiegel υπάρχουν αναφορές στο πώς βλέπουν την Γερμανία οι Ευρωπαίοι. Ως δημοκρατική χώρα, η Γερμανία ανησυχεί σοβαρά για την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτήν.

Οι Γερμανοί, όπως όλοι μας, θέλουν να αρέσουν και θέλουν να είναι αγαπητοί.

Δεν τους αρέσει καθόλου η εικόνα μιας Γερμανίας που επιβάλλει τις απόψεις της και τις θέσεις της σε άλλες χώρες από θέση ισχύος.

Αυτό, εκτός από αντιδημοκρατικό, έχει αρνητικές επιδράσεις και στη γερμανική οικονομία.

Τα στερεότυπα που αναπαράγονται για τους Γερμανούς δεν αντιπροσωπεύουν τους Γερμανούς.

Όποιος έχει γνωρίσει αρκετούς Γερμανούς ή έχει την τύχη να έχει Γερμανούς φίλους, ξέρει καλά πως αυτά τα στερεότυπα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι Γερμανοί έχουν και πάθος, και αισθήματα και χιούμορ. Επίσης, είναι σπουδαίοι φίλοι. Όταν λένε κάτι, το εννοούν. Και δεν τους αρέσουν τα ψέματα.

Βέβαια, δεν είναι όλοι οι Γερμανοί ίδιοι, όπως δεν είναι όλοι οι Έλληνες ίδιοι, όπως δεν είναι όλοι οι Βρετανοί ίδιοι κλπ.

Πριν από πολλά χρόνια, είχα γνωρίσει στη Νάξο έναν μεσήλικα Γερμανό, ο οποίος εγκατέλειψε την Γερμανία και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Αποφάσισε να κάνει μια δουλειά που να έχει σχέση με την θάλασσα -την οποία λάτρευε-, ενώ η γυναίκα του άνοιξε ένα μαγαζί με δώρα.

Μια μέρα, εκεί που συζητούσαμε, μου είπε το εξής: «Νομίζω πως, αν έμενα στην Γερμανία, θα πέθαινα. Η Γερμανία δεν ήταν για εμάς. Θέλαμε να ζήσουμε λίγο σαν άνθρωποι πριν πεθάνουμε. Τα πουλήσαμε όλα και ήρθαμε στην Ελλάδα».

Βέβαια, είχα και πολλές φορές την ευκαιρία να διαπιστώσω τον τρόμο που προκαλεί η σημερινή Γερμανία σε άλλους Ευρωπαίους.

Όποιος νομίζει πως οι Έλληνες έχουν πρόβλημα με την Γερμανία, δεν έχει έχει παρά να κάνει μια συζήτηση επί του θέματος με Δανούς.

Το Spiegel αναφέρεται στο «Τέταρτο Ράιχ» και -με αφορμή την Ελλάδα- καταπιάνεται με το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους Γερμανούς.

Μια χαρά τους βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους Γερμανούς.

Το πρόβλημα δεν είναι οι Γερμανοί, το πρόβλημα είναι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας.
Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς, που στέλνει στο περιθώριο εκατομύρια ανθρώπους· και βέβαια, ανάμεσά τους, είναι και εκατομμύρια Γερμανοί.

Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες της Ευρώπης να πέσουν πάλι στην παγίδα των εθνικισμών και να στρέφεται ο ένας λαός εναντίον του άλλου, ενώ οι ολιγάρχες της κάθε χώρας θα κάνουν πάρτι.

Σήμερα έχουμε φίλους από διάφορες χώρες. Δεν θα σκοτωθούμε με τους φίλους μας ούτε για τις γερμανικές πολυεθνικές, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τον Μπόμπολα. Έχουμε πιο όμορφα πράγματα να κάνουμε μαζί τους.

Αν μπορούμε να βρούμε δικαιολογίες για τους λαούς της Ευρώπης στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν.

Ούτε οι σημερινοί Γερμανοί επιτρέπεται να γίνουν πιόνια των Γερμανών ολιγαρχών, ούτε οι Έλληνες επιτρέπεται να ανέχονται την ντόπια μαφιοκρατία.

Αν οι πολίτες του μεσοπολέμου δεν είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες και δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους -ώστε να αποφευχθεί ο αιματηρός πόλεμος-, εμείς έχουμε πια όλες αυτές τις δυνατότητες.

Πριν από τρία χρόνια, ο πρώην Καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ -94 χρονών σήμερα- είχε πει πως «η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας του Χίτλερ και του Άουσβιτς».

Τον ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τον έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να πάει μακριά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλιώς, θα διαλυθεί.

Δεν αρκεί να διαβάζουμε την Ιστορία.

Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία.

Η Γερμανία ανησυχεί για την εικόνα της