Daily Archives: Απριλίου 24, 2015

Μια νυχιά, έτσι είναι το φεγγάρι απόψε.

wpid-20150417085416

«Ρε μπαγάσα, περνάς καλά κει πάνω; Μιαν ανάσα, γυρεύω για να γιάνω. Μια νυχιά, έτσι είναι το φεγγάρι απόψε. Απ” την άκρη του κρέμεται ένα αστέρι, ένα από κεινα που μείναν μόνα τους να κλαίν” τον χαμένο αγώνα του τροβαδούρου. Και δίπλα απ” τη νυχιά είδα τον Θεό ν” απλώνεται.

Πριν πολλά χρόνια, τότε που ο ήλιος έβγαινε απ” την ανατολή και το γρασίδι φύτρωνε στο χώμα, είχα βρεθεί στο Άγιο Όρος.

Θυμόμουν τον Καζαντζάκη και τον Σικελιανό που τριγυρνούσαν στον Άθω προς αναζήτηση θεού. Τον βρήκαν κι οι δυο, καθένας με τον τρόπο του.

Πήγα να ψάξω κι εγώ. Ίσως θα έπρεπε να κάνω πιο σημαντικά πράγματα, νέο παιδί, παλικάρι, που έπιανα τις πέτρες και τις έστιβα. Να σπουδάζω, να δουλεύω, να ψάχνω τρόπους για να βγάλω λεφτά. Δεν το είχα τότε, δεν το έχω τώρα, κι έτσι άφραγκος κι αλλοπαρμένος γυρεύω τον θεό, μακριά απ” τον Άθω. Για δεν υπήρξα κατεργάρης και τη χρειάζομαι τη χάρη σου, μωρέ.

Άφησα πίσω μου τις Αγορές και τα παζάρια, πήρα μια διαλυμένη Βίβλο και παρείσφρυσα στο άβατο.

Με φιλοξένησε στο κελί του ο Χρυσόστομος. Και θυμάμαι ένα ένδοξο πρωινό, με τον ήλιο να επαργυρώνει τη θάλασσα, που με βρήκε χωμένο στη Βίβλο.

«Τι κάνεις εκεί;» με ρώτησε. «Προσπαθώ να καταλάβω». «Τι να καταλάβεις;», είπε γελώντας. «Κοίτα μπροστά σου. Τι άλλο θες;»

Σήκωσα το κεφάλι κι είδα τον Κόσμο. Χωρίς πολυκατοικίες, λεωφόρους κι αυτοκίνητα. Δεν υπήρχαν ψευδαισθήσεις κι υποκατάστατα, όλα εκείνα που κατασκευάζουν οι άνθρωποι για να επενδύσουν την αποτυχία τους. Ήταν ο Κόσμος γυμνός. Αληθινός.

Δεν κατάλαβα, αλλά ανατρίχιασα.

Ήμουν μικρός τότε, λίγο παραπάνω απ” τα είκοσι. Έπρεπε να γυρίσω πίσω. Ένιωθα πως κάπου με περίμενε ένα κορίτσι μ” ανθισμένα στήθη. Κι όλος ο κόσμος ωχριά μπρος στο άρωμα της γυναίκας. Αλλιώς μπορεί να “μενα εκεί.

Γύρισα, αγάπησα κι αγαπήθηκα, κι έπειτα προσπάθησα να παρεισφρύσω στο άβατο των ανθρώπων.

Ακόμα δεν το “χω καταφέρει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς λειτουργεί.

Κάποια βράδια, σαν το αποψινό, ρωτάω τον θεό, μήπως ξέρει αυτός, μήπως αυτός έχει καταλάβει.

Τον ρωτάω γιατί πρέπει να πονάμε. Δεν απαντάει. Τον ρωτάω γιατί πρέπει να πεθαίνουμε.
Δεν απαντάει. Τον ρωτάω γιατί πνίγονται άνθρωποι. Δεν απαντάει.

Αν μπορούσε να μιλήσει ξέρω τι θα μου “λεγε. «Αυτός ο κόσμος είναι ο κόσμος των ανθρώπων.

Όταν όλοι ήσασταν κοντά μου σας ρώτησα τι προτιμάτε; Αθανασία ή ελευθερία;

Οι άγγελοι προτίμησαν την αθανασία. Οι άνθρωποι την ελευθερία.

Οι άγγελοι δεν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο Κακό και στο Καλό. Γι” αυτό είναι αθάνατοι.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν. Γι” αυτό πεθαίνουν.» «Γι αυτό σκοτώνουν», του είπα.
Δεν απάντησε. Περπατούσαμε στο δάσος με τον Χρυσόστομο και μου “δειχνε τα ίχνη απ” τα αγριογούρουνα. Κάπου είδαμε μια τρύπα στο βουνό.

«Σκήτη», μου είπε. «Εμενε ένας γέροντας εδώ.» «Τι έκανε;» τον ρώτησα.

«Πέθανε», μου είπε. Το τελευταίο βράδυ, πριν φύγω απ” τον Άθω, θυμήθηκα εκείνη τη βουδιστική ιστορία.

Ένας νεαρός είναι δόκιμος μοναχός. Περνάει όλες τις δοκιμασίες, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει το κορίτσι στο χωριό.

Πηγαίνει στον δάσκαλο και τον ρωτάει: «Δάσκαλε, τι να κάνω; Να γίνω μοναχός ή να γυρίσω στο χωριό να παντρευτώ;»

Ο δάσκαλος μασουλούσε κολοκυθόσπορους, με τα λίγα δόντια που του “χαν μείνει. Έφτυσε τα τσόφλια κι είπε:

«Ό,τι και να κάνεις, στο τέλος θα το μετανιώσεις.»

Το φεγγάρι μοιάζει με τσόφλι από πασατέμπο κι ο Αλντεμπαράν κρέμεται στην άκρη του.

Η Πέρλα, ο σκύλος, μασουλάει σαν σοφός ένα ξύλο.

Κάπου πνίγονται άνθρωποι, κάπου άνθρωποι πλουτίζουν, κάπου ένα παιδί ονειρεύεται την ειρήνη.

Ο ήλιος συνεχίζει να βγαίνει απ” την ανατολή στον κόσμο των ανθρώπων.

Κι ο θεός ξαπλώνει στη σκήτη του, χωρίς ποτέ να απαντάει.

Μπείτε και στην Ακρόπολη

wpid-20150417085416
Ο κύριος Βαφουφάκης από την Ρίγα, όπου διεξάγεται το Γιουρογκρούπ, έκανε δηλώσεις που αν τις έκανε  εκπρόσωπος άλλης κυβέρνησης σήμερα θα του ζητούνταν η παραίτησή του από την ολομέλεια της Βουλής. Το ένα φάουλ πίσω από την άλλο χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις υπέρ της χώρας. «Θέλουμε συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς» δήλωσε ο υπουργός παραδίδοντας τα όπλα για την όποια μάχη αξιοπρέπειας της ελληνικής πλευράς. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θέλει μια Συμφωνία φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί να την υπερασπιστεί μέσα στην Βουλή.
Από την δήλωσή του αυτή έγινε κατανοητό και στον πιο αφελή, ότι ο κύριος Βαρουφάκης ζητά από τους Δανειστές να κάνουν όλη την δουλειά όπως τους συμφέρει και αυτός θα την «υπερασπιστεί» σαν να μην είναι υπουργός της Ελλάδας αλλά υπάλληλος των Θεσμών. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως από το βήμα της Βουλής την συμφωνία, που θα του δώσουν οι δανειστές, θα την χαρακτηρίσει ως «το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας«.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν γίνει ροζ, εφόσον μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν τα έχουν βρει με τους εταίρους. Πρώτον στις επικουρικές συντάξεις όπου οι εταίροι ζητούν περικοπή κατά 90% και η μη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ακόμη όμως και για αυτά τα δύο σημαντικότατα θέματα ο υπουργός άφησε πόρτα ανοιχτή, αφού είπε ότι αν πίστευε ότι αυτό το φάρμακο θα έφερνε αποτέλεσμα θα το εφάρμοζε όσο πικρό κι αν ήταν!
Μπείτε και στην Ακρόπολη
Μετά από μία πορεία 5χρονης μνημονιακής υποδούλωσης είναι η πρώτη φορά που υπουργός κυβέρνησης μιλάει με το «θεωρώ» και όχι με το τι «συμφέρει την χώρα» έστω και τυπικά. Βέβαια, ο ελληνικός λαός, που τίμησε τον Σύριζα κάνοντάς τον κυβέρνηση, πίστεψε στα «αρνούμαι» που ήταν η προεκλογική δέσμευση. Όμως στο διά ταύτα οι διαπραγματεύσεις της γίνονται με το «θεωρώ» ενός λογιστή.
Αν ο κ.Βαρουφάκης πειστεί από τους εταίρους ότι πρέπει να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας τότε θα το έκανε με μεγάλη ευκολία. «Αν πίστευα πως αυτό είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω» . Αν αύριο το πιστέψει φτιαγμένο κατάλληλα από το » νέο αναπτυξιακό μοντέλου της Ελλάδας» (που θα ορίσουν οι Θεσμοί) τότε θα το πράξει.Το δηλώνει δημοσίως στα διεθνή ΜΜΕ λες και κάνει δηλώσεις για το τι θα φάει αύριο.
Εκεί όμως που ο υπουργός έσπασε κάθε ρεκόρ αλαζονείας είναι όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την άρνηση της κυβέρνησης τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών (λέγονται και τροϊκανοί) να μπορούν να μπαίνουν όποτε θέλουν στα υπουργεία αναζητώντας στοιχεία. Ο κύριος Βαρουφάκης δεν υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια ούτε καν του κόμματος που εκπροσωπεί λέγοντας ότι αν αυτός θεωρούσε ότι η ελευθερία εισόδου των ελεγκτών της Τρόικα έφερνε αποτέλεσμα τότε δεν θα είχε κανέναν πρόβλημα να τους άφηνε να μπουν και στην Ακρόπολη!
Από το θεωρώ στην σύγκλιση
Πάντως, αυτό που μπορεί να υπερασπιστεί μέσα στην Βουλή ως «σχέδιο ανάπτυξης» είναι δύο σημαντικότατα αγκάθια. Τα εργασιακά και οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι στο μοναδικό σημείο των δηλώσεών του όπου δεν είχε ύφος Αυτοκράτορα και με διπλωματία δήλωσε ότι θα βρεθεί λύση. «Δεν είναι κάτι το εύκολο, αλλά θα βρεθεί, αφού το κόστος της μη λύσης θα ήταν τεράστιο για όλους» . Το ποιους όλους εννοεί ο κύριος Βαρουφάκης, όταν οι Θεσμοί επιμένουν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να πηγαίνουν όλα στην αποπληρωμή του χρέους με δικαίωμα ενός μικρού ποσοστού του Δημοσίου μόνο στα χαρτιά και όχι στην ιδιωτική επένδυση, είναι ένα ερώτημα που «θεωρεί» ότι δεν είναι άξιο απάντησης.
Όπως δεν ξέρουμε τι «θεωρεί» αλλαγή στα εργασιακά όταν οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να επιβάλλουν μοντέλο τριτοκοσμικής χώρας για να ανεβάσουν τους δείκτες της εργασίας μόνο για το συμφέρον των ιδιωτών εργοδοτών που είναι έτοιμοι να αλώσουν την χώρα.

Σε είδα: να γράφεις παπαριές!

wpid-20150417085416

Γράφει σήμερα (20/4/15) η Λένα Διβάνη από το στασίδι της στο Protagon, στη σειρά των σχολίων της υπό το γενικό τίτλο «Σε είδα:», όπου, με αφορμή διάφορα στιγμιότυπα και περιστατικά των οποίων υπήρξε, αληθινά ή λογοτεχνική αδεία, μάρτυρας, μας εκμυστηρεύεται τις σκέψεις της:

Σε είδα: να παίζεις το πατριωτικό χαρτί

«Σε είδα να παίζεις το πατριωτικό χαρτί για να κερδίσεις το μισό ευρώ του ευαίσθητου διαβάτη. «Είμαι Έλληνας», μου είπες δείχνοντας την πινακίδα σου σα να ’ταν πιστοποιητικό που θα σου εξασφάλιζε έξτρα συμπόνια. Μόνο που ο άστεγος δεν έχει ιθαγένεια, φίλε μου, δεν έχει χρώμα, δεν έχει φυλή. Είναι άστεγος παντού. Και όλα τα παιδιά του Θεού που δεν έχουν φτερά χρειάζονται τουλάχιστον τη στέγη της συμπόνιας μας«.

Εγκαλεί η καλή κυρία, εμμέσως πλην σαφώς, έναν άνθρωπο που κοιμάται στο πεζοδρόμιο για εκμετάλλευση και καπηλεία τού πατριωτισμού, επειδή δηλώνει Έλληνας και σημαιοστολίζει με την ελληνική σημαία το ‘‘σπίτι’’ του, με σκοπό να μαζέψει μερικές δεκάρες παραπάνω και να μείνει ζωντανός, έστω και ζώντας μια σκυλίσια ζωή. Και το κάνει αυτό από την ασφάλεια της ευμάρειας, του κύρους και, βέβαια, του ύψους τής πανεπιστημιακής της έδρας! Δίχως να ντρέπεται, δίχως να κοκκινίζει! Ίσα-ίσα! Το κόβω ότι θα είναι πολύ υπερήφανη για τα παχιά της λόγια, τα γεμάτα από τις θλιβερές κοινοτοπίες τού χορτάτου —που, επιπλέον, είναι και «κάποιος»!

Για ποιο «πατριωτικό χαρτί» κάνει λόγο η κεχαριτωμένη; Την ελληνική κοινότητα επικαλείται με τους Έλληνες συγκάτοικους αυτής τής χώρας (να μη γράψω συμπατριώτες και επισύρω τους μύδρους της επί εθνικισμώ). Θα μπορούσε να πάει χθες βράδυ και να τη στήσει έξω από του Καραϊσκάκη, επικαλούμενος την κοινότητα με τους οπαδούς τού Ολυμπιακού, αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να κάνει τις αντίστοιχες προσαρμογές στο χαρτονάκι του και να αλλάξει τη σημαία από γαλανόλευκη σε ερυθρόλευκη. Ή έξω από μια εκκλησία, δηλώνοντας τη θρησκευτική του κοινότητα του με τους πιστούς. Ή έξω από την αίθουσα της γενικής συνέλευσης ενός εργατικού σωματείου, επιδεικνύοντας το χαρτί απόλυσης από τη θέση εργατοτεχνίτη β´ στη Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ, ας πούμε, και αποδεικνύοντας την κοινότητά του με τους εργάτες. Η κοινότητα είναι το μήνυμα. Δεν είναι η σημαία.

Θα είχε πρόβλημα η κυρία καθηγήτρια, αν ο άτυχος άνθρωπος που έπιασε στο στόμα της είχε επικαλεστεί κάποια άλλη ταυτότητα, δηλαδή την κοινότητά του με ανθρώπους μιας από τις κατηγορίες που προανέφερα ή κάποιας άλλης; Κατά πάσα πιθανότητα, για να μην πω βεβαιότητα, όχι. Η κυρία Λένα Διβάνη δεν είναι, φαντάζομαι, αντιολυμπιακιά. Αν κρίνω δε από την αναφορά της στο Θεό, ούτε άθεη είναι. Και, ασφαλώς, δεν μου περνάει καν από το μυαλό πως είναι εναντίον τών εργατών (με την προϋπόθεση βεβαίως βεβαίως να μη θέλουν να επιβάλλουν ως νόμο το δίκιο τους…).

Είναι όμως «αντιεθνικίστρια». Αυτήν την κοινότητα, την εθνική, έχει στο στόχαστρο (κι ας είναι κι αυτή μία κοινωνική σε τελική ανάλυση κοινότητα, ακριβώς σαν όλες τις άλλες), όπως συμβαίνει με πολλούς από το «χώρο» της —αυτόν με τα χίλια ονόματα («κεντροαριστερά», «δημοκρατική παράταξη», «έλλογη αριστερά» και άλλα 997) και τον έναν ακριβή ορισμό («ακραίο κέντρο»). Γι’ αυτό και σηκώνει το δάχτυλο στον άστεγο της ιστορίας μας —με μετρημένη, «καθώς πρέπει» για τη θέση της και όχι υπερβολική αυστηρότητα, είναι αλήθεια.

Αλλά, για μια στιγμή! Ποια σηκώνει το δάχτυλο επί …πατριδοκαπηλία, μην αναγνωρίζοντας καν το ελαφρυντικό τής δυστυχίας; Ας αντιγράψω το βιογραφικό της έτσι όπως εμφανίζεται στο Protagon, γραμμένο ασφαλώς από το αβρό και υπεράνω εθνικών κοινοτήτων χεράκι της, παραδίδοντάς την ταυτόχρονα και δίχως την παραμικρή τύψη εκεί που της αξίζει: στην κοινή χλεύη! Γιατί τι άλλο από περιφρονητική χλεύη αξίζει σε έναν άνθρωπο που, ενώ επιτιμά τον άστεγο συνάνθρωπο για την επίκληση της εθνικής του ταυτότητας, ο ίδιος έχει επιλέξει να ξετυλίγει την παράθεση των εννέα (9) ταυτοτικών στοιχείων που συμπεριλαμβάνει στο βιογραφικό του, με πρώτα πρώτα τα δύο που αναφέρονται στην πατρίδα του υπό την τοπική και την εθνική έννοια;;;

«Είμαι Βολιώτισσα, είμαι Ελληνίς, είμαι συγγραφέας, είμαι καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, είμαι σινεφίλ, είμαι θεατροφίλ, είμαι ταξιδιώτισσα, είμαι περίεργη αλλά όχι κίτρινη και ενίοτε είμαι kinder-έκπληξη. Έχω γράψει πολλά (ιστορικά, λογοτεχνικά, θεατρικά, μην μπούμε σε λεπτομέρειες, όποιος ενδιαφέρεται τα βρίσκει στα βιβλιοπωλεία) και έχω πει ακόμα περισσότερα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι κτήμα μου, εγώ δεν είμαι κτήμα κανενός, και ότι όλοι δικαιούμαστε να κυνηγήσουμε την ευτυχία. Δηλώνω ότι θα αγωνιστώ με πάθος για το δικαίωμα των ανθρώπων γενικώς και εμού προσωπικώς να ξυπνούν ότι ώρα θέλουν το πρωί και να λένε ελεύθερα ότι θέλουν μέχρι το βράδυ

Left G700